Je to OK plača?
Že dve leti sem doma, finančno nam ne gori pod nogami. Rada bi šla spet med ljudi. Izgubila sem stik z višino osebnih dohodkov.
Sedaj sem dobila ponudbo v solidni firmi, delo za nedoločen čas. Nadomestitev delavke po upokojitvi.
Bruto plača 950,00 evrov za 5. stopnjo – ekonomski tehnik, delovno mesto referenta v prodaji.
Je to veliko ali malo?
Na to plačo pridejo še ostali dodatki (delovna doba, prevoz, prehrana, morda kakšna stimulacija itd.)
Naj podpišem?
Ja, brez vsega ostalega!
Na podlagi bruto osnove se obračuna še dodatek za minulo delo, stimulacije in če dodaš še stroške prevoza in prehrane je potem neto izplačilo čisto nekaj drugega, kot ti to izračuna brezplačni programček na internetu.
20 let sem obračunavala plače, zato vem, kaj pomeni bruto in neto. Ter tudi kaj pomeni bruto bruto plačni strošek delodajalca.
Samo stik z višino plače sem izgubila (vso nosečnost na bolniški, porodniška in dve leti doma oz. na zavodu zaradi likvidacije podjetja). Zato sprašujem, če je 950 bto OK.
A niso v bruto plačo že všteti dodatki za delovno dobo? Samo prevoz in prehrana nista všteta, vsi ostali dodatki so. Vsaj pri nas je tako, sem mislila, da je povsod. In neto plača je okoli 650 evrov, temu pa se prištejeta samo prehrana in prevoz. Odvisno seveda, od kod se voziš, ampak tisti denar moraš tako dati za bencin, najbrž ne ostane prav veliko. Pa jesti tudi moraš nekaj. Če npr. prištejemo za oboje 200 evrov, kar je nekako povprečje, prideš na 850. Od kod tebi 1000 do 1100 mi je neznanka. Razen če se boš zelo daleč vozila, samo potem boš pač veliko tudi dala za bencin.
No, pri nas je pa osnovna bruto plača določena, potem dejanska bruto pa je odvisen še od ostalih stvari – npr. dodatka za delovno dobo in stimulacije. Stroški prevoza in prehrane pa niso v bruto.
LP
Aha, še bistvo. Ja, jaz mislim, da je kar solidna plača. Ekon. tehnikov je malo morje, precej jih dela povsem izven svojega foha. Če ti ne bo odgovarjalo lahko še vedno naprej iščeš druge možnosti.
Srečno.
Ja, saj je povsod tako, vsaj mislim, prištejeta se samo malica in prevoz, ki sta neobdavčena stroška delodajalca, ostale zadeve so pa vse vštete v bruto plačo.Delodajalec za tvojo plačo plača še bruto-bruto. In to je to. Tudi meni ni jasno od kje tebi, da bi dobila 1000 evrov. Ti jih pa privoščim, da ne bo pomote.:)
V bruto plači je vedno vse; osnovna + dodatek za del.dobo + stimulacije + popoldansko + nedeljsko delo… vse.
Razen če so ponudili osnovno bruto plačo brez dodatkov in izrecno napisali, da vse to pride še zraven.
In dodatek za del.dobo je okrog 0,5%, odvisno od panožne pogodbe. Za 20 let ti to znese manj kot 50€ bruto.
In dodatek za prevoz in za prehrano NI del plače. Lahko imaš manj kot 1 km do službe in ne dobiš nič in po vrhu imaš še organizirano prehrano in spet ne dobiš nič. To so povračila stroškov. Pa z malico, če ti jo izplačajo, prideš na dodatnih 60-80€.
Neto pride 700-750€, stimulacije niso nujno vsak mesec.. gorivo pa zavoziš, lahko pa dobiš (in ni v nasprotju z zakonom!) 60% vrednosti karte javnega prevoza.
A si ti sama prišla do zneska 1000 evrov do 1100?:)) Ker ni variante, da toliko dobiš pri bruto osnovi 950 evrov. Jaz imam bruto osnovo 1400 evrov (všteta je delovna doba), temu se prišteje še stimulacija, znese skupaj 1550 evrov bruto, potem pa se odštejejo vsi prispevki, kar znese 500 evrov (evro več ali manj) in pristanem na neto plači 1050 evrov. Temu dodajo še prevoz na delo in prehrano, ki zneseta 210 evrov in dobim 1250 plače ven. Seveda porabim od tega kar nekaj za bencin in malico med službo. Kreditov nimam.
Torej ni variante, da bi dobila neto plačo 1000 ali več evrov, če imaš bruto 950. Če pa si si obračunala veliko potnih stroškov, pa boš to pač morala odbiti, ker boš morala dati za bencin, tako da to ni realna plača. Realno bi jaz rekla, da imam plačo neto 1050, tisto za prevoz in malico pa tako porabim bolj ali manj.
Ma ni res, da sta dodatek za delovno dobo in stimulacija vedno obračunana v osnovni bruto. Lahko je osnovni bruto npr. 950€, potem pa je tukaj še dod. za del. dobo npr. 50 €, plus stimulacija (zelo različno). In to je potem tisti dejanski bruto o katerem verjetno piše kalcij.
Dodatka za delovno dobo je na podlagi bruto osnove 950,00 €,
regresa za prehrano je 3,55€ na dan (za julij) x 24 dni = 85,20 € (variabilno od števila delovnih dni)
Prevoz na delo in iz dela regresirajo v celoti – 100% mesečne vozovnice, kar mi glede na oddaljenost pomeni 34,00€ za LPP + 96,00€ za medmestno karto
Torej je povračila stroškov 215,20€ (bencina bi pokurila za cca. 80€, malica ni strošek, ker jem tudi doma).
In sedaj: če preračunaš 950,00€ osnove + dodatek na 25 let delovne dobe (0,5% x 25 = 12,5% = 118,75)
950 + 118,75 = bruto osnova od katere se izračuna plačo = 1068,75
Moraš obračunati še tri otroke, kar po izračunu na približno nanese nekaj čez 800€. Dodaš še dobrih 200€ stroškov in si na tisočaku.
Ob redni stimulaciji prideš čez jurja.
Vse bolj razmišljam, da se mi za tak drobiž ne splača hoditi v službo. Glede na to, da mi ni nujno!
Forum je zaprt za komentiranje.