Najdi forum

JEMEN???????

Zdravo popotnice in popotniki

Prosim vas za kakršnekoli informacije glede Jemna.

Cene ,prevozi ,ljudje ,kaj je za videti ……..

HVALA

LP

Pagoda

Živjo,

v Jemnu je poudarek na ljudeh, njihovi drugačnosti in rznolikosti narave. Pa arhitektura. Cene so nizke. Povej kaj te zanima in ti povem kaj si pojdi pogledat. Sana je zelo lepa.

Hrnaa riž, piščanci, …

Lahko ti pošljem nekaj slik. Še vsak ki je prišel iz Jemna je bil navdušen.

Lp

Potopisno predavanje o Jemnu, torek 21. 2., Ljubljana – KMŠ ob 19h.

Oj!
…ravno en teden ko sem se vrnil iz potepanja po Jemnu…nazaj v ta vecni mraz:))

morm ti pa kar na začetku povedat, da je blo to res eno mojih bolsih potovanj….

hmm, kaj je za videt??? men je bilo tko kot celota vse skupi najbol vsec – dnevi preziveti v puscavi z beduinom,… kampiranje ob Arabskem morju…….snorkljanje ob soncnem vzhodu……in na divje ob Rdečem morju …ter na skoraj 3000metrih nad morjem, nad previsnimi prepadi, kjer se raztezajo ogromni nasadi qata……… majhna licna mesta, kjer te domacini povabijo na vodno pipo in igro domin na osrednjem trgu,….. ali pa kar na kosilo, katerega se po tradiciji poje sede na tleh in z rokami………. ko skupaj z domacini zapleses bojni ples z dzambijami (veliki tradicionalni nozi), kadis vodno pipo in zvecis qat……. vsem tem pa dajo svojevrsten pecat arabska arhitektura in bogata zgodovina, ter majhne kaprice, katere odkrijes na samam potovanju….. res za dozivet dezelo!!!!!!!!

cene in pa prevozi je pa tko – dol je vse full pocen, ampak res….
prevozi pa, ce si studentka in imas 2 meseca cajta tut ni panike – zakaj tolk casa??? za vecino drzave rabis spremstvo turisticne policije. pol pa rads rihtat papirje v vsakem mestu, pa tko naprej pa nazaj, kar ti pri arabcih pobere veliko casa in zivcev, pa podkupnine…… zakaj spremastvo policije? ma je blo kar neki ugrabitev turistov zadne cajte, sam mislm, da ni panike….
….ceprav nisem pristas potovanj z agencijami sem se tokrat odločil za eno pol tako varianto – kolegica ki zivi v Sani nam je zrihtala enga drajverja, pa avto… pa te propustnice pa policijskih check poointih, pa v ene 2 hotela je poklicala vmes…. in nam s tm prihranila ogromno casa in sitnosti…..
…ej ce te se kej zanima… ni panike…

…sam to se – ce te vsaj malo mika – ne se obotavljat:)

caw -S-

kaj je pa KMŠ?

KMŠ = Klub Mariborskih Študentov. Na Tržaški 2 (Tobačna)

KMŠ – Klub mariborskih študentov (Stara tobačna) na Tržaški

Zdravo ponovno

SHTRBUNK:

Zanima me predvsem kako je s tem policijskim spremstvom ,koliko časa rabiš da urediš papirje in ali se da kaj »zmutit »,da ne rabiš spremstva miličarjev?

Kako je z vizo in cene letalske karte?

Plan je ,da bova šla z ženo za tri tedne predvidoma oktobra meseca in bi rada v teh treh tednih videla
čim več.

LP
Pagoda

Zdravo,

PAGODA:
poglej, v 3 tednih lahko kar precej vidiš, toda če ne greš organizirano, skoraj ne prideš nikamor. Brez policijskega spremstva na prideš nikamor (so področjo kjer se lahko giblješ brez spremstva, so pa tudi področja, ki so za turiste čisto zaprta. na večjih razdaljah pa spet rabš policaje…) kolk je pa to zamudno, pa sam primer: smo hoteli iz AL-Mukalla do Bir-Alija pa smo za par minut zamudl na check pointu policijsko spremstvo. pa smo se mogl vrnt nazaj v mesto na turist police (no prej smo bli na check pointu 2h), pol še na policiji 2h se kregat da hočmo naprej…. pa nam niso hotl spremstva dat….dokler nismo zagrozil da bomo kar v officu spali…..pol smo pa še mal podmazal…..pa smo dobil vojaka….in to kljub temu, da smo mel papirje….)

vizo lohk zihtaš na Dunaju al pa če maš povabilno pismo, ti jo na letališču nalima za (mislim da ) 65$. (mi smo mel pismo)
Letalske karte smo pa na agenciji Enzo kupl (za ljubljanco), za slabih 160 jurjev.

