Je pizza zdrava jed?
Prisrcen pozdrav.
V objasnitev vprasanja nekolikanj obrobnih stvari. Sem student ter se prehranjujem pretezno s studentskimi boni. Sem vegetarijanec ter se ukvarjam s sportom, cemur zelim prilagoditi tudi svoje prehrambene navade.
Zdaj pa naj vam pravim o tezavah. Vegetarijanski meni je skoraj brez izjeme dan za dnem ocvrta hrana; ocvrti sir, ocvrti sampinjoni, ocvrti zelenjavni zrezki itn. Pustil sem si praviti, da je hrana pripravljena s cvrtjem vse prej kot zdrava. Zatorej si mnogokrat raje omislim pizzo(navadno s sirckom, gobicami, pelati, brez mesa).
S tem v zvezi vprasanje; je bolj zdravo poseci po ocvrti hrani ali pa njej v izogib raje jesti pizzo?
Hvala za Vasa mnenja.
Helov
jaz sem tudi študentka vegetarijanka in vem kakšen problem je ta hrana na bone. Izbire je res malo. Preizkusila sem že veliko ponudbe in zmeraj me je kaj odvrnilo da potem nisem več zahajala v določeno restavracijo. V Štorklji je bilo fino, dokler so ob petkih imeli tudi kitajsko kuhinjo. Imeli so tudi 4 menije in eden je bil zmeraj vegetarijanski. Dokler niso začeli to počasi opuščati, oziroma so pod vegetarijansko kosilo uvrstili tudi ribe. Isto je bilo v Čerinu. V Stadri je bilo nekaj “čudnega” v rižoti … hm … pa ne samo v Stadri. V Picikati v Stari LJ je bilo ful dobr dokler je niso zaprli :((
Zdaj ponavadi pristanem kar na solati. V Tunnelu imajo odličen solatni bar, ki ga zmeraj dopolnjujujo in so inovativni. Zdaj imajo čičerikino in sojino solato nanovo. Pa dobro je tudi v Joe Penasu (mehiška restavracija). Boni so sicer najdražji od vse ponudbe bonov, ampak si skoraj prisiljen da kot vegetarijanec greš tja, če nočeš zmeraj v eni in isti luknji sedet (jaz sem zmeraj v Tunnelu že kakšno leto).
Zdaj bi pa jaz tebe vprašala kje ti je najbolje za jesti na bone? Prosim za kakšen nasvet
Tudi v Pucciniju se da vzeti veliko solato (in pa juho, ampak včasih je seveda mesna) na bon. Priporočam res, da jeste solato. V Pucciniju je razmeroma pestra izbira, sam tudi izbereš polivko. Sicer pa je zanimiva tista gostilna (prenovljena) v Rožni, ki ima tudi na bone, vendar me je skoraj kap, kako z oljem polivajo vege stvari: ajdovo kašo in pa grško ali italijansko solato. Tako da če vnaprej prosiš, da bi malo manj holesterola, je mogoče dobro. Solate ima tudi Romansa. Če ne nudijo vege kosila, skušaj izbrati kaj iz menija na bon. Vprašaj, koliko je vrednost bona in skombiniraj. Včasih je bilo vege tudi v Emonski kleti, ampak zdaj me že ogromno časa ni bilo tam, nazadnje, ko sem bila je bilo gosto zakajeno povsod. V takem me mine apetit.
Pizza – ok, dokler na njej res ni gora olja in maščobe (ta pogosto pride od sira!). Pivnaj…
Pizza je zelo nezdrava, saj se peče pri izredno visoki temperaturi, vsebuje pa tudi ogromno maščob (predvsem v siru).
Poleg tega je na njej pomešano vse: ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe. Za prebavo ogljikovih hidratov (testo) je potreben encim, ki je v slini in je bazičen, s tem se pomeša paradižnikova kislina, dodatno pa še želodčna kislina. Neprebavljeno testo se valja več ur v želodcu in zlepa ne gre naprej v dvanajstnik, kamor se izliva žolč, ki raztaplja maščobe… po nekaterih teorijah.
Sicer pa tudi meni včasih zapaše, posledice pa niso tako zelo hude. Najraje pa si jo pripravim sama, a brez šunke (a z gobicami in olivami).
Bostjan: tudi jst sem vegeterijanka, ampak ne hodimo velikokrat jesti na bone, ker študiram v Kranju (sem iz okolice Lj-bolj proti dolenjski) in gremo po predavanjih raje takoj domov kot da bi hodili jesti. Včasih pa gremo v Kranju na pico ali pa jst jem kr ocvrt sir. Nekoč sem jedla tudi osliča.je bil zelo dober.
