Jed za 1. november
Savtri, hej!
Verjetno malo pozno, a vseeno.
Ali je to prigodna jed ob 1. novembru, res ne vem. Pri noni ( Primorska – Goriska) smo za kosilo jedli, vsaj najbolj se tega spomnim, polenovko v omaki s polento.Mogoce tudi zato, ker je ze zjutraj to skuhala in ko je prisla s pokopalisca, samo pogrela in skuhala se polento.
Zdaj razmisljam tako:))
Spekla je tudi neke majhne kruhke s sadjem ( recept napisan ). Vedno je bil pa zgodaj zvecer kostanj in mogoce se kaksna kostanjeva sladica. Pili so zraven most, ki ga jaz nisem imela rada. To iz mojega spomina.
V knjigi o istrski kuhinji pise samo, da so na vasi jedli kostanj in kramljali o pokojnih. Zato pa za Martinovenje je bilo bolj veselo:)
Hafner – Gorenjska pa ima napisan jedilnik njegove stare mame za dan vseh svtnikov – saj odgovarja 1. novembru, mislim.
Goveja juha z domacimi rezanci
Kuhana govedina s toplim hrenom
Ohrovt s krompirjem
Kuhan kostanj
To je vse moje znanje. Zanimivo bi bilo zvedeti se kaj od drugod. Lp Babi
Evo ga! Nisem se naredila in upam, da je dobro:) Recept je za vec ljudi.
Natancen prepis iz knjige Hafner: Ta dobra stara kuha
40 dag sveze svinjske trebusevine ( kaj je to tisti del, ki mu susenemu recemo panceta- it prav to pomeni) ,
4 svinjske zarebernice, 1/2 kranjske klobase( mislim, da pomeni en kos od celega para),6 dag mascobe, glava ohrovta, 3 korencki, nekaj kosov zelene( gomolj), por, 2 stroka cesna, 1 dl belega vina, 2 dl kostne jihe, sol, poper
Sestavine so mi vsec; veliko zelenjave:)
Svinjsko trebusevino narezemo na tanjse rezine in jo v vecjem loncu popecemo. Dodamo kostno juho in belo vino( jaz bi najprej vino, da izpari in potem juho) ter pustimo 20 minut kuahti.
Medtem ocistimo ohrovt in ga narezemo na rezance in poparimo. Prav tako narezemo korenje, zeleno in por.
Zelenjavo dodamo kuhani svinjini, pridamo nasekljan cesen.
Dusimo pri lahnem ognju 30 minut.
Medtem nalahko potolcemo svinjske zarebernice ( kotlete), jih posolimo, popopramo in namascobi popecemo.
V ohrovt narezemo na kolobarje kr. klobaso.
Duseno zelenjavo stresemo n glinast ovalnik, na vrh polozimo pecene zarebernice. Ovalnik damo za 15 minut v toplo pecico, da se dobro pregreje.
Zraven ponudimo krompir v kosih.
Moj komentar.
Zelo primerna jed za hladne dni in lacna usta. Konkretno:)
Zdaj razumem, zakaj je njegova stara mama to delala za Dan mrtvih. Mora biti tudi okusno. Vse lahko pripravis prej, potem samo pogrejes v pecki in skuhas krompir.
Pri zarebernicah je treba paziti, da se pri pecenju ne izsuse.
Mislim, da bi bila to tudi za Martinovo dobra vecerja, ce se lahko upres goski in tradiciji.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.