Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Jež -Nujno pomagajte!

Jež -Nujno pomagajte!

Danes se je srednje velik jež potikal mimo naše hiše. Ni povsem odrasel in velik ni pa tudi zelo mali in me sedaj zanima glede tega da bi ga imel za ljubljenčka. Sedaj sem ga zaprl vzunaj v dovolj veliko kletko ki ima streho in strani so zakrite z lesom razen sprednje. Kočo sem mu napolnil z veliko listja malo žagone dal sem mu vodo jabolko in malo briketov. Zanima me ali bi ga lahko sedaj obdržal ali bi lahko imel še mamo in bi rad odšel? In tudi to glede zimskega spanja me zanima ali bi preživel vzunaj na prostem v koči če mu nudim dovolj toplote? Hvala

Ježu daj kakšen krhelj  jabolka, hruške, pa brikete za mucke ima tudi rad.

Če mu bo všeč, se bo spomladi vračal na obisk k tebi.

Nikar ga pa ne zapiraj in ne poskusi zadržati. Jež ljubi svobodo in največja prijatelja bosta, če  ga boš spoštoval in upošteval njegovo naravo.

Ne, v kletki, na zraku verjetno ne bi preživel, tudi če bi jo grel.

On si bo poiskal svoj brlog.

Spusti ga.

Če si se pa že čisto zagledal vanj, potem pa takšne članke poišči na netu :  http://www.zivalice.si/jez/

Itak…

Jst mam 4.

Ne smes ga zadrzevat. Ogrozeni so. Kr kaznivo dejanje ce ga ubijes. (samo pravim)

Zdej se na zimovanje pripravljajo. Cim vec hrane daj.

Ne zapiraj ga. Če mu boš redno dajal hrano, se bo itak vrnil k tebi. Ježki jedo tudi meso, ne dajaj mu samo sadja. Jedo tudi brikete kot je že nekdo zapisal in tudi kakšno konzervico mačje hrane mu nastavi.

Samo mleka mu ne dajat. Lahko poginejo zaradi tega.

Divji ježi, torej beloprsi in rjavoprsi jež, ki živijo pri nas NISO primerni za hišnega ljubljenčka.  Glavni razlog je ta, da morajo čez zimo hibernirati. Če bi ga čez zimo zadrževal na toplem in jež ne bi hiberniral, bi na pomlad poginil. To je njegova biologija in ne moreš ga drugače “navadit”.

Ježi zapustijo mamo, ko so stari okrog 6 tednov in tehtajo čez 300 gramov. Hibernirati začnejo načeloma v novembru, odvisno od temperatur. Do takrat mora doseč čez 500 gramov, da ima dobre možnosti, da preživi zimo. Če praviš, da je srednje velikosti, je gotovo že dovolj star in samostojen, da bo poskrbel zase.

Lahko mu nastaviš leseno hiško s slamo zunaj in če mu bo všeč, bo prezimoval v njej. Ne zapiraj pa ga v kletko, če mu želiš dobro, ga izpusti. Prav tako nobenemu ježu ne nastavljaj kravjega mleka. Večina ljudi ima o tem popolnoma zmotno prepričanje, saj mleko ježem v resnici povzroča precej prebavnih motenj in drisko, zaradi česar lahko tudi resno zbolijo. Lahko jim nastavljaš sadje in mačjo hrano. Drugače so vsejedi in se v naravi največ hranijo z žuželkami in deževniki.

Če si želiš ježa kot hišnega ljubljenčka, si nabavi afriškega beloprsega ježa. Ta vrsta ježev ne hibernira, ker izhajajo iz puščave. So udomačeni in se jih prodaja kot hišne ljubljenčke.

Te razumem, da ti je vsec.

v nasi bliznji okolici zivi cela druzinica.
vsak vecer jim nastavim hrano in vodo ter okoli 22h prisopihajo preverit ali je posoda polna.
sedim na cerandi in jih opazujem.

k nam zahaja tudi veverica. Odlocila se je, da si bo pri nas zakopavala hrano. Cakajm zimo, da vidim ali se bi spomnila kje jih je zakopala.

imamo tudi mnozico ptic, ki se hranijo pri nas.

