Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Jesensko-zimsko pecivo

Jesensko-zimsko pecivo

Hej vsem!
Čeprav se že dolgo nisem oglasila, sem v enem postu malo bolj spodaj obljubila da bom poslala en recept za super dobro in preporosto pecivo, z malo maščobe (notri je olivno olje, ki pa ga lahko tudi izpustite). Pecivo ima zaradi hrušk in začimb za medenjake en čisto poseben okus, ki postane še bolj nebeški z dodatkom stepene smetane in vinetta sladoleda…..uporabite lahko tudi klasičen vanilijev sladoled.

4 jajca
20 dag mletega sladkorja
4 žlice olivnega olja
20 dag moke
2 žlički sode bikarbone
1 dcl mlačne vode
½ žličke začimb za medenjake

2-3 žlice grenkega kakava
5 žlic rjavega sladkorja
1 dcl vroče vode

5 hrušk
malo cimeta
1 žlička suhe pomarančne lupine
5-6 žlic vode (ali belega vina)
5 žlic sladkorja

0,3 L živalske smetane
mlet sladkor
sladoled Vinetta

Hruške olupimo, narežemo na manjše kocke in dušimo z dodatki 5 minut (kocke morajo ostati čvrste). Kakav, sladkor in vročo vodo gladko zmešamo.

Pečico segrejemo na 180°C. Stepemo rumenjake s polovico sladkorja ter beljake, malo soli in preostalo polovico sladkorja. Presejemo moko s sodo in začimbami za medenjake. Kakav, sladkor in vročo vodo gladko zmešamo in dodamo stepenim rumenjakom skupaj z olivnim oljem in dobro premešamo.
Izmenično vmešavamo sneg in moko z začimbami, rahlo premešamo z metlico od spodaj navzgor.
Vlijemo v pekač s peki papirjem (35×22 cm), po vrhu enakomerno razporedimo kocke hrušk (nič hudega, če bodo malo potonile v testo). Pečemo 60-70 minut pri 180°C.
Najboljše je, če postrežemo še mlačen kos peciva s stepeno sladko smetano, ki jo potrosimo s cimetom in rezino sladoleda.

Super se bere…si čisto predstavljam, kako diši ko se peče, kaj šele, ko se poizkusi 🙂
Super, da se si oglasila. Jaz sem prav razmišljala, da bo počasi treba preizkusiti še kakšne nove recepte in tale je že eden izmed kandidatov.

lp

Živjo Kresnica! Prav pogrešam že najine debate o skuti :), ampak že kar nekaj časa se je zelo izogibam, ker mi povzroča težave (poleg želodčnih še holesterol, ki mi ga dvignejo tudi posneti mleč. izdelki)

No, upam da ti bo pecivo všeč, če ga boš spekla 🙂 Lahko daš tudi malo več kot pol žličke začimb za medenjake, ali pa daš tako kot je v receptu-pol žličke in zraven še malo dodatnega cimeta…tako bom jaz naredila naslednjič……se pravi naslednji teden, ko ima brat rojstni dan, in ker je zadnjič izjavil, da je to njegovo “novo najljubše Zalino pecivo”, mu ga bom spet spekla, ampak verjetno v obliki torte. Samo to še ne vem, ali naj spečem kar 1 oblat in zraven nabrizgam kupček sladke smetane, ali pa spečem 2 oblata, ki bi ju namazala vmes s smetano in nekaj dodatnimi zdušenimi hruškami in bi zraven postregla še majhno kepico smetane ali pa kar sladoled……odločitev je težka 🙂 Bom še videla kaj bo nastalo, če pa ima kdo kakšno idejo, se priporočam 🙂
Bom tudi slikico poslala, tako da boste lahko videli, kako to pecivo izgleda……saj v bistvu je poseben samo okus, izgled pa je kot čisto navaden čokoladni biskvit.

LP , zala

Jaz sem za dva oblata. Definitivno 🙂 Ne vem zakaj so mi vedno bolj všeč taka peciva, kjer je naenkrat manj testa skupaj. Čudno se sliši ja 🙂 Ampak, če že lahko, izbiram med takimi pecivi, ki imajo nadev vmes, ali pa da je med testom vsaj sadje.

Že čakam na sliko!

lp

ja, bom nekaj že izumila…..bratu so se zadnjič kar oči zasvetile, ko je prinesel polno košaro teh “božičnih hrušk” oz. “božičnic”, kot jim pravimo pri nas, in sem mu rekla da te hruške so pa sestavina njegovega najljubšega biskvita oz. peciva :))) Si boma razdelila vloge očitno, on jih bo nabiral, jaz pa spekla pecivo iz njih….in mislim da ga bi lahko preimenovala v “božični biskvit” glede na to, da uporabljam božične hruške….:) pa še začimbe za medenjake dajo nek poseben okus, ki te potegne v božič 😉

LP, zala

Hej, deklici!

Zala ze mocno v studiju, Kresnica pa v spopadanju s podajanjem znanja:)

Gre? Vse OK?

Lep pozdravcek Babi

Hej Babi,

prav lepo se je spet vrniti kdaj na forum in malo poklepetat 🙂 Se oglasim še jutri, zdaj grem pa spat ker smo včeraj dolgo praznovali bratov rojstni dan in potem šli še v Pajzl za kakšne pol ure 🙂 in danes sem imela CEL dan do 18ih zvečer vaje, zjutraj predavanja…pa saj me ni mučila zaspanost čez dan, zdaj pa že počasi prihaja na plan 😉
Drugače pa mi je na fksu ful všeč, zdaj grem res že s polno paro naprej, in lahko skoraj rečem da se “ne vidim ven” z učenjem do začetka februarja….potem,ko vse opravim pa si vzamem 1 teden prosto in gremo smučat v italijo 🙂 Juhu!

In jutri bom spet pekla tale božični biskvit, ko bomo še doma “uradno” praznovali z obema bicama in dedijem 😉

LP

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close