Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Je kdo bil na medicinski hipnozi?

Je kdo bil na medicinski hipnozi?

Na Tedniku so prikazali medicinsko hipnozo, ki ti pomaga pri rojevanju, depresiji itd, ampak nisem dobro razumela ali to dobiš na napotnico ali kako? Je kdo bil? Zdravnica je rekla, da prihajajo tudi zaradi kajenja.

Nisem vedela da sploh obstaja, poguglaj in vprašaj svojo zdravnico…

Lp

Pozdravljeni, medicinska hipnoza pri nas ni na napotnico. Storitev je samoplačniška, podobno kot psihoterapija (z izjemo tistoh nekaj psihoterapevtov, ki jih imamo v javnem zdravstvu). Medicinsko hipnoza je dolga leta izvajal prof. Pajntar, zdaj je nehal … Izvaja pa tudi njehova hči Boni Pajntar, psihologinja. Predlagam tudi prof. dr. Mateja Tušaka, psihologa, ki se je učil  pri prof. Pajntarju. Dela v Ljubljani ali pa preko video klica. Vsekakor pa izberete kvalitetnega izvajalca (naj bo psiholog ali pa zdravnik in ne drugo, saj ostali nimajo zadostnega predznanja za izvajanje psihoterapije v hipnotičnem stanju). Lahko prieverite tudi na spletni strani Društva za medicinsko hipnozo Slovenije in tam poiščete v zaznamku terapevti primernega terapevta (so razdeljeni po regijah in vsi zdravniki ali pa psihologi). Prof. Tušaka sicer ne najdete na tem seznamu, ker se je izobraževal pri prof. Pajntarju že 30 let nazaj, to pa je novejši seznam. Vse druge spletne strani, ki jih boste morda nasli na spletu in ponudniki niso psihologi ali pa zdravniki in nimajo dobro usposobljenih izvajalcev. Jaz vsekakor predlagam prof. Tušaka ali pa Boni Pajntar. Oba zelo kakvostna in ustrezno usposobljena izvajalca. Prof Tušak že 40 let izvaja veliko oblik psihoterapije tudi psihoterapijo v hipnozi. Skupaj s sinom delata. Ne zdravita pa samo stresno-anksioznih in depresivnih stanj, pač pa tudi odvisnosti, torej kajenje, motnej hranjenja, psihosomatske bolezni, bolečinska stanja, npr. glavobole, pa tudi nekatere dermatološke bolezni. Z npr. bradavicami imata zelo dobre rezultate …

Še boljše bi bilo, da bi se naučili, ali pa, da bi vas nekdo naučil samohipnoze (avtohipnoze).  Pravijo, da je vsaka hipnoza v osnovi samohipnoza, hipnotizer je samo pomočnik. Potem pa vsak dan to trenirati podobno kot avtogeni trening. Z vsakodnevnim treningom potem poglabljate hipnotični trans, ki je tudi zdravilen. V tem transu si potem dajete avtosugestije, odvisno kaj želite doseči.

Avtohipnoza je dobra, ampak je večina pacientov žal ne zna doseči, niti z dolgoletnim treningom. Pa še druga zadeva je … Zdravljenje z medicinsko hipnozo ne obsega le vzpostavljanja transa, ampak še podajanje ustrezne psihoterapije z ustreznimi sugestijami (kar je še toliko bolj pomembno pri zdravljenju srednje težkih psihiatričnih motenj, kot je depresija). Pacienti pa tudi, če jim uspe samim doseči hipnotično stanje, nimajo ustreznega znanja psihoterapije v hipnozi, da bi si lahko pomagali. Zato je zelo pomembno poiskati ustreznega terapevta, da on to izvede in tudi da prepozna kontraindikacije za medicinsko hipnozo pri pacientu (ja, v določenih primerih se medicinske hipnoze ni priporočeno posluževati). Po mojih izkušnjah iz kliničnega dela so si z avtohipnozo lahko ustrezno pomagali le izkušeni psihoterapevti – sami sebi.

Hvala za obsežno razlago. Do neke mere se strinjam. Hipnoza temelji na besednem vodenju, ki ga izvaja hipnoterapevt. To vodenje je seveda glasovno. Za občutljive kliente, kjer se senzibilnost v tem transu močno poveča je potrebno uporabljati samo besede s pozitivnim učinkom, torej besede, ki so pozitivne. Najbolj me pa trenutno zanima področje, ki ni tako znano, to je pa tekst hipnoza. Tu pa ne uporabljamo glasovnega vodenja, ampak je vodenje v obliki teksta.

Z veseljem … Verjetno imate prav … velikokrat lahko pomagamo že samo samo s preprostimi direktnimi sugestijami, je pa potrebno imeti pred sabo zelo sugestibilnega pacienta. Je pa res, da na podlagi svojega kliničnega dela z medicinsko hipnozo, lahko rečem, da je to učinkovito le pri razreševanju manjših težav, morda kakšnih lažjih fobij, povečevanja samozavesti in npr. izboljšanja samopodobe (in to ne pri vsakem pa še za take težave imamo definirane specialne psihoterapevtske pristope v hipnozi, npr. tak najbolj znan je tehnika drevesa od enega psihiatra Hartlanda, ki so bolj učinkoviti). Tekom dela vidiš, da so specialni psihoterapevtski pristopi mnogo bolj učinkoviti, kot pa le ponavljanje sugestij, ki jih sam določiš, ker so bili preizkušeni na velikem numerusu ljudi in je dokazano, da dobro delujejo. Pa tudi mene je prof. Pajntar vedno učil, da učili in poudarjal, da nan vedno določim predpisan psihoterapevtski pristop pred samo terapijo, če hočem imeti čim prej boljši rezultat pri pacientu. Kaj pa je tekst hipnoza? To pa ne poznam?

Odgovor na objavo uporabnika
tednik814, 08.01.2024 ob 22:28

Na Tedniku so prikazali medicinsko hipnozo, ki ti pomaga pri rojevanju, depresiji itd, ampak nisem dobro razumela ali to dobiš na napotnico ali kako? Je kdo bil? Zdravnica je rekla, da prihajajo tudi zaradi kajenja.

Bila sem pri dr. Pajntarju že pred leti, je zelo pomagalo, da sem premagala panične strahove pred nečim.

pri hipnozi je problem to, da 70% ljudi nanjo ni dovzetno….

Prva knjižica o hipnozi, ki sem jo prebral še v osnovni šoli je bila od avtorja Miroslav Pinter Đeli, Tajne profesionalnih hipnotizera. Mislim, da je bilo tam zapisano, da lahko neko sugestijo z neko ključno besedo zapišemo na papir in to damo klientu, ki je bil že hipnotiziran in ustrezno “programiran”. In ko klient prebere tekst zapade v hipnotični trans in izvede tisto, kar piše na papirju. Tako nekako. Zanimiv je tudi avtor Forbes Robbins Blair, ki ima izdanih nekaj knjig o hipnozi. Ena ima v naslovu,  Instant self hypnosis, Kako se hipnotizirati