Tudi mis se je ze nasla – te sem odganjala na raznorazne nacine.

ampak nikoli, res nikoli mi ni padlo na pamet, da bi jim vzela svobodo.

te razumem, da t ije vsec, ampak spusti ga in uzivaj v opazovanju njegovega naravnega pocetja.

vedeti moras tudi, da je to nocna zivel. Ce se je potikal preko dneva, je najverjetneje bolan.

čimprej ga spusti. če ima nekje družico in zarod, ga le-ta sama ne more preživet, torej ne bodi egoist in ne ubij ene 3-4 ježe zaradi tega, ker je tebi en luškan.

nastavi jim vodo, v nizko posodo, da se ne utopijo, hruške in jabolka so bolj iz risank, raje nabavi mokarje ali mačjo hrano (ne uno iz mercatorja, ki ima 4% mesnih odpadkov, predvsem pa ga izpusti. a res nimaš pametnejšega dela, kot zapirat in lovit živali?

Mi smo pred leti, poletje je bilo,  imeli majcenega ježka, ki ga je babi našla na cesti. Oh, kakšno veselje nam je naredil. Njegova je bila vsa zelenica okoli hiše. Hitro je postal domač.  Hodil je za nami okrog hiše, vzeli smo ga tudi v naročje , kjer se je crkljal. V starih hlačah, v žepu, v zavetju pod balkonom je imel prenočišče. Ko je bil čas, je sam zlezel v žep. Ob nas je bodice vedno imel mehke. Jedel je mačje brikete in sadje. Potem pa ga je zaneslo na vrt, v del, kjer je babi nasula strup za polže. Poginil mi je v naročju, gledal me je … To smo jokali.

Dragi naš Ježek, upam, da si šel na bolje. Nikoli te ne bomo pozabili…

❤️

Jst pa odkar jim dajem hrano… Jih ne vidim.

Eno jutro sem bil na dvoriscu pa vidim tam okoli lope da se nekaj premika pa je bil ta mlad… Pa grem blizje. Stari je bil kar agresiven… Pihal je… Pa sam blizje roko da ovoha… Je kr hotu ugriznt. Sem prav malo cviknil.

Odgovor na objavo uporabnika
naš ježek, 16.10.2021 ob 07:05

Mi smo pred leti, poletje je bilo,  imeli majcenega ježka, ki ga je babi našla na cesti. Oh, kakšno veselje nam je naredil. Njegova je bila vsa zelenica okoli hiše. Hitro je postal domač.  Hodil je za nami okrog hiše, vzeli smo ga tudi v naročje , kjer se je crkljal. V starih hlačah, v žepu, v zavetju pod balkonom je imel prenočišče. Ko je bil čas, je sam zlezel v žep. Ob nas je bodice vedno imel mehke. Jedel je mačje brikete in sadje. Potem pa ga je zaneslo na vrt, v del, kjer je babi nasula strup za polže. Poginil mi je v naročju, gledal me je … To smo jokali.

Dragi naš Ježek, upam, da si šel na bolje. Nikoli te ne bomo pozabili…

❤️

Žalostna, a lepa zgodba. Ta ježek vas je naredil za boljše ljudi. Ob njem ste se učili empatije, ob njegovem umiranju ste občutili sočutje. Imel je boljše življenje, kot običajni ježki. Imel je možnost družiti se z ljudmi in se od njih učiti, vi otroci, pa ste se učili od njega. Hvala, ker si delila to ganljivo zgodbo o vašem Ježku 🙂

V SLO je prepovedano zadrzevat jeza. Za pit mu daj vodo, za jest pa mehko macjo hrano (nasvet veterinarja). Poklici na Muto v zavetisce za divje zivali. Ce je premajhen, da bi sam prezivel zimo, ga bodo prevzeli in spomladi izpustili v domace okolje.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close