Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ješprenjev “narastek”

Ješprenjev “narastek”

Pozdravljeni.
Mogoče kdo pozna recept za “narastek” iz ješprenja? Zadnjič sva ga s staro mamo jedli in sva bili obe navdušeni. Notri je bil ješprenj, rozine, povrhu pa polita kisla smetana in/ali skuta (po najinih predvidevanjih, lahko pa da sva čisto mimo usekali)…. vse skupaj pečeno. Njam.
Ima kdo kako idejo?
Lep dan želim.
Damjana

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Jaz delam podoben narastek iz pire ali prosene kaše, po mojem je zadeva enaka z ješprenjem. Ješprenj (piro, proseno kašo) skuhaš po navodilih v oslajenem mleku z vanilijevim strokom. Pustiš da se ohladi, medtem pa zmiksaš enetri rumenjake, sladkor, malo masla, dodaš pol kile skute, na koncu še kuhan ješprenj, ščep cimeta. Posebej stepeš sneg iz bejakov in ga previdnmo vmešaš v maso. Zraven lahko dodaš se naribana jabolka, slive, rozine, orehe (karkoli se ti zdi)… Maso vliješ na pomaščen pekač in pečeš (počasi) na 170 st., cca 45 min. Proti koncu lahko narastek preliješ z mešanico kisle smetane mleka in jajca da je lepo rumeno zapečeno! Njami…

LP Štajerc

Ja kako se pa tole dobro bere, bomo probal. Mislim da bo recepta najbolj vesela stara mama. Hvala.

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Aja, mogoče še to – koliko pa daš kaše oz ješprenja? Približno me zanima, nimam prav dobrega občutka koliko bi lahko dala. hvala že v naprej

To jed, pravzaprav je bolj pecivo, sem verjetno jedla predlanskem
v Prekmurju. Bilo je nekako isto kot praviš, zeloooo dobro. Sama sem
takrat takoj poskusila s pripravo tega peciva, vendar okus ni bil čisto ta pravi.
Upam,da nam bo kakšna Prekmurka zaupala recept. Nasploh pa mislim,
da v Prekmurju pečejo najboljša peciva. Ali se strinjate ?

Lep pozdrav in obilo užitkov ob peki in kuhi,
Alena

Za ješprenj ne vm količine pogleg na navodila na embalaži. Za proseno kašo vzamem cca 70 g kaše in zalijem s 3 x količino mleka (kaša se pri kuhi zelo dvigne), za piro pa je zadeva zelo podobna. Proti koncu kuhe (20-25 min) tako ali tako vidiš ali je treba še kaj ‘zaliti’. Kaša (ješprenj) naj bo kar gosta tako da se fino paca, saj v maso dodaš na koncu še sneg, ki jo dodatno zmehča (naredi bolj tekočo)!

Obilo kulinaričnih užitkov!

LP Štajerc

Hej,Tudi meni so vse njihove take jedi ali v Hrvaskem Zagorju enkratne.Mislim,da je ocitna razlika v skrivnosti njihove domace skute in smetane.Pa sparajo ne,ker se ne obramenjujejo s holesterolom in kg.

Mi imamo bako,ki naredi najboljso slano bucnico(nekak zvitek s prasicjo buco,kislo smetano,skuto jajcki in vse zavito v doma nerejeno vleceno testo. Tudi narastki so njeni najboljsi.Vse dobi z zagrebske trznice.
Lp Babi

babi, ali je to zopet zabok!?:)) petra

Yesss! Sem vedela,da se bos spomnila na to! Koncno sem oddala dopis na
Primozev apel.Sem trda! Lep vecer Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close