Najdi forum

Jedi z žara

Pri nas doma se je začela sezona piknikov, toda jedilni list je hudo dolgočasen: čevapčiči, ražnjiči, kakšen kotlet… Zanima me, kaj vse in kako pečete na žaru, kakšen recept mogoče in predvsem kaj zelenjavnega…. mmm kako diši…

Hm…ponavadi vržem gor še bučke, malancane, papriko ….mmmmmmm

lp.
Nives

Ko bo koruza zrela tudi ne sme manjkati.Sicer pa res, melancani, paprika, bučke, čez polovico prerezan paradižnik, kakšen krompirček.Kar sline se mi cedijo že navsezgodaj.

mi ponavadi zraven vržemo še na rezine narezan bel kruh, ki dobi prijeten okus…mnjam, mnjam

Poleg že naštete zelenjave še kakšne gobe (sedaj šampioni, kasneje kaj domačega iz Pokljuških gozdov). Jaz imam rada še kak stopljen sir na vrhu paprike…

Dober tek

Jagoda

Pri nas pripravimo takole:

Bučke ali pa malancane narežeš na slab cm debelo, naložiš na prtič, posoliš in pustiš kakšne pol ure (da spustijo vodo). Na ražnju kolobarje z obeh strani popečeš, nato na vsak kos dodaš paradižnikovo mezgo, malo origana in kos sira. Ko je sir stopljen, je končano.

Ob tem lahko postaneš vegetarjanec, tako je njammm!

Dober tek!!!

Draga Karmen,

v junijski števili revije Dober tek so trije recepti “drugačnih” jedi za žar in še recepti za tri omakice.

Jajčevci na žaru, so podobi kot jih je opisala bučka, le da ko so jačevci že pečeni, se jih namaže z gosto paradižnikovo omako (v katero vmešaš prej popraženo čebulo in česen, sol, kajenski poper in sladkor) ter zraven dodaš na kocke narezan kozji sir ter še enkrat popečeš za eno do dve minuti. Preden jih postrežeš potreseš z timjanovimi listi.

Petem so še ražnjici iz bučk; izmenično na palčke natikaš bučke, čebulo in gobe (šampinjone) pred peko jih začiniš z limoninim sokom, strtim česnom, sol in poper.

Tretja jed je sadje na žaru; predlagan je ananas, banane in suhe slive, ki jih oviješ v mesnato slanino in spečeš.

Če želiš še omakce k jedem z žara, povej jih bom prepisala.

Sedaj pa res dober tek

Jagoda

Jagoda prosim še recept za omakce. Najlepša hvala vsem!

Ok najprej recepti, potem pa še nekaj hintov:

*Zeliščna omaka s šunko.

Sestavine:
2 nasekljani šalotki
3 nasekljani šampinjoni
2 dag masla, čajna žlica kisa
pol jedilne žlice paradižnikove mezge
2,5dl omake za pečenko
10dag nasekljane kuhane šunke
šopek drobno nasekljanega petršilja,
pol jedilne žlice nasekljanih kaper

Priprava:
Salotko in šampinjone svetlo zarumenimo na maslu. Zalijemo s kisom, dodamo paradižnikovo mezgo in hitro prepražimo. Zalijemo z omako za pečenko in prekuhamo. V omako vmešamo šunko, nato pa še kapre in peteršilj

*Pikanta omaka

Sestavine:
4 jedilne žlice belega vina
4 jedilne žlice vode
pol jedilne žlice belega vinskega kisa
2 drobno nasekljani šalotki
2,5 dl omake za pečenko
2 drobno nasekljani kisli kumarici
šopek drobno nasekljanega petršilja
šopek drobno nasekljanega pehtrana
malo soli in sveže zmletega popra

Priprava:
Šalotko, belo vino, vodo in kis povremo do polovice, dolijemo omako za pečenko in zgostimo. Vmešamo kumarice in zelišča. Omako začinimo s soljo in poprom.

*Bearnska omaka

Sestavine:
ena dobro nasekljana šalotka
malo timjana in lovorov list
zdrobljena poprova zrna
čajna žlička vinskega kisa, malo vode
2-3 rumenjaki, 25 dag masla
malo kajenskega popra
šopek nasekljanega pehtrana, malo soli

Priprava:
Šalotko, začimbe, kis in malo vode zavremo ter nekoliko zgostimo. Ko se zmes nekoliko ohladi, jo precedimo skozi gosto sito. Dodamo rumenjake in nad paro stepemo v gosto maso; odstavimo s kuhališča, po žlicah dodajamo razpuščeno, vendar ne prevroče maslo in stepamo. Omako začinimo s soljo in kajenskim popram. Na koncu vmešamo še prehtran.

* Pa še ena od moje sošolke
V kislo smetano, daš srodbno narezano (nasekljano rdečo čebula), nato postaviš za nekaj ur (vsaj 4) v hladilnik, da se čebula razpusti. Po želji dodaš začimbe (drobnjak, petršilj,…) vse zelo drobno nasekljano. Ta omaka se sicer bolj servira pri španskih čipsih, samo zame ima kar osvežujoč okus.

Še tole, v tej številki je še nekaj receptov za žar (prej še nisem utegnila vsega dobro pogledati): predlagajo še: piščanec na žaru s kumaričinim jogurtom, jagnetino z zelišči, ribe na žaru, svinsjki file na žaru (vzameš file, vanj zaviješ bučko, ter vse povežeš s slanino. fileje prej daš v marinado narejeno iz: olja, timjana, koromača in šatraja, stisnjenega česna, limoninim sokom in poprom.), krompirjevi hlebčki na žaru.

Mislim, da sem opisala vse…. če bi še kak recept, kar povej… pišem lahko samo še jutri… če se ne bom zgubila med pakiranjem….

Upam, da ne bo preveč dišalo in pridišalo do mene… verjetno samo nekaj km daleč

Jagoda

Jagoda hvala, res si se potrudila, da si vse tole napisala. Ko bo zadišalo, veš kam moraš priti, he, he…

Ojla!

Lahko poskusiš tudi pečene banane. Banane daš na žar z olupkom! Pečeš, dokler niso popolnoma črne! Izgled je grozen, okus pa v redu. So malo bolj sladke kot surove, ampak vredno poizkusiti. Ponudiš s sladoledom (seveda banano olupiš).
Dober tek!
Katja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close