juha iz jurčkov, ali kaj drugega?
Oče je prejšnji teden nabral jurčke in sem jih nekaj dobila. Očistila sem jih in dala v skrinjo.
Problem pa je, ker jih ne znam pripravit.
Rada bi naredila kakšno dobro juhico iz njih, ampak gob ne obvladam.Mi lahko katera, da kakšen nasvet kako naj jo naredim. Ali pa mogoče kaj drugega, samo v rižoti mi niso dobri.
Ali jih moram prej posebej prekuhati?
Res vam bom hvaležna za nasvet.
Jaz jih prepražim na čebuli, dodam na koščke narezan krompir, majaron in zalijem z vodo ter kuham, dokler se krompir ne skuha. Lahko dodaš tudi malo korenčka. Ko je kuhano, vmes vmešaš par žlic kisle smetane in za moje pojme je to to. Seveda soliš po okusu (ali pa daš knorr kocko, kakor je katera navajena).
na žlici olja prepraži čebulo. Dodaj na lističe narezane jurčke. Popraži. Ko spustijo vodo in ta spari, dodaj naceckan česen in spet popraži.Posoli, popopraj. Potem malo zalij (lahko z juho, lahko z vodo) in pusti na rahlem ognju stat. Če delaš juho, zdaj zaliješ z vodo, če pa omako, pa zgostiš z:
eni z moko (meni ni všeč), ali pa dodaš ta veliko žlico kisle smetane. Okus lahko zboljšaš z eno žličko vegete, lahko tudi ne, obvezno pa dodaj – ampak čisto na koncu! – eno žlico narezanega peteršilja. Pa še to: ko vmešaš smetano, ne kuhaj več, ampak takoj postrezi. Če boš naredila omako, jo imaš lahko kot prilogo k širokim rezancem, pečeni polenti, paše k njokom, lahko spečeš puranove zrezke in jih potopiš v omako…
Naj ti uspe in tekne :-)))
Aja, še to: če delaš juho, skuhaj posebej ene tri krompirje narezane na majhne koščke. Ko je krompir ene 3/4 skuhan, ga dodaj gobam in pusti vse skupaj, da se še ene 15 min kuha.
Forum je zaprt za komentiranje.