juhice
Kmalu se mi bo zaključila porodniška in šla bom v službo. Hčerkico mi bo pazila mami in dogovorili sva se, da ji bo pred opoldanskim spanjem ponudila juhico, kasneje pa bo obedovala z mano in možem.
Problem je v tem, da sama znam narediti zgolj govejo juho, bi pa rada za hčerko pripravila še kakšno drugačno, saj drugače se jo bo kmalu naveličala.
Torej prosim za vse “juhaste” ideje, kar jih premorete, pa prosila bi za takšne recepte, da se juha lahko shrani v zmrzovalniku, saj imam namem med vikendom skuhati za cel teden.
Hvala za vse ideje in lep dan!
Še najbolje bi bilo, če bi ji mami skuhala svežo juho, magariz zamrznjene zelenjave. Vzame vsega skupaj nekaj minut časa.
Jaz kombiniram vso živo zelenjavo (korenje, brokoli, cvetača, bučke, krompir, por, ohrovt, sveže zelje) z dodatkom zdroba, kosmičev, riža, testenin ali pa brez, sploh, če je zraven krompir. Načeloma lahko zamrzneš vsako zelenjavno, mesno ali zelenjavno mesno juho, le krompirja raje ne zamrzuj.
Zanimiv problem, tole z juho. Največ res koristnega o dobrih zelenjavnih juhah je napisala Babi, pod “Zelenjavna juha” bi iskalec moral kaj najti.
Drugače na kratko samo osnovni princip za zelenjavno juho:
1. Na malo maščobe zarumeniš nasekljano čebulo, dodaš nasekljano poljubno zelenjavo, malo popražiš, zaliješ z vodo (ali jušno osnovo, tj. tvoja goveja juha, v tem primeru je bolj izdatno). Dodaš nekaj za vezavo oz. izdatnost, tj. pšenični zdrob, kuskus, rdeča leča, riž, na majhne kocke narezan krompir, ovsene kosmiče, drobne testenine, kakšno kašo ipd. Soliš, dodaš kakšno začimbo, česen, peteršilj… Včasih mogoče malo smetane, kisle ali sladke.
2. V vodo daš kuhaš narezano zelenjavo, soliš. Dodaš nekaj škrobnega za vezavo oz. izdatnost (glej zgoraj). Dodaš kakšno začimbo. Malo zabeliš: lahko košček masla, lahko smetana. Včasih so dajali prežganje, lahko narediš malo svetlega prežganja na čebulci.
Juha je lahko tudi mesna, če vmes dodaš in skuhaš kaj na koščke narezanega mesa, posebej primerno je piščančje, telečje.
Lahko zakuhaš kakšne žličnike, zdrobove cmočke.
Seveda ne vse to naenkrat :-))
Če mi pošlješ mail, ti pošljem množico receptov za vsakovrstne juhe. Bo punca prej odrasla, kot ti vse skuhala, hehe.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.