jetrni cmočki
Recept v moji knjigi je takle je podoben, le jetrc je manj, pa se to zadostuje za veliko ljudi.
25 dag jetrc nastrgamo
5 zemelj ali 5 rezin kruha
8 dag masla ali margarine
3 jajcka
sol, poper, majaron, cebula, zelen petersilj
Zemlje namocimo v vodi, ozmemo in pretlacimo. Tudi nastrgana jetrca pretlacimo. Sesekljano cebulo preprazimo na mascobi.
Dobro umesamo maslo in dodamo vse ostalo z zacimbami vred.Jaz dam kar cela jajcka, lahko pa locite rumenjak, beljak.
Zmes pociva pol ure.
Oblikujemo zlicnike ali cmoke – zlico ali roke zmocimo pred oblikovanjem.
Pocasi naj vre 20 – 25 minut.
Najveckrat jih pa naredim kot zdrobove ( ker imam malokdaj stare zemlje doma). Vse enako, le namesto kruha zdrob.
Sem pa na Ceskem jedla krasne jetrne. Njihova j. pasteta je bila res jetrna, brez skroba in ne vem se cesa… in gostiteljica je namesto svezih jetrc dala kar pasteto. Ko sem vprasala, ali je dala goveja ali telecja jetrca, je povedala resnico. Sama ne bi nikoli pomislila na to. Z nasimi pastetami pa raje ne poskusam te zamenjave:)
Lep pozdrav Babi
Jaz sem jih delala po receptu iz Nase zene, ko je bila enkrat priloga o uporabi multipraktika:
2 rezini starega belega kruha z univerzalnim nozem sesekljas, streses v skledo.
Šop zelenega peteršilja ravno tko sesekljas v multipraktiku, dodas h kruhu v skledo.
2 čebuli sesekljas, streses v ponev, dodaš dve žlici maščobe po okusu (maslo, olje, mast), cebulo svetlo zarumenis, dodas v skledo. (jaz sem cesnoljubec in dodam na tem mestu se precejsnjo dozo stisnjenega cesna).
Nazadnje vrzes v multipraktik narezana jetra (500-600 g), jih zmeljes v kaso, dodas sol in poper in zacimbe po okusu (muskatni oresek in timijan po moje), zlijes v skledo k prej navedenim sestavinam. Noter ubijes se dve jajci.
Vse skupaj zmesas, pocakas, da malo stoji, nato oblikujes cmoke z dvema zlicama, ker je masa kr precej mokra.
Recept je ful fin, ker gre ekspresno, multipraktika vmes nic ne pomivas, pa da se jih zamrznit – naredis dvojno porcijo, zlozis jih na pladenj, pokrit s folijo, tako da se ne sprijemajo, vrzes v skrinjo, ko zmrznejo, jih pa poberes v vrecko ali tupperwarko.
pozdravcek,
proxima
Forum je zaprt za komentiranje.