Jogurt za zajtrk
Pozdravljeni. Sicer ne vem, če sprašujem na pravem forumu, pa vseeno.
Ali je zdravo jesti jogurt že za zajtrk? Že parkrat sem prebrala, da kdo je jogurt za zajtrk, na nekaterih jogurtih je tudi napis kao “za dobro jutro”….
Jaz sem se vedno ravnala po “babičinih” nasvetih, da je zjutraj treba pojest in popit kaj toplega. Zdaj pa se sprašujem, če morda nima konzumiranje jogurta zjutraj kakšne posebne vloge?
Kakšno je vaše mnenje?
Lp,
M:
Mateja, če sodim po svojem počutju, lahko trdim, da je jogurt zdravo živilo. Uživam ga že 30 let za zajtrk pa kos črnega kruha ali črno kajzarico zraven – dovolj za prijazen začetek dneva! Mislim, da ti ne bom nič napačnega svetovala, če ti ga srčno priporočam, zlasti tistega tekočega z 1,3 mlečne maščobe, pakiranega v litrski embalaži. Jaz si drugačnega začetka dneva sploh ne predstavljam!
Lep pozdrav!
Sicer se strinjam s svojimi predhodnicami, z eno pripombo. Odvisno kako vaš prazen želodec prenaša mleko in mlečne izdelke. Jaz recimo, ki imam premalo želodčne kisline mlečnih stvari “na prazno” ne prenesem – pa naj si bo to jogurt, musliji z mlekom, ali pa kaj toplega. Vedno me opozori želodec, malce mi postane slabo in kar hitro moram čez ali zraven kaj drugega, sicer ta neugodni občutek ostane kar dolgo. Leta dolgo nisem razumela, zakaj mi je po jutranji kavi z mlekom vedno malce slabo (za zajtrk je žal čas samo za vikende in na dopustu)- vedno sem za to pravzaprav krivila kavo (vendar brez jutranje žal ne preživim). Po nasvetu zdravnika!! sem opustila mleko v kavi, in že drugi dan ugotovila dve stvari:
1. kakšen je pravi okus kave
2. dejansko mi je bilo slabo zaradi mleka.
Tako da, če vam jogurt za zajtrk ustreza, kar veselo po njem, zagotovo je zelo zdrav obrok, še posebej če mu dodate sadje ali musli.
lp tinca
LIVvy in Petra imata popolnoma prav!
Prakticira se tudi sadje po kosilu – napačno! Sadje je najboljše na tešče.
In čeprav semkaj ne sodi, še tale pripomba: tudi solata v začetku obroka – nobenega napenjanja ni v želodcu! Saj če pomislim je to normalno – najlažje in najprej se prebavlja zelenjava in sadje. In če sadje ali zelenjavo nagrmadiš na meso, prikuho itd. ti preprosto povedano vse skupaj počasi fermentira v želodcu in počutje je slabo. No, pa to je že za poglavje ločevanja živil. Lep pozdrav!
ja,mitka…ko sem bila v izraelu…pa mislim tudi nekje v franciji…pred dosti leti,sem bila presenecena,ker smo dobili najprej solato! potem pa nic! ko smo “koncno” pojedli solato,smo dobili ostalo! no ,sedaj /po 15 letih !! / vem,kako in zakaj! sadje naj bi se jedlo zjutraj oz. dopoldan…po koncanem prebavljanju- najvec 3o min,pa bi slo ostalo! ce jemo solato s skrobnimi zivili,se to prebavlja cca 3 ure. ce je solata z mesom .pa cca 4 ure!! po tem casu se lahko je tudi sadje,ce ga pac kdo zeli! lp petra
Draga Petra, točno tako! Pred časom sem imela nekaj težav s presnovo, (ne prebavo) odkar sem pa vrstni red pri mizi obrnila in delam med eno in drugo hrano presledek, nimam nobenih težav več in še nekaj kg sem se prav nenačrtovano znebila. – Opažam, da ste, zlasti mlajši, vedno bolj osveščeni o pravilnem prehranjevanju in je prav užitek brati vaše recepte! Lep pozdrav!
