Jedi na žaru
Super. Jaz se tudi spoznavam z enim takim 🙂
http://www.weber.co.za/?q=recipes,66,Recipes
http://allrecipes.com/recipes/bbq–grilling/
Takih strani je ful.
Drugače pa vso zelenjavo, kar je pri roki, tudi polnjene paprike, polnjene melancane, krompir (tudi ta novi), koruzo (za zdaj žal kupim pakirano v vakuumu), sir za žar (dobiš v vsaki večji trgovini od Mu), zelenjavna nabodala, pa klasično meso, včasih se kak kos nafila v sendviče (tipo hamburger ali kebab) in se to vse skupaj še pogrilla, da se lepo segreje, tudi črvrsto poletno smo že pekli gor, pa rezine mortadele, trenutno pa sem nagledala piščanca na pločevinki pive 🙂
In pa zbiram korajžo za spečt pizzo, iščem še opeko oz. kamen, webrov originalen se mi zdi precej drag, ker itak vem, da se ne bo prav veliko peklo na njem.
Včasih pogledam tudi kak posnetek na youtube, vtipkam pač grilling on weber ali kaj podobnega in najdem kakšno idejo.
jagnječje zarebrnice, prej marinirane v jogurtno metini marinadi in rožmarinu, zraven pa kuskus hladna solata s čebulo in papriko, pa jogurtovo kumarična metina hladna solata, nan kruh ( pečem doma) – obožujemo libanonsko kuhinjo. Pa zanimivo, “čufte”, torej mesne kroglice, namesto oblike čevapčičev so tudi pri nas specialiteta – seveda z dodanimi svežimi čili paprikami, koriandrom, šalotkami, malo česna, sol, poper -spet po libanonsko 😉 Tudi najraje iz jagnjetine.
Pa potem ražnjiče doma narejene, na več načinov – kombinacije s čebulo, sirom za gril.
Potem v stilu kot izpod peke – ker ima naš žar tudi pokrov in možnost posode. Skupaj s krompirjem in zelenjavo, hobotnica, jagenjček -pri nas najraje jemo jagnjetino, ker je najbolj zdravo meso od razpoložljivega rejenega.
Obožujemo lovke orjaškega lignja, ki jih prej seveda zamrznem, skuham v kropu z jušno zelenjavo, odcedim, obrišem vodo in potem samo še “odimim” in zapečem hrustljavo s pravim ogljem.
Pa orjaške jadranske lignje – na gardelo ali pa iz marinade, pa seveda jadranske škampe ( ko jih uspemo dobit iz ribarnice, tržnice na Rijeki od preverjenega vira). Sem se sposobna za dobre ribe vstat ob 4hm vsest v avto, dolj zapeljat. Jst že vem 🙂
Sedaj je sezona šparog – torej zelene divlje šparglje malo blanširaš v pari – minutko, toliko da ostanejo trdi, ne gumijasti, popivnaš odvečno vodo, jih zaviješ v pravi primorski pršut, ali pa prekajeno slanino in jih lepo popečeš kot samostojno jed ali kot prilogo ostalemu na žaru.
SKuhaš polento, noter dodaš na kocke narezan sir za žar ( da se ne cedi in ne vleče), začimbe po želji, zliješ na protfan, ohladiš, razrežeš z nožem ali pa z okroglim obodom kozarca izrežeš “talarje” in potem na žaru popečeš in pogrješ – super je. Pri nas ne jemo melancan na žaru, ker nam pogrenijo in nimamo radi takega okusa.
Pa recimo izdolbene mlade bučke, noter pa mešanico šalotke, mesa bučk, česen, pinjole, malo olivnega olja, rjavih šampinjonov, pa povrhu and filo košček alufolije – potem dam to v tisto dvojno ročko, ki je za ribe pečt, da ven ne leti in potem z lahkoto obračam na žaru in seveda najprej dimim pod pokrovom žara na eni strani. Tudi popečeni mesnati, nevoden paridižnik ( npr. sorte volovsko srce, kjer prej odstranim eventuelne peške in odvečno tekočino), je odličen na žaru kot priloga, ko je sezona – sedaj ga še ni.
Pa mlad kifeljčar tudi 🙂
Delali smo tudi že polže na žaru – odlični so bili!
Meni tudi pa še deset ni ura :)))[/quote]
si spekla peciva? tista po katerih si spraševala, pehtranovo in tako naprej 🙂
…. grem pojest malico, samo kruh in marmelada je ….. :((([/quote]
Kar nekaj sem spekla ja. Jutri se lotim nove 🙂 Še dobro, da sem na dieti sicer bi se zredila ha ha
Ampak dobra marmelada je tudi mmmmm 😉
imamo tudi tale dodatek
http://www.weber.co.za/index.php?q=catalogue|poductinfo,46,Weber�%20Q�%20100%20Griddle
otroka ima ful veselje jajčka gor pečt 🙂 , mož pa slanino za v sendič ali pa za na razne solatke.
Zadnjič sem gledala kuharsko oddajo na TLC-ju in je imel Buddy dobro idejo – naredil je testo za pico, ga na eni strani namazal z olivnim oljem s česnom, popekel na žar plošči, namazal še na drugi strani, obrnil testo in spekel do konca, nato je na testo nadeval mocarelo, pršut in rukolo.
Drugače pa mi na žaru v večini pečemo meso in zelenjavo, ribe, kalamare – predvsem polnjene, sir (MU).
Forum je zaprt za komentiranje.