jod
ne vem ,ce pase tocno sem-pravzaprav,zakaj pa ne!?
vceraj smo debatirali o jodu, menda ga je najvec v sardelah, skusah./ jedlo naj bi se bolj sveze ribe-stare ribe menda prevec “kopicijo” ta element-nekako v nepravi obliki !??/….ker smo bili vsi “debatniki” zelo slabi kemiki, nam ni bilo povsem jasno -koliko joda se izgubi tudi pri toplotni obdelavi ali konzerviranju.!? sigurno bo kdo vedel ! lp petra
Hej,Petra! Tega ne bi vedela,me pa cedalje bolj skrbijo vse druge skodljive snovi,ki se nabirajo v ribah severnega Jadrana,da celo zdravniki nosecnicam svetujejo,naj ne posegajo veckrat po njih.
Vceraj v ribarnici niso sploh imeli nasih rib.Sam uvoz,pa to ne s Hrvaske,ampak iz Francije in severa… In to sveze;zdaj pa razmisljam,kako sveze so.
Dobro,da svak se kaj ulovi na trnek.:))) Lp
ja,to je nedvomno res !! ce bi clovek prevec o tem razmisljal,jih verjetno skoraj ne bi jedel! meni je npr. nerazumljivo gojisce skoljk v miljah in tam okrog. skoljke so vendar filtri…tam pa imajo kaj filtrirat !! mogoce tudi zaradi tega razmisljanja zadnja leta skoljk prakticno ne jem!? pri ribah se malo tolazim,da so bile nalovljene mogoce kje bolj na odprtem…pa take stvari..!? to seveda se nic ne pomeni….tiste na trnek pa zopet…kje,….trnkarji/nekateri/ ze vedo,kje je najbolje..
spomnim se,ko sva z mozem sla na izlet -tja nekam v blizino trebuse /malo pred mostom na soci/. tam je neka zelo znana ribogojnica. slucajno sva bila prica krmljenju- s kostno moko!!
na zalost je teh -takih- stvari vse vec! lp petra
Pa ne samo s kostno moko… Poleg tega so velik problem tudi antibiotiki, ki jih jajejo ribam :(. No, po svoje dobro mislijo, za nas pač ne ravno…
Hmmm… Malo več časa bi rabila, da si malo preberem o tem. Tako na hitro piše, da sladkovodne ribe vsebujejo zelo malo joda, morske ribe pa precej (staro ali mlado – ne vem). Pri pripravi hrane pa se sigurno kar nekaj joda izgubi, ker so jodove spojine dobro topne v vodi. Kaj več pa kdaj drugič – laufam na “šiht” ;).
Lp, mishika
Forum je zaprt za komentiranje.