jena posoda
Sončka vsem na ta čudovit dan!
Spet jaz. Tokrat me pa zanimajo vaše izkušnje z jensko posodo. Jaz imam z njo bolj “švoh” izkušnje :((. Namreč kar nekaj džezvic je kljub veliki pazljivosti šlo v “prafaktorje”. No, tudi pekač se je že poslovil(tu je imel prste vmes možek), pa vseeno. Tako se kar nekako izogibam uporabi, na pekač s pokrovom v omari pa se veselo nabira prah. Torej, vaše izkušnje, triki, priljubljene jedi, ki jih tako pripravljate, skratka vse, kar je s tem povezano.
Hvala in LP!
Hm, škoda pekača na omari.
Tašča prisega, da je treba dati jena pekač s pripravljeno hrano v mrzlo pečico, da se počasi segreva. Meni za takole zmišljevanje običajno zmanjka časa, dam v ogreto na 200 stopinj, pa še nobenemu pekaču ni bilo nikoli nič.
Kaj pripravljam? Vse, kar se peče v pečici. Pokrov je blagodejen za trenutke, ko kasneje čistiš pečico. Meso, v kosih ali celega piščanca, ribe, krompir, zelenjavo, narastke, skutne palačinke, lazanjo, vsa biskvitna peciva, razna druga peciva… Imam večji ovalni pekač s pokrovom, manjše okrogle tudi s pokrovom, pravokotni pekač brez pokrova (iz sparove akcije, mi je žal, da jih takrat nisem kupila več). Če bi bilo po moje, bi vse plehnate pekače dala stran, obdržala bi samo jena, silikonske in tortni model.
Splošni namigi, ki sem jih pobrala skozi leta:
– pazljivo s segretim jena pekačem, iz pečice ga dam na leseno desko ali kaj podobnega, tudi mrežo na plinskem štedilniku, ne pa na mrzlo površino (npr. marmornato ploščo, tudi na ploščo od štedilnika ne),
– pazljivo z dodajanjem česa mrzlega v segret jena pekač, vprašljivo je lahko že dolivanje mrzle vode v tisto, kar se peče v pekaču
– steklo je bolj občutljivo, ko je segreto
No, nekaj takega. LP Mimi
Moje izkušnje z jena pekači.
Jaz sem pa že večkrat postavila jena pekač naravnost iz pečice takoj na marmornato ploščo, ki mi je najbližja, pa se do zdaj ni zgodilo še ničesar. Če drži to kar ste zgoraj napisali, potem bom v bodoče bolj pazljiva. Aja, pa tudi mrzlo vodo sem že dolivala med pečenjem, pa tudi nič. Očitno imam pač srečo.
Lp
:))) Tudi kvaliteta. O, sem ze vlila malo hladnega vina in …tak:( pocilo.
Potem sem v trgovini rekla, kaj bi rada. Dobila sem tako, ki ji nic ne skodi.
Sem pa kljub temu pazljiva! Previdnost ni nikoli odvec: Ena mi je sla takole.
Vzela iz pecice in dala na nekoliko vlazno desko – v trenutku je pocilo.
Lep pozdrav
Še nikoli mi ni počila nobena posoda iz jena stekla, je pa res, da vrča na plin še nisem poskusila postaviti.
Pekač s hladno hrano dajem v vročo prečico, sem pa toliko pozorna, da vroče posode ne odložim na mokro.
Vladka
Jaz jih imam tudi en cel kup, pa razen lazanje v pečici mikrovalovke nisem še nič pekla. No, so pa dnevno v drugačni uporabi.
Iz otroštva se spomnim, ko je stari mami v pečici razneslo jeno, z mojimi najljubšimi ponjenimi jabolki v njej:))) In od takrat imam nek spoštljiv odnos do jene in pečice:)) glede na to,kar ste napisale, bom počasi ta “odnos” začela zgubljati:))))
Je pa res, da imam tudi en cel kup glinenih posodic in zelo rada v njih pečem:)
Forum je zaprt za komentiranje.