Enkrat sem šla pa v Lj. v mercator jest, kjer imajo prav kosilo za vegije. Ravno takrat je bil za kosilo sojin zrezek in je bil zelo dober. Meni Mercator ustreza, ker se peljem mimo, verjamem pa, da je bolj iz centra Lj. Poiskusi kdaj, meni je bilo všeč, pa še boni so poceni (245 sit).
Tudi jaz se oglasam s podobnimi problemi. Prav videt ne morem vec pomfrija in teh zelenjavnih zrezkov. Lahko ti samo svetujem, da poskusis jest v Rozni v menzi. So obdobja, ko je hrana super, pol se pa tud oni spozabijo. Veliko je zelenjave. Jaz hodim jest tudi v DD Vic, kjer pa imajo ogromno stvari iz soje, ampak kot normalno kosilo in ne ocvrto, pa se solatni bar imajo.
Okoli po mestu pa se tudi jaz naziram s picami in italijansko hrano. Kaj pa drugega, jest je treba!
LP!!!
Nekje sem brala, da naj bi Italijani imeli mnogo manj mislim da srčnih bolezni (torej, da so bolj zdravi) in moški manj raka na prostati, in ko so ugotavljali, zakaj bi to bilo oziroma katera hrana pripomore k temu, so ugotovili, da prav pizza, čeprav res morda čudno zveni na prvi pogled, a razlog je menda paradižnik in paradižnikova mezga oz. ketchup, ki naj bi vseboval ogromno antioksidantov, ki delujejo proti raku, in je potem v celoti gledano še vedno zdrava (tudi če je pečena na pizzi, ne le svež paradižnik, saj se te snovi ohranijo!), saj je ta korist večja od škode tisto malo maščobe, ki se jo, kot so že ostali rekli, v veliki meri lahko popivna. Tako da, v zmernih količinah (morda ne ravno vsak dan) gotovo ne more škodit – nenazadnje bi potem Italijani že zdavnaj izumrli, pa so krepki in zdravi! 🙂
Joj, ni je boljše pizze kot v Fokulusu! Mmmmm…. 🙂
Sicer nisem vegetarijanec, sem pa ‘ljubitelj’ zdrave hrane in športa. Vsekakor bi ti odsvetoval ocvrto hrano, sploh pa v restavraciji, vsi vemo zakaj. Prežgano olje, zamrznjena hrana, stara jajca…. Ocvrta hrana ima v sebi (absorbira vase) največ maščob, pa še kombinacija je’ idealna’ (osnova mesna ali brezmesna), bela moka (enostavni OH), jaca (ni priporočjivo v velikih količinah, holesterol), drobtine (najtežja stvar za prebavo) in nazadnje še vse skupaj potunkano v masti ! Res ne vem. Tudi pizza ni med prehrambenimi biseri, je pa občutno bolj zdrava, še posebej če na njej ni vekliko sira (mastnega) in je raje bolj obložena z ostalimi stvarmi (pelati, zelenjava, gobe…) Izberi sam!!!
LP in dober tek, Tekač
Pizza je v svoji domovini izvirno jed revežev, pripravili so jo iz testa (najpogosteje iz moke, vode…), na katerega so zložili, kar so imeli tisti dan pri roki ali na vrtu; običajno je to v mediteranu paradižnik, sveža bazilika, origano, timijan, olive, včasih soljeno ribo ali pa košček nezrelega sira…vsekakor nadvse skromno. To gre vse skupaj v krušno peč, in to je to.
Potem pa smo začeli na vse to nalagati še kranjske klobase, smetano, mastne alpske sire, ubijati jajca, bolj rafinirani tudi fete pršuta…Skratka, pizza je postala preobložena, če to sploh še lahko imenujemo pizza.
Nenazadnje, lahko bi odgovoril tako; ali si kdaj slišala, da bi bila jed revežev lahko nezdrava ali zdravju škodljiva (današnjemu seveda, kjer se gleda predvsem holesterol in druge moderne nadloge kardiovaskularnega sistema)
pa dober tek
Tako, nimam časa prebrati vse odgovore na tvoje vprašanje. Vem pa, da s pico ni nič narobe, sploh če poskrbiš za različne nadeve. A nikar jesti samo to.V tem je tudi zanka. S hitro prehrano ni nič narobe, saj vsebuje veliko hranilnih snovi. Zanka je v tem, da ne smeš jesti samo takšne hrane, saj mora biti naša prehrana RAZNOLIKA, da dobimo VSE, kar naše telo potrebuje. Kot vegeterijanec veš, da moraš nadomestiti hranilne snovi, ki jih najdeš v mesu in mesnih izdelkih, v sadju in zelenjavi, tudi ribah,… Ne vem , katere vrste vegeterjanec si?
Mislim pa, da bi morala biti v stari Ljubljani vegeterijanska restavracija (študentski boni), saj takrat je bila, ko sem bila jaz študentka.
lep pozdrav,
Uršula
Forum je zaprt za komentiranje.