Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Ječmenka, šelinka

Ječmenka, šelinka

Na moje vprašanje bo verjetno vedela odgovor Babi.

A mi lahko napišeš, kako ti, in če jo, delaš šelinko in ječmenko. Meni ne rata taka kot jo delajo starejše kuharice. Kje torej grešim. Prosim za pomoč.

Hej,Tinkara M! Si Primorka,kaj?

Glej,oboje sem jedla najraje pri noni,tam je bilo najboljse. Jecmenko kar dobro skuham,toda zupa selinka je bila njena veliko boljsa.Saj je to ena redkih jedi,za katero v njenem zvezku ni recepta,verjetno je smatrala,da je to silno preprosto.
Jo kuham po spominu iz otrostva.Ponavadi smo jo jedli pozimi.Mislim,da jo je kuhala prav na Sveti vecer ali kot je ona rekla za Bozicno viljo.

Vem,da je bilo bolj redko,ne kot minesrta,bolj juha.Dala je kuhati malo domace svinjine(suha kost,ki se je je drzalo kar nekaj mesa – prsutova najboljsa),narezan gomolj zelene ali selina,tidi par stebelc z listi,malo narezanega korencka,na kose narezan krompir in fizol.To se je vse skupaj kar dolgo kuhalo. Fizol je verjetno prej namocila. Na kroznik smo dobili
sveze kuhano,malo ohlajeno polento in cez, to diseco dobroto,ki je nas,premrazene otroke lepo pogrela.Od zacimb je bil poper.S soljo bodi previdna,ker je ze meso slano.
Torej,ne vem,ali je spomin tako lep,ali so krive mesnine,ki kupljene nimajo pravega okusa! Nonina je bila definitivno boljsa!

Jecmenko,jecmenovo minestro delam tako,da dam zraven veliko zelenjave.
Vcasih samo z oljem,vcasih s kostjo z mesom.Spomladi je ze bilo govora,verjetno bos nasla pod Iskanje.

Nona Karolina je takrat odgovorila in upam,da bo videla najino pisanje in kaj dodala,je ekspert za spodnje vipavske jedi.

Meni zdaj tako disi po ninini kuhinji in selinki!Lep pozdrav v upanju,da se kaj dobis,dobiva Babi

selinko sem enkrat jedla na vipavskem..pred leti. ima kar precej okusa po zeleni/zato ime/…meni je ta okus vsec,nekateri pa so se “zmrdovali”… lp petra

Draga Babi

Jaz sedaj župe šelinke ne kuham, ker možu šelin smrdi. Kuhali pa smo jo doma enako kot ti. Torej ti spomin dobro dela.

Kuhnjo ječmanko pa sem skuhala ravno ta teden. Skuham jo za dva dni, ker je drugi dan še boljša. Kuhati denem (ječmen) ješprenj malo, ker se zgosti, dodam na osebo en mali krompir,(prvi dan pojemo vsega, za drugi dan pustim brez) obvezno kaj od prašiča, korenje, šelin, peteršilj in 1 svež paradižnik. Potem dodam še prej kuhan fižol in po potrebi solim. Za dober ječmen se mora kuhati cca 3 ure (ne v ekonomu), ker se v navadnem kuhanju sestavine lepo povežejo, v ekonomu pa ostane vodeno. Preden postrežem pustim malo počivati.

Babi na novo srečanje pa me žal ne bo, ker mi je LJ le malo daleč, pa tudi z avtom si ne upam sama v mesto. Imejte se lepo, z vamo bom v mislih.

nona KArolina

Hej,nona Karolina!
Te dni sem zelo vesela,ker imam obisk s severa in malo casa.Jecmenka je tudi moja taka.Tinkara M.bo mogoce vesela najinih odgovorov. Primoz mi je poslal nekaj slik (predpremierno) in na eni si tudi ti v vsej svo prijetnosti. Upam,da bo kmalu objavil Reportazo.
Tudi jaz bim v mislih s tabo,ko bo novo srecanje.
Lep pozdrav tebi in hcerki in seveda Spacapanom Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close