Josta
LP!
Tudi moja mami jo vkuha kot sok in marmelado… In sicer da sadje v sokovnik, in skuha sok… iz gostega ostanka pa z dodatkom sladkorja vkuha marmelado… in tako ne zavrže nič…
super je za rulade, ker je rahlo kiselkasta… Tudi linški keksi so fini )))
Mogoče pa ne bi bilo slabo, če bi se jo dalo na sonce… kot višnje (sadje, sladkor, sadje, sladkor…. nato pa zalito z žganjem) – ima kdo izkušnje???
Sadež je velik kot kosmulja, samo črn. Rastlina je večja kot kosmulja. veje so bolj olesenele, tudi rodi na starem lesu, tako da nikoli ne vem kako obrezat. Potem ponavadi pustim in ko vidim katere veje so odmrle, obrežem. Imam samo en grm in to je za naše otroke (naše = vsi prijatelji od mojih otrok in moji) ravno prav.
Če bi jih imela preveč, bi delala marmelado. LP
Tole sem našla na eni internetni strani, mogoče ti pride prav?
……………………….
Ribez je skromna rastlina, ki uspeva tudi v polsenci, zaščititi pa jo moramo pred močnimi trajnimi vetrovi. Grme sadimo na razdalji metra ali metra in pol. Pred sajenjem obrežemo najdaljše poganjke pa tudi poškodovane ali polomljene korenine. Pri letni rezi, ki jo opravimo jeseni, ko odpadejo
listi, tik nad tlemi odrežemo najstarejše ogrodne veje, pustimo osem najkrepkejših novih poganjkov, močne stranske poganjke pa skrajšamo. Podobne lastnosti in zahteve ima tudi josta, križanec črnega ribeza in kosmulje.
…………………………..
Babi, hej. Mislila sem, da so mi onemogočili dostop do tega foruma, pa sem danes ugotovila, da je bilo verjetno nekaj drugega narobe, sem tudi Primoža spraševala, če morda kaj ve o tem, a ni vedel. Jutri ti prinesem nekaj potaknjencev joste in nekaj plodov za pokušino, ker so ravnokar pričeli z zorenjem. Jeseni pa dobiš že ukoreninjene sadike, da jih ne bom zavrgla, ker jih imam preveč. Grem na dopust v Zambratijo in se ti oglasim spotoma. Ne skrbi, tudi če te ne bo doma, bom pustila pred vrati. Lep pozdrav Mica
Forum je zaprt za komentiranje.