Je to mobing?
Pozdravljeni,
zanima me ali je mobing takrat, kadar imaš preobilo dela oz. si stalno pod časovnim pritiskom – ali boš delo uspel narediti ali ne? Delo nekako uspem narediti (vsake toliko mi sodelavka malo pomaga – šefica za to ne sme vedeti) ampak sem stalno tako zelo utrujena, služba mi vzame vso energijo. To delovno mesto mi je dodelila nadrejena, mislim da za kazen, ker me je ena izmed sodelavk pri njej po krivici očrnila. Je to mobing?
Hvala za vaš odgovor,
Anja
Spoštovana anja01,
kar opisujete bi bil mobing, če lahko dokažete, da gre za “…ponavljajoče se ali sistematično, graje vredno ali očitno negativno in žaljivo ravnanje ali vedenje, usmerjeno proti posameznim delavcem na delovnem mestu ali v zvezi z delom” (ZDR, Uradni list RS, št. 42/2002, 103/2007). Zato o tem presodite sami in nato ukrepajte v skladu z zakonodajo. Sicer si lahko celoten članek o tem preberete tukaj[/url].
Kot strokovnjak za medosebne odnose vam priporočam, da pričnete preprosto bolje skrbeti zase. Iz osnovnega samospoštovanja sledi, da boste problematičen odnos z nadrejeno skušali rešiti tako v okviru osnovnih človekovih pravic kot tudi vaših pravic iz delovnega razmerja. V kolikor vas je strah soočanja pri tej skrbi, je to vsekakor zadeva, ki ji je potrebno posvetiti pozornost. Ker smo najprej osebe, smo tudi najprej mi sami odgovorni zase in svoje počutje v delovnem odnosu.
Ukrepajmo predvsem tam, kjer imamo moč in ne tam, kjer je nimamo. In veliko je takih situacij, kjer lahko res dobro poskrbimo za sebe, le potrebno je nekaj več odločnosti, dela in vztrajnosti.
Ker je kar nekaj podobnih situacij na forumu že obdelanih, priporočam rabo iskalnika in branje predhodnih tem.
Vse dobro,
Forum je zaprt za komentiranje.