jota/mineštra iz vrzot
Torej, stvar je taka. Moja stara mama je znala naredit tako joto iz vrzot oz. po slovensko ohrovta, da sem ji vedno do čistega pomazala kozico. Ampak ko je mene začela kuha zanimati, sem bila že daleč od doma in še pomislila nisem na to, da bi stara mama lahko umrla, preden mi pove, kako se joto iz vrzot naredi. Pravzaprav nisem sploh pomislila na to, da bi lahko umrla, kaj šele da bi vso stvar časovno opredelila. No, ko sem na to pomislila, je bil njen spomin že tako preč, da mi ni znala povedati čisto nič več. Jaz imam pa na vrtu dva čudovita ohrovta in se mi toži po njeni dobri, gosti mineštri.
Da skrajšam stvar: ima kdo kakšen recept? Babi bi bila ravno pravi naslov, pa ne vem, če je njena nona pisala tudi take stvari v svoj zvejščič 🙂
Torej mineštra ali kuhnja iz vrzot!
Skuhaš narezane vrzote posebej same, v drugem loncu pa krompir, reberca in fižol. Malo osoliš, ko je kuhano malo zmečkaš, odliješ vodo od vrzot in jih dodaš, da je ravno prav gosto. Mogoče ni ravno po današnji modi a tvoja nona je sigurno naredila še malo prežganja (olje in zarumenjena moka ter malo česna) ter dodala še to. Lahko dodaš tudi kakšen lojberjev list. Pokuhaš še vse skupaj kakšne pol ure. Potem pusti počivati še kakšne pol ure preden jeste. Fižol lahko dodaš tudi iz konzerve kuhan, ni prav potrebno, da ga kuhaš v mineštri.
Dober tek.
Hej,nona Karolina.
Vedela sem,da bos ti odgovorila.In res si!Tudi moja nona je delala tako.Bila je super in tenstane vrzote tudi;vedno sem postrgala tisto,kar se je na dnu kozice malo prijelo.Jaz delam prav po njeno,le da dodam se malo parmezana na koncu.
Ko smo se v soli s prvosolcki ucili o ohrovtu,ja deklica rekla:Ohrovt gor,ohrovt dol; moja nona pa je vceraj nardila vrzute v kozici!
Lep pozdrav tebi in Vipavi Babi
Pozdravljena Babi
Prav na hitro en lep pozdrav. Tako lepo mi napišeš, da sem se že zjatraj nasmehnila tvojim besedam. Oprosti, nisem ti še imela čas odgovoriti sem pa prebrala. Ravno včeraj me je hčerka nagovarjala, naj grem na vaše kuhanje v “velemesto”. Veš saj me je res malo zamikalo.
Pozdrav od mene in Vipave.
Z mano kot nono je super.
nona Karolina
Imam jih zelo rada. Imam pa eno vprašanje. Če jih ima katera doma posajene, kaj naredi, da ni enih takih zelenih, majhnih živalic. Ne vem, ali so to uši ali ne. Nikakor ne morem dovolj oprati listov, da se potem v loncu ne pojavijo na vrhu, na vodi. Saj če kupim, potem tega ni, ker je verjetno vse obdelano s kemijo. Letos sem jih spet posadila, jih pa samo gledam in se ne morem odločiti, da bi jih skuhala.
lp
Lojzka,hej!
Prijateljica ima pod Hrvatini krasno polje;kaj vse tam ne raste!
Veckrat mi med drugim prinese tudi ohrovt.Vedno mi rece,da nic ne skropijo,zato pa lahko v njem najdes tiste tvoje majhne zivalice in tudi crvicka.Prijateljica in jaz cistiva list po listu in uzivava v se malo bio hrani.Saj
sosedovo njivo skropijo in verjetno kaj zaide tudi na njeno.Za tiste drobne “zvauce” imava resitev:vodo posoliva in vse gre na vrh.S papirnato servieto pobereva. Tako je to.Raje pa ze pojem eno miceno kuhano zivalico,kot kup kemije. Upam,da me kdo ne bo lincal! Lp Babi
Babi, pozabila si povedati, da mora v mrzli slani vodi oprana zelenjava stati vsaj 10 minut, da pridejo žvauce ven. Če pustiš samo za minutko ali dve, ne dela.
(Se je pa tudi meni že zgodilo, da sem z domačo blitvo skuhala eno spodobno veliko gosenico. Sploh letos je bilo na našem vrtu grozljivo dosti gosenic kapusovega belina in so lezle po vsem. Pravi moja tašča, da bojda pomaga sesekljani pelin, ki ga posuješ po vrhu zeljnih glav, ohrovta, špinače itd. Pa je povedala prepozno, da bi uspela poskusiti.)
Kitty,hej!
Kako rada bi imela se kaksno vnukinjo zraven vnuka!Sem pa presrecna tudi tako.
Hci je Katja in v Angliji ji marsikdo rece Kitty.
10 minut sem res pozabila.Pri nas ,ker imamo skromen vrticek v sadovnjaku
in itak v juniju vec nic ne raste,ce nimas ravno pri hisi,se tako resimo majhnih polzkov v radicu in salatini. Lp babi
Babi, jaz sem tudi Katja. Kitty me je sestra poimenovala relativno pozno, tako da sem za domače v glavnem Katja, za kolege Kitty, profesionalno pa half pa pol :), kot reče moja draga prijateljica, ki živi že celo življenje v Clevelandu.
Hvala za nasvete. Najprej bom morala osvojiti kakšen je pelin in kje v bližini raste, sem namreč bolj frišna “kmetica”. Babi, sem prav razumela, da radič in salatino potrosiš s pelinom? Tudi s tem imam probleme. Kar naenkrat bom rešila dva problema.
Želim vam prijeten dan, danes nič ne pihlja, kakor pravijo pri napovedi vremena in sonce prijetno greje skozi okno.
lp
Forum je zaprt za komentiranje.