Jedilnik
Misliš komplet večerjo z glavnimi jedmi, prilogami, solatami itd? Obnesejo se vnaprej pečene pečenke, v miru jih spečeš, lahko se tudi ohladijo, tako se še lepše režejo. Rezine lahko potem pogreješ v pečici, mikrovalovni ali pa sploh ne, kakor vam paše. Vrsta pečenke je odvisna od tega, kaj imate radi. Svinjska pečenka je klasika, telečja tudi. V poštev pride tudi štefani pečenka (ali mozaik pečenka, noter zaviješ trdo kuhana jajca, malo pokuhan cel korenček, hrenovko, tako da se potem režejo pisane rezine).
Lahko pripraviš piščančji žur (recept in debata tukaj na forumu, iskalec; original je na Kulinariki). Popoldne že vse zložiš v pekač, preračunaš čas in vklopiš pečico tako, da bo ravno pravočasno za vzeti iz pečice in na krožnike. Če vzameš velik pekač od pečice, bo dovolj za vse. Jaz sem enkrat računala 1/2 prsi na osebo, pa je bilo preveč (sicer smo bile same ženske in prsi so bile velike, pa vseeno).
Večino prilog (razen krompirja) lahko pripraviš vnaprej in pogreješ. Še bolje bo, če boš postregla recimo kakšne kaše, ki jih večina doma bolj poredko daje na krožnike.
Marsikatero solato lahko pripraviš nekaj ur vnaprej, zelene solate imamo tako vsi dovolj pri vsakdanjih kosilih.
Pobrskaj še z iskalnikom, “rojstni dan”, “zabava” “povabilo”, kaj takšnega, punce imajo dobre ideje, jaz pišem samo po spominu.
Lepo praznujte, Mimi
Sem opazila, da zadnje čase na raznih praznovanjih (pri naši žlahti) velikokrat strežemo čisto z navadnimi, domačimi jedmi. Vsi smo zadovoljni, ker je to hrana, ki jo mogoče doma ne kuhamo pogosto ali pa smo naveličani gostilniške hrane. tako so bili na jedilniku že sarme, filane paprike, ričet, segedin, jota, kvašeni tolminski štruklji,…
Lp, ela S
Forum je zaprt za komentiranje.