Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Jota – kako jo vi pripravite?

Jota – kako jo vi pripravite?

Zdravo!

Tiste, ki pripravljate joto – lepo prosim, da mi napišete kako jo pripravite?

A se vedno kuha ločeno fižol, krompir, zelje?

hvala, lp

ker sosed se upira, da mi ne bo kuhal fižola, soseda se strinja da bo zelje, sama kuham krompir – ker najmanj smrdi, a je možno še kako drugače?

hvala, lp

na olju popražim čebulo, dodam panceto ali prešano slanino, lahko tudi pršut….počakam da malo postekleni, dodam repo ali zelje (včasih tudi oboje), fižol, korenje, malo pora, včasih grah, kakšen krompir (ne vedno), malo paradižnikovega koncentrata, sladka mleta paprika, sol, poper, kuham na rahlem ognju 20 min. zgostim z moko in vodo ter dodam še polžke, počakam da se skuhajo…in serviram. vsi so navdušeni nad njo in mora biti po naročilu vsaj na 10 dni na jedilniku….

Nisem jaz napisala tega drugega komentarja!

Ne vem zakaj odpiraš temo, če nimaš kaj pametnega za napisat…

Najlepša hvala za podroben opis!!

Pa lep vikend.

In kako se ta godlja imenuje? Ker jota to definitivno ni.

Zdravo,

pri nas takole:

v lonec dam:
– repo/zelje
– na kockice narezan krompir
– kos reberc/slanine
– lovorov list
in dam kuhat (cca. 30 min), potem dodam

– zmrznej skuhan fižol (ker imam vedno v zmrzovalniku porcije fižola)

še malo pokuham, da se fižol raztopi in posolim . Potem naredim prežganje: na malo olja prepražim žlico čebule, dodam žlico moke in vse stresem v lonec jote.
Jota je najboljša, če po kuhanju še kako urico počiva.

Mogoče neumno vprašanje, pa vseeno – a to vse skupaj zaliješ z vodo ali prej tudi kaj pocvreš?

Pa kot ena zgoraj piše, a se v joto dodaja tudi paradižnikova mezga? Kolikor se spomnim joto moje babice, tega ni dodajala.

Hvala.

In kako se ta godlja imenuje? Ker jota to definitivno ni.[/quote]

No, to pa še mene zanima , kaj je to za ena godlja ??

Naredim podobno. V lonec z vodo dam olupljen in narezan krompir, že pred tem skuhan fižol (ga imam v zmrzovalniku), malo vegete in slanino, ali pa kos reberc. Počakam, da se krompir skuha. V tem času dam posebej skuhat zelje – v bistvu ga dam v mrzlo vodo in počakam samo, da zavre. Ko zavre, dam zelje v glavno posodo z vodo. Nato naredim še prežganje; na malo olja ali masla prepražim česen, dodam malo moke in nato, ko se popraži, dam v glavno posodo. Kuham še enih 15 minut, da zelje ni več toliko trdo. Več kot daš slanine in mesa, bolj fino je – noter dam npr. tudi kožo od slanine in vse ostanke različnih prekajenih, a gotovih mesnatih izdelkov, ki so npr. ratali trdi in niso za drugo uporabo. Lahko daš noter tudi klobaso in tako postrežeš skupaj.

Moja mama tej mineštri pravi mineštra iz zelja, pa ne vem, če je to uradno jota.

In kako se ta godlja imenuje? Ker jota to definitivno ni.[/quote]

No, to pa še mene zanima , kaj je to za ena godlja ??[/quote]

O, ja tudi mene to zanima, ker primorska jota definitivno ni! To je bl podobno mineštri, ker zmešaš vse notr!

TI še jst povem recept. Posebej kuhaj zelje ali repo, če ti je prekislo, odlij to slano vodo in dodaj raje navadno iz pipe, malo kuhaj, npr dobre pol ure, v to dodaš posebej kuhan krompir in spasoran fižol. Doma v zelju/repi kuhamo tudi rebrce al pa kaj podobnega zaradi okusa ter česen. Če ti rata preredko ko vse skupaj smešaš lahko dodaš malo moke za zgostitev. so pa količine vsega po okusu.

hvala za smeh :)))))

Poizkusi skuhati mojo. Božanska je.
Na masti zarumenim čebulo, dodam svinjsko meso sveže pražim, dodam za kg zelja žlico vegete, lovor, česen in malo paprike. To dušim, ko je na pol kuhano dodam krompir in kuham, proti koncu dodam malo kuhano zelje in fižol,in še malo pokuham. če je dovolj krompirja ga nekaj zmečkam, če ga ni dovolj dodam malo podmeta za zgostitev.

Živjo!

Moj recept za joto je sledeči:
v lonec dam na kose narezan olupljen krompir, posolim vodo.
v drugi lonec dam na tri žlice oljčnega olja štiri stroke narezanega česna in lovorjev list. popražim nahitro. dodam klobaso narezano na koščke ali koščke suhega mesa, suhih kosti. popražim. dodam kislo repo, malce zalijem z vodo in pustim dušiti.
ko je krompir kuhan, odcedim krompirjevo vodo v drugi lonec, krompir ma malo premečkam z vilicami.K tej krompirjevi vodi dodam dušeno repo z mesom in česnom ter pretlačen krompir. zaradi škroba v krompirjevi vodi ni potrebno dodajati nobenega podmeta, moke…
Kuham kakšnih 30 minut, dodam kuhan fižol, mogoče tudi malo fižolove vode, če je fižol sveže kuhan. solim, popram po okusu, mogoče dodam še kakšno celo klobaso. pustim počivati vsaj eno uro.
Odlična je!

Jota po moje pa zgleda takole:
_ v lonec dam kuhat poljubno količino zelja, posebej skuham fižol in posebej malo krompirja.
Zelju dodam lovorjev list in sol, kuham približno pol ure, nato zmečkam krompir in ga dodam zelju ter še par žlic fižola. Potem naredim zabelo: ocvirke in malo olja z čebulo popražim, preden dam v lonec dodam še malo ostre moke, ki pa je ne pražim, samo umešam v zelje.Nato vse skupaj kuham še nekaj časa nato pa odstavim z štedilnika. Lahko dodate tudi česen ali suho meso. Jaz ga ne dajem zraven, raje skuham posebej klobaso ali šink in ponudim posebej.
Zelja pa vzamem toliko, da je obrok za enkrat, ker je zraven krompir.Dober tek…zraven jemo seveda doma pečen kruh..
dober tek

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close