Bom se jaz pridala svoja opazanja.
1. Z mozem vedno jeva presno zelenjavo za predjed in to ze kar veliko let.Zakaj sva se tako odlocila,res nisva razmisljala.Bilo nama je pac vsec!
Vsak ima svojo skledo in to kar precej veliko.Vcasih meni sploh ni potem se do cesa drugega.
2.Teta,pri kateri sem zelo uzivala pri mizi(kuhala je preproste in dobre jedi-sedeli smo dolgo pri mizi), je po kosilu redno postregla s sadjem.Jaz,sadjejedec,ki sem ga zacela ze zjutraj,nisem nikoli cutila zelje po njem po tem obroku.Vcasih sem bila tudi okarana.Res pa je,da je mogoce tudi napaka,da z lahkoto pojem jabolko ali dve zvecer,tudi pozno v noc(ce berem) in se zato nic ne sekiram.Postanem panicna,ce ob sezonskem sadju zmanjka jabolko.Moram ga videti v skledici.
Cez leta sem zasledila literaturo o zaporedju uzivanja zivil itd.
Torej,se je moje telo ravnalo po nekih naravnih zakonih? Ne vem.
3. Jogurt imam primerno rada,kak dan ga tudi spustim.
Zelo sem bila zacudena,ko je diabeticarka mojo mamo na kontrolnem pregledu povprasala,kaj je zadnje case jedla za vecerjo,ker se ji je po dolgem casu zvisal sladkor.Mama je bila dokaj disciplinirana-ni imela tablet.
Sladkor je uravnavala z dieto. Preprosto je povedala,nic posebnega,jogurt in graham kruh. To je bilo narobe.Jogurt popoldne dviga sladkor-to so zadnji izsledki. Skuta ne,pristevajo jo k zamenjavi za meso: jogurt pa je stet kot mlecni izdelek.
Cesa vsega se clovek ne nauci tekom let in ce sledi malo prehrambenim navodilom. In kako hitro lahko gresimo.
Lep pozdrav Babi
Draga Babi! Midva z možem imava tudi vsak svojo skledo in celo vsak svojo gredo s solato na vrtu (za hec!) taka solatarja sva. Ne razumem ljudi, ki je ne marajo. In jabolka! Kar srce me boli, če pomislim, da so posekali nešteto jablan v nasadu Resje pri Podvinu zaradi tega ožiga, ki razsaja po
naši ljubi domovini. – Veš, tisti pregovor, ki pravi, da je jabolko zjutraj zlato, opoldne srebrno, zvečer pa železno, ne drži več tako trdno, če delamo med enim in drugim obrokom dolge, večurne presledke. Meni tudi zvečer zadiši in si ga kar brez greha privoščim pa mi ne škoduje. Enkrat sem že omenila, da je moja mati vsak dan pojedla najmanj 1 kg jabolk; za drugo sadje ji ni bilo toliko, in je živela 90 let, bistra in zdrava, kar je pripisovala jabolkom. Pa tudi polt je imela zelo lepo, večkrat se je pohecala, da zaradi jabolk, če so jo hvalili kako dobro izgleda. Oče je pa imel vse zobe pri 80. letih, za kar je tudi pripisoval zaslugo jabolkom. Torej, z veseljem po jabolkih, za zdravje in lepoto! Lepo pozdravljena!
mitka, najprej seveda hvala za kompliment !:))) ne stejem se vec med mlade!! tak nacin prehranjevanja pa prakticiram ze kake 3-4 leta. v vseh pogledih mi odgovarja. zelo redko se mi zgodi,da se “pregresim”… kar se pa jogurta in mleka tice pa sploh nimam tezav pri “kombiniranju”. ze od nekdaj mleka in jogurta ne maram. pred casom sem brala,da je to hrana za dojencke /oz. do nekako 4. leta/. kalcij se lahko dobi tudi v drugih zivilih.
no,meni ta razlaga “odgovarja”,ker pac nisem mlekoljubec.
lep pozdrav petra
Forum je zaprt za komentiranje.