Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika jedilnik za kosilo

jedilnik za kosilo

Pozdravljeni,
Vidim, da ta forum obiskuje kar nekaj izkusenih kuharic, ki ste verjetno tudi mamice. Ce je katera tako dobra in si je pripravljena vzeti 10 min casa, prosim za predlog za kosilo za 5 dni v tednu. Za pripravo kosila imam casa 1 uro vsak dan.
Namrec sem mamica z 11 mesecnim fantkom, ki je v sept.zacel obiskovati vrtec. Sluzbo(lastno podjetje) sem se odlocila da bom neham ob 15h in nato grem sinka iskati v vrtec. Do cca 16h se malo sprehajava, tako da dobi kaksen soncni zarek in kaj kisika, ker v vrtcu se ne hodijo ven, ampak samo na pokrito teraso, kar pa menim da ni isto kot ce je otrok zunaj. Tako da se ob 16h primajava domov do 17:15 h pa imam casa za pripravo kosila (takrat pride se moz domov)in to s sinkovo pomocjo. Kuham rada, vendar vcasih ko imas polno glavo in premalo casa ves samo za testenine in tuno.Malo pretiravam, vendar se zelo trudim, da delam raznolik jedilnik. Izgleda da bom svoje nacrte morala zaceti dajati na papir, ker sicer bomo res velikokrat jedli tuno in testenine. Kaj smo jedli ta teden: ponedeljek-piscancja obara+palacinke, torek -postrv z krompirjem z blitvo + solata, sreda-testenine s fasiranim mesom+ solata, cetrtek-danes-krompir z raznoliko zelenjavo+ puranji zrezek. Saj mi kar uspeva, ne? Kaj pa vi kuhate?
Hvala za vsak namig.
Darja

PONEDELJEK :

Špinačna juha, dušena govedina, smetanov hren in riž z zelenjavo

TOREK :

Fižolova enolončnica, palačinke z marmelado

SREDA :

Paradižnikova juha, piščančji zrezki , zvitki s skuto, solata iz motovilca

ČETRTEK :

gobova juha, postrv po tržaško, priloga iz kuhane zelenjave,
krompirjeva solata

PETEK :

Zelenjavna juha, polpete, zapečena cvetača s slanino, solata iz radiča

DOBER TEK.

Jedilnikov ti ne bi pisala, jih bodo drugi. Vsekakor pa nasvet: ko si popoldne z otrokom doma, ali ko gre spat: pripravi kar največ za naslednji dan, tako, da ko prideš naslednji dan domov, samo dokončaš.Seveda moraš med tednom kuhati take jedi, ki jih lahko pripravljaš na tak način, čez vikend sa pa pocrkljajte …

Zivjo Darja,

Tudi sama sem se večkrat znašla pred situacijo ko sploh nisem vedela kaj vreči v lonce, kje začeti, kaj bi jedla z možem,….tema. No sedaj, sva se malo bolj zorganizirala, ker nama je zdrava prehrana velikega pomena in ni isto, če kuhaš tisto kar ti prvo pride pred oči. Midva narediva takole—-> V soboto nabavljava hrano:

1.Najprej greva na tržnico in nakupiva veliko zelenjave, svežega sadje, suhega sadje, rib, domačo skuto, smetano, včasih kakšne medene izdelke in med,…skratka vse kar je naravno in domače in vse kar nameravava v prihajajočem tednu vključiti na jedilnik.
2. Vse ostalo nakupiva v Mercatorju, tudi meso, vse kar potrebujeva in vse kar bova potrebovala za en teden ali 14 dni. Kupujeva raznovrstno hrano, poskušava novosti, tudi testenine niso samo testenine, midva vzameva enkrat sojine, drugič ajdove, polnozrnate, špinačne, sipine,…itd,…da o vrstah riža sploh ne govorimo. Nikoli pa ne kupujeva pripravljenje hrane (zamrznjenih izdelkov – zrezki, panirani sir, polpeti, paniranih rib, lazanji, zavitkov…, sadnih skut – bljak, franc. solat, ipd.) vse pripravljava in kuhava sama.

Doma pa potem pripravljam in sortiram,,… zelenjavo imam za prve 5 dni v hladilniku jo jo jemljem po potrebi (imava pa vedno dovolj solate, zelja, korenčka, pora, petržilja, kolerabe, cvetače, paprike, paradižnika, včasih tudi fižol, grah, bob, bučke, repo, kislo zelje, brokoli, kumare, kalčke, ohrovt) za juhe, priloge, solate razne prigrizke – tudi samostojno,…… Špinačo, blitvo skuham, spasiram, dam v skrinjo, ribe in meso dam v skrinjo po porcijah za naju, če jih ne jemo isti dan, si pa skrbno pišem na vrečke datume nakupa.

Čez teden kupujeva če nama kaj zmanjka, kruh, žemljice, pecivo in če je kakšna posebna želja.

In s tem, ko imava doma vso to hrano veliko hitrej najdeva idejo za kosilo. Včasih poveva vsak svoj predlog in potem enega uporabiva tisti dan, drugega naslednji dan .

Midva sva s tem veliko pridobila na času z nabavljanjem, pa tudi z razmišljanjem v smeri…”Kaj naj kuhava???” , vse je ratalo veliko bolj preprosto. Nove ideje pa večkrat dobim tudi na http://www.kulinarika.net – super stran.

Upam, da sem kaj pomagala,
Lp
T.

Ne bom ti pisala, kako pri nas te stvari organiziramo, ker ti je že TaNiTa vse napisala, točno tako, kot bi ji jaz narekovala. Boljšega načina že ne poznam in s tem kar dobro shajamo v naši 4-članski družini.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close