Juha iz čemaža in domači jogurt
Hoj,
danes sem se vrnila z dopusta na eni kmetiji in tam sem jedla (poleg ostalih dobrot – v štirih dneh sem rpidobila 2 kg:-( ) zelo dobro juho iz čemaža. Morda kdo ve, kako se jo pripravi in kje se sploh dobi čemaž?
Kar mi je od hrane še izredno ostalo v spominu, je bil domači jogurt. Gospa, ki ga je delala, sicer ni uporabljala strojčka za delanje jogurta, se pa vseeno sprašujem, ali je tudi jogurt, pripravljen s strojčkom, dosti boljši kot kupljen. Ima kdo tak strojček in kako ste zadovoljni z njim? Se da delati tudi sadni jogurt?
Hvala za odgovore!
Glede čemaža: je pravzaprav neke vrste divji česen. Raste v gozdovih. Listi čemaža se nabirajo spomladi, preden cveti. Pri nas v mb ga imajo včasih na ekotržnici (spomladi), jaz ga nabiram sama.
Tudi jaz ponavadi naredim juho in sicer tako, da čemaž nasekljam, krompir narežem na kocke in skuham. Na koncu dodam žlico kisle smetane.
Ravno včeraj sem ga nabrala na poti v Kamniško Bistrico. Listki so še čisto nežni, ker se šele pripravlja k cvetenju. Verjetno zato, ker je nekoliko višje in hladneje. Sicer ga je ogromno na Čemšeniški planini, tudi na Trdinovem vrhu so celi bregovi porasli z njim. Rad ima precej vlažna rastišča. Ko ga trgaš vse diši po česnu – to je tudi najboljši znak, da ne gre za šmarnico! Juho naredim tako kot Tixi, sem pa že tudi naredila iz njega nekakšen “pesto”. Nekaj podobnega prodajajo na ljubljanski eko tržnici. Svežega tudi narežem na solato. Danes pa ga bom poskusila samo malo podušiti na olivnem olju in ga ponuditi kot prilogo k mesu in krompirju.
LP, Astra
Hojla,
No tudi jaz izhajam še iz stare garde, in tudi strojčka za izdelavo jogurta nimam, pa vseeno delam doma jogurt. naredi se ga pa takole:
željeno količino mleka zavreš, kuhaš jo kakšno minoutko potem odstaviš da se ohlaja. Hladno mora biti toliko, da ko primeš posodo v kateri imaš toplo mleko, te v roke nič ne peče ali enostavno, da bi tisto posodo lahko držala v rokah v nedogled. To je pravšnja temperatura za mleko, ki ga cepiš z navadnim jogurtom (1 žlica jogurta na 1 liter mleka). to potem lepo razmešaš z mlekom. Pripraviš eno drugo posodo, naj bo mal segreta, vanje naložiš jogurtove lončke in v te lončke naliješ “mleko, ki si ga cepila” vse skupaj pokriješ s pokrovko in pustiš na sobni temperaturi.
jaz to običajno delam zvečer in zjutraj je že jogurt za pojesti. Če imate radi lahko mu dodate kakšno zmiksano sadje ( pretlačiš z tlačilko za krompir)
Dober tek!
Tajna
Lani sem prvič nabirala čemaž in je zelooo dober.
List čemaža malo pomečkamo v roki in če diši po česnu je pravi.
Najboljši mi je pesto, kjer namesto bazilike dam čemaž.
Skuham ga v slani vodi, nato ga pomešam s kuhanim krompirjem-dobra priloga pri ribjih jedeh.
Na kruh namažem skuto in malo potrosim s čemažem.
Forum je zaprt za komentiranje.