če rabš kontakt (za pismo al pa še kej bl konkretnga, ti dam loh mejl od te kolegive iz Sane)

lp.S

Zdravo Shtrbunk!

To je kar ugodno – 160 jurjev – let.takse so vštete v to ceno?
Iz kje ste mel pa let?

lp
shtrbunk napisal:

> Zdravo,
>
> PAGODA:
> poglej, v 3 tednih lahko kar precej vidiš, toda če ne greš
> organizirano, skoraj ne prideš nikamor. Brez policijskega
> spremstva na prideš nikamor (so področjo kjer se lahko giblješ
> brez spremstva, so pa tudi področja, ki so za turiste čisto
> zaprta. na večjih razdaljah pa spet rabš policaje…) kolk je
> pa to zamudno, pa sam primer: smo hoteli iz AL-Mukalla do
> Bir-Alija pa smo za par minut zamudl na check pointu policijsko
> spremstvo. pa smo se mogl vrnt nazaj v mesto na turist police
> (no prej smo bli na check pointu 2h), pol še na policiji 2h se
> kregat da hočmo naprej…. pa nam niso hotl spremstva
> dat….dokler nismo zagrozil da bomo kar v officu spali…..pol
> smo pa še mal podmazal…..pa smo dobil vojaka….in to kljub
> temu, da smo mel papirje….)
>
> vizo lohk zihtaš na Dunaju al pa če maš povabilno pismo, ti jo
> na letališču nalima za (mislim da ) 65$. (mi smo mel pismo)
> Letalske karte smo pa na agenciji Enzo kupl (za ljubljanco), za
> slabih 160 jurjev.
>
> če rabš kontakt (za pismo al pa še kej bl konkretnga, ti dam
> loh mejl od te kolegive iz Sane)
>
> lp.S

letel smo iz Dunaja prek Amanna do Sane.
nazajgrede so nam Royal Jordanian se sobo v hotelu v Ammanu placal, k so neki lete spreminjal…
takse so pa vstete.

…aha pa se to… avto smo imel na letaliscu na Dunaju, pa smo za 3 tedne placal mal manj kot 100 evrov…
lp@S

Zdravo

Sem bil v torek na predavanju o jemenu v KMŠ in me je zelo navdušil.

Smotano je samo to ker (baje ni ) avtobusov in si odvisen od džipov .

LP

Pagoda

zdravo,

so busi, samo ne po celi državi, pa še tam rabiš precej časa za urejanje papirjev.

recimo po puščavi te pa res noben bus ne pelje…

smo tut srečal 2 študenta, ki sta hodila sama, samo na koncu nista mogla iz Hadramawta do Sane… sta šla pol nazaj ob obali…..to pa traja…… čist odvisn, od časa predvsem po moje, pa od tega kaj hočeš…..
ker po puščavi rabiš še beduina za spremstvo…. pa dvomim, da bi se eden ki ne zna arabs kel lahko zmenil z njimi….

lp@S

Oj S

a bi lahko prosim postregel z nekaj konkretnimi informacijami kar se tiče cen – npr. koliko si dal za šoferja ter avto ter koliko prepustnice ter spremstva policije…
Oziroma koliko te je stala celotna pot (brez letalske karte in vize).

Aja pa še nekaj – če greš v (heteroseksualnem) paru, ali imaš sploh kje možnosti skupnega druženja z domačini, ali to zgleda tako, da si jaz kot ženska moram poiskati svojo družbo ter moj partner svojo… Predvidevam namreč, da naj moški ne bi vdiral v žensko družbo in obratno…

Hvala ti že vnaprej…

lp
M

V Jemnu domačinke vidiš samo zelo zakrite in oblečene v črne obleke. Da bi se družila z njimi je skoraj nemogoče. Nam je uspelo videti odkrito žensko samo v hiši z dovoljenjem njenega moža. In vstop je bil seveda dovoljen samo ženskam. Za tujke ni problema, lahko greš ven, samo te bodo zelo čudno gledali. Seveda pa po kafičih ne boš videla posedati nobene ženske. Tam je moška družba, pijejo čaj in kadijo vodno pipo.

oj virex,

kako pa potemi izgleda potovanje za žensko, če potuje s partnerjem? Nekaj pač moram početi v času, ko moj dragi prežvekuje kat, kadi vodno pipo ter premleva probleme z moškim delom prebivalstva.

