Najdi forum

Splash Forum Arhiv Glasba, film in fotografija Je kdo fotograf?

Je kdo fotograf?

Zivjo!

Pred letom sem kupil rabljeno Minolto 800si z objektivom Tamron 28-200. Slike so dokaj ‘sprane’, bravne niso polne, kot da bi bile preosvetljene. Nato sem namontiral UV filter. Stanje se je nekoliko izboljsalo. Pred casom sem v Istri slikal neko zapusceno vas in slike primerjal s kolegi, ki so bili zraven. Eden je slikal z EOS 50, druga pa s trotelco Yashico Travelmate 110. Najine slike so bile dokaj podobne, od kolegice s trotelco pa bravno polne, skratka za moj okus bistveno boljse. Da bi izboljsal slikce, sem si nabavil se Skylight 1B (MC) filter. Barva se je izboljsala na obrazih, trava in ostale stvari pa ne bistveno. Mislil sem, da je fora v filmu (malo verjetno že je), toda nisem opazil bistvene razlike med Fujijem, Kodakom ali pa Muellerjem, ki ga kupis za dvesto sit. Vedno sem uporabljal Film 100 Asa. Je skoraj nujna uporaba polarizatorja?
Je mogoce pri razvijanju oziroma pri izdelavi slik kaj izboljsati kvaliteto s kaksnimi nastavitvami na napravi za izdelavo slik?
Hvala za morebitne odgovore.

Sami fotografiji lahko popravljaš barvo in gostoto. Deloma pa tudi kontrast in ostrino. Ostrina je bolj za lase privlečena. Kar se barv tiče je pa tako, da lahko dodajaš tri barve magento (vijolično),cyan (modro-zeleno) in rumeno, lahko pa jih odvzemeš, vendar z odvzemanjem in dodajanjem ene barve postaja fotografija komplementarne barve. Npr:če odvzemaš sliki rdečo postaja bolj zelena. Kar se pa gostote tiče je pa lahko svetlejša (tako je slika bolj sprana-če je presvetla) ali temnejša po želji.
Probaj fotografu reči, naj ti naredi temnejšo. Če še vedno ne bo uredu je lahko napaka pri sami osvetlitvi filma. Lahko ni bil pravilno izbran osvetlitveni čas in je posnetek premalo osvetljen in zato zgleda fotografija kot bi bila izprana. Lahko pa je pri samem fotografu proces razvijanja negativa slab (prenizka temperatura kemikalij ali premalo razvitih filmov in zato slaba regeneracija kemikalij). Lahko je vzrok tudi kje drugje poskusi pa najprej raziskat te.
Upam da ti je to prišlo kaj prav.

New Report

Close