joga
Se zelo strinjam s čvekco – ne samo, da se bolje naučiš asan, če imaš pravega učitelja, se naučiš še precej več; od tehnik dihanja, do koncentracije uma, življenske naravnanosti.
Jaz sicer doma ne uspem delati prav pogosto, si pa to ves čas želim :-)) Vsaj 3x na teden, pa 1x v joga centru…
Od kod pa si?
Mah, jaz sem delala jogo po kasetah, še uno neko tajko ali kaj je že, wai lana yoga.
Čisto kul.
Potem po neki knjigi…
Samo jaz je ne jemljem blazno resno, meni so bile to bolj raztegovalne vaje, ker me joga kot duhovna pot ne zanima, niti kot meditativna izkušnja. Meditiram na druge načine, joga mi je samo telovadba. In to se čisto da preko kaset, knjig. Morda je najbolje, da si kak dvd omisliš pa delaš po tem.
Vsi blazno govorijo o tem, da se brez učitelja ne da – no, da se. Samo ni tako kvalitetno pa tudi vprašanje, kako varianto joge iz tega sam ven potegneš, he, he. Odvisno je torej od tega, koliko želiš od tega. Če jogo resno jemlješ, potem vsekakor pojdi na tečaj.
Če ti je pa samo ena oblika raztezanja, je pa dvd čisto dovolj.
Te asane, ki jih pri nas učijo…vprašanje, katera različica je to sploh. Še po Indiji se klati cel kup bleferjev. Jog je itak več vrst – unija z višjim/duhovnim se pri jogi dosega na mnoge načine, telesne asane so samo en majhen del tega. Pri nas najbolj popularen seveda, ker je zahod tako telesen. Malokdo pa v tem res vidi spajanje z duhovnim.
Večina pa išče nekaj vmes, malo vadbe pa še malo sprostitve. Kar je vse ok. Samo potem pri sebi presodiš, kaj ti želiš. Meditira se lahko na sto in en način in ja, dejansko je dovolj, da si prebereš v kaki knjigi in probavaš, kaj ti ustreza, ne rabiš joge in tečajev za to, razen če želiš točno ta specifičen način. Samo načinov je miljon in poskusiš jih lahko sama.
Glede telesne vadbe pa…kot rečeno, vprašanje, kako resna si. Za raztezanje je dovolj dvd.
Le kaj imate vsi s to jogo? Joga ni doma na našem območju, pač pa v vzhodnih deželah. Z jogo naj se ukvarjajo v Indiji, mi pripadamo zahodni civilizaciji.
Pojdite rajši na sprehod, v gozd, v hrib, globoko dihajte, ustavite se ob kakšni kapelici in zmolite eno desetko rožnega venca. Prosite za pomoč Jezusa, Mater Božjo in se priporočite Bogu za pravo pot v življenju.
Z vsemi temi stvarmi kot so joga, reiki in new age verstvi si je že marsikdo zakompliciral življenje. Na tih, skoraj neopazen način se pritihotapi k vam hudi duh – zlo in posledice so lahko zelo hude. Zato, previdno s tem!
Forum je zaprt za komentiranje.