Če bi se jim želela pridružit, bi to najbrž izgledalo predrzno… Ali imam potem kot predstavnica ženskega spola sploh kake možnosti klepeta z domačini?

Thx

Draga moja, vsaj dobro leto nazaj si kot ženska predstavnica občestva lahko čisto legalno žvečila ghat in se družila z domačini. To pa predvsem zato, ker si jim (moškim seveda) sila zanimiva.
Mimogrede, a sta razmišljala o potovanju z Oskarjem? Priporočam!

he he he meta:)
res vsec mi je tvoje razmisljanje, kar sam potrjuje da je Jemen se kar precej neodkrita, divja in “neraziskana” ter predvsem s turisti neokuzena dezela……
…tko da se je se kar nekikrat naredl, da smo bli mi v kaksni vasici najvecja zanimivost….so nas slikal pa na poroke vabil……res zanimiv:)

….razjezi me pa mnenje tistih, k misljo da je vsak musliman, ze kar po deafoultu takoj terorist……to ne drzi cist…… zadnje par potovanj sem bil v drzavah ki jim nekateri pravjo da so na “osi zla”……… sam tolk prjaznga folka se nism srecov na svet…….. te vsak sosed prej zajebe, pa nategne kot pa kter kol musliman…………..evo se en razlog:)

no pa dost mojga bluzenja…. tko kt je anci rekla – turisti so zanimivost, sploh turistke, sploh ce si po njihovo oblecen si zakon….tko da se je veckat naredl, da smo po kosilu na mestnem trgu, z domacini kadil vodno pipo zvecil kat in igral domino…… pa tut nasa Simona je bla lohk zraven:)

glede cen pa prevozov pa tkole…. to je blo moje prvo potovanje z agencijo…. in ce nimas kej dost cajta pa ce se ti ne da na vsakmu voglu policaje podkupvat, se mi zdi da je to najboljsa varijanta……. sploh za puscavo da se zmenjo…,.tko da to pride neki dnarja (najem 4WD Toyotinega cruserja za 20 dni ze pr nas ni pocen, ce je pa se drajver v ceno vkljucen pa sploh ne)…. sem pa slisu, da je tale Oskar res car….. sam lokalci zanjo kej cenej zrihtat….
…kak mejl sem pa tja pa je…..

….sam se neki, ce ze gres v Jemen, pa ne smes spustit, puscave, kampiranja ob rdecem morju in nad previsnimi prepadi v gorovju Sugrof…..

lp@S

Sem bla z Oskarjem, ma fajn porihtane stvari. Res je, kot je napisala Meta, družiš se z moškimi in žvečiš kat. Je bla kar fajn izkušnja. Mi smo imeli v skupini tudi deklico enajst let. V eni vasi se nam je pridružila domačinka njenih let, seveda smo bile na kupu same ženske. Bila je zakrita, ni znala angleško. In sta se čisto lepo vsaka po svoje vse zmenile. Je blo prav zanimivo.

Tale Jemen se res dobro sliši…. Škoda edino, da ni enga malce bolj dostopnega javnega prevoza… Meni potovanje z agencijo ni ravno najbolj pri srcu… Rada si vsak dan sproti organiziram sama, oziroma si vsaj na potovanju čim manj sploh organiziram stvari…. se prepustim toku časa…. Tistih nekaj tednov na leto pozabim na urnik, dnevne obveznosti,… skratka živim kaos skupaj z državo ki jo obiščem.

Vendar pa glede na omejen čas (3 tedne) očitno v Jemnu to ne bo šlo… A je mogoče kdo poskušal potovati v 4? Potem se določeni stroški (džip, likalni vodič,…) le razdelijo na 4.

Ali pa se je morda mogoče zmeniti z agencijo za kako pol pol varianto… da ti pusti vsaj kakšen teden, da greš malce sam naokoli. Vsaj na morju.

