je vejica pred in?
Ne vem, kaj se je zgodilo z ojim včerajšnjim odgovorom, enostavno ni ga. bom poskusila še enkrat napisati.
“Do podpor so bili upravičeni delavci, ki so bili člani socialnega zavarovanja in delavci s slabšim premoženjskim stanjem.”
Do podpor so bili upravičeni delavci dveh kategorij: člani socialnega zavarovanja in delavci s slabšim premoženjskim stanjem (, ki niso nujno člani socialnega zavarovanja).
Stavek “ki so bili člani socialnega zavarovanja” na noben način ni vrinjen stavek, temveč prva od naštetih dveh možnosti.
Zato je IN čisto navaden priredni veznik in vejice ni.
Kmalu bomo lahko razpisali referendum o potrebnosti te vejice 🙂
Potrebnost vejice je tukaj pomenska: če vejice ni, potem stavek pomeni, da so do podpor upravičeni delavci, ki so bili člani socialnega zavarovanja in so hkrati delavci s slabšim premoženjskim stanjem.
Če pa vejica je, pa pomeni, da so upravičeni delavci, ki so bili člani socialnega zavarovanja, ali pa imajo slabše premožensko stanje.
Ker če “ki so bili člani socialnega zavarovanja” ni vrinjen stavek (oz. prilastkov odvisnik), potem je prilastkov odvisnik pač “ki so bili člani socialnega zavarovanja in delavci s slabšim premoženjskim stanjem” in v tem primeru mora vse skupaj veljati za delavce iz prvega stavka.
Ampak ta možnost je manj verjetna, ker je v tem primeru odvisnik nerodno napisan (tisti “delavci” zvenijo odveč, glede na to, da se že tako odvisnik nanaša na delavce).
O tem, ali je v tem stavku vejica ali ne, se mi zdi približno tako smiselno debatirati, kot o tem, ali je zemlja okrogla ali morda ploščata …
Ti se pa kar hitro odloči, andi je na kratko in jedrnato pojasnila in k temu ni kaj dodati, pa tudi debatirati ne. Zvedavec je sicer nekaj poskušal, ampak je njegovo razmišljanje tako za lase privlečeno, saj ni opazil niti, da “delavci in delavci” ne morejo biti isti delavci, podobno kot “1 + 1” ne more biti 1(množice, pa tudi druge reči, se namreč ne seštevajo same s seboj).
Kar se slovenistov, pa še dobro, da nisem njihov profesor …
Če si mislil mene, Realist, ti moram povedati, da se meni ni treba odločati. Nisem niti avtor tega stavka niti slovenist, tako da je moje mnenje lahko še dolgo na tehtnici. Kadar pa se sama znajdem pred problemom, vprašam ali pa stavek kako drugače zasučem, pa je volk sit in koza cela.
Ker pa menim, da je to forum jezikoljubcev in ne forum slovenistov, se bom pa še kdaj oglasila. Kadar imam pač kaj povedati. Če širim krivo vero, pa ste tu za to strokovnjaki, ki me, prosim lepo, popravite. Z argumenti, če je mogoče.