ježki
Poskusi jih narediti po svoji zamisli. Jaz jih naredim iz navadnega biskvita, pečenega en dan prej, da je že malo suh. Nato ga razdrobim in vanj vmešam, kar imam pri roki in bi se mi zdelo, da paše notri, npr. kokosovo moko, čokolado v prahu, čokoladni puding (kuhan v 1/4l mleka), vanilijev sladkor ali aromo, malo (ali pa veliko) ruma, po želji sladkor v prahu, žlico ali dve mleka v prahu, mlete orehe ali lešnike, ingverjevega prahu po okusu in še kaj. Če se ti zdi masa premokra ali premehka, naribaj vanjo navadne piškote. Maso dobro premešam in oblikujem v poljubno velike kroglice, ki jih dodatno povaljam v kokosovi moki. Sestavine niso količinsko določene, ker jih dodajam po občutku, po domače na “uč”.
Poskusi!
Moj kavni jez je v principu nekaj podobnega,samo,da jaz naredim enega velikega in dva mladica zraven( za posebne priloznosti).
Piskote lahko kupis,take kot za tiramisu.Jaz jih pecem sama,ker vnuk uziva,ko skupaj peceva. Piskoti: 6 rumenjakov,20 dag sladkorja(zmletega) z vznilj sl.,limonina lupinica(ce se upas),sama veckrat dam kupljen ekstrat lim.lupine,20 dag moke,sneg,2 zlici ruma in se 2 dag sladkorja za potresanje.
Rumenjake mesam s sladkorjem in lupinico,da dobro naraste,nato jim pridenem moko,rum i trd sneg.Z dresirno vrecko nabrizgam na peki papir polozen na pekac
piskotke,,jih potresem s sladkorjem in specem pri 180 stopinjah.Peceni so kar hitro. Ohlajene piskotke malo nakapljam z rumom in iz njh oblikujem velikega jeza,vmesne vrzeli izpolnim s kremo,s katero namazem tudi vso povrsino,nato jo se naspikam s poprazenimi narezanimi mandeljni(bodice).
Kot sem ze rekla, piskotke kupis in jih navlazis z rumom(samo pokapljas).
Krema:30 dag surovega masla,4 rumenjaki,25 dag sladkorja,6 zlic mocne crne kave,3 dag cokolade(lahko vec),15 dag mandeljnov(poprazenih in narezanih)
Surovo maslo dobro umesamo,mu pridenemo rumenjake,sladkor,kavo in nekoliko zmehcano cokolado.Vcasih dam dober grenak kakao.
Iz ostankov oblikujem majhna jezka.
To je v bistvu ze torta,ki jo naredim za rojstni dan.Ohladim jo v hladilniku.
Mislim,da bi lahko tudi majhne kroglice naredila po istem principu.Pazi,da piskotki niso premokri.Nekaj jih lahko nadrobis nenamocene.
Ne vem,ce sem ti kaj pomagala.Je pa zelo dobro in moji imajo to radi. Lp babi
Forum je zaprt za komentiranje.