Sicer pa vas lepo prosim še za informacijo, kako je z morjem… Ali je obvezno imeti s seboj šotor, ali se kje da najeti kako kolibo oz. spati pri domačinih? Kako pa kaj izgledajo plaže…

Meta,
za informacije se obrni na agencijo Oskar, tam ti bodo vse povedali. Če potuješ z njimi, potrebuješ samo spalno vrečo, za opremo poskrbijo oni. Prav tako je z lokalnimi agencijami, ki jih jaz poznam. Pa še to, pri Oskarju so prilagodljivi, pokliči in vprašaj. Prav v Jemen potuje z njimi marsikateri popotnik, ki drugače vandra po svoje. Pa še to – od morja ne pričakuj preveč. Jemen ravno ne slovi kot kakšna visoko razvita letoviška destinacija. Če potrebuješ še kakšno informacijo, me kontaktiraj na pm.
lp

Mi smo bili pri Bir Aliju na morju in pa ob Rdečem morju. Obakrat smo kampirali. Imeli večerjo na žaru, ribe na njihov način, kakšno doživetje. Jih pečejo čisto drugače, kot mi. Tudi jaz priporočam Oskarja. Njihov Jemen je res doživetje.

Meta,
sem tut jaz že slišal, da je Oskar car kar se potovanj tiče, za Jemen pa sploh…
…sam mi smo bli pa trije in nismo hotl (dopusti pa to) čakat na konec februarja na celo skupino, pa smo šli kar sami…
imeli smo že vnaprej rezerviran avto in šoferja ki je bil hkrati tut mal vodiča in okvirno določeno pot v naprej. Ker to ni bilo v sezoni rezervacije hotelov ni bilo potrebno narediti vnaprej. pa še ena prednost je, če potuješ v skupini 3 oz 16 – trije, ki se poznajo, se definitivno lažje dogovorijo za kakršnokoli spremembo plana kot pa 16 sopotnikov……. in to smo mi s pridom izrabljali ko man je bilo nekje všeč oz se nam mi dalo nič več, smo se odločili kot nam je takrat najbolj pasalo – v večji skupini gre pa ponavadi karavana dalje…….
..če kampiraš rabiš šotor pa spalko in premično kuhinjo – to so nam na lokalni agenciji posodili…
…ja mi smo bli trije, če bi bli pa štirje se pa to pač porazdeli….vendar mislim da je 3 na en avto najbolj – je bolj kumot:)

Na obali pa čisto odvisno kaj ti je všeč – vsekakor pa ni tako v sredozemlju – npr poleg nas sta bili v Bir Aliju le še dve francoski študentki, s katerimi smo si delili, kilometre peščene plaže….. ob obali rdečega morja pa je malo več ribiških vasic, turistov pa prav tako nič……

definitivno se bo pa Jemen še turistično razvijal – npr v Al Mukalli je v prestižnem hotelu, ki ga vodijo nemci, potapljaški center. In glede na to da so edini imajo cene precej zasoljene – vendar se splača videti podvodni svet arabskega morja….

Plaže – ob arabskem morju mivka, od rdečem so še palme, pa vodnjaki s sladko vodo 10m od obele, pa lične ribiške vasice….

Meta, zanima te, če se lohk zmeneš da greš mal po svoje – poveš agenciji svoje želje pa se dogovorite – tile naši jemenci so bli prav ustrežljivi – sam je pa neki po mestih ni problema, npr če boš pa iskala prevoz po obali rdečega morja….no morš znat arabsko…pa mal je zapleten, k je dost divje…. ker ni cest, se med akacijevimi grmovji kaj hitro izgubiš…. in ko smo se mi izgubili, so našli pravo pot šele po nekaj urahvožnje med grmički in to s pomočjo dveh loklnih ribičev…. so bli tut uni mal zgubljeni…:)

no tko za enkat…
lp@S

Pozdrav vsem,

En moj kolega, ki je strasten popotnik, je bil lani v Jemnu in je prišel nazaj čist navdušen. Imel je tudi potopisno predavanje v Koloseju in njegove video posnetke iz Jemna so vrteli celo na RTVSLO.

Če se ne motim, bo imel zdej aprila spet eno predavanje o Jemnu, vendar ne vem kje točno. Pa v mejlih, ki nam jih občasno pošilja, je omenjal, da bo organiziral eno malo skupino popotnikov, ki bodo letos jeseni z lokalnimi vodiči spet križarili po Jemnu. Če kdo želi njegov kontakt, mi pište na matej.gorenjak@gmail.com, pa vas povežem.

lp,
MG

Za vse, ki si želite popotništva po Jemnu …
Izredno kvalitetno in zanimivo peter_erzen@yahoo.com .
Aprilska tura je sicer zapečatena, možnost pa zopet jeseni.
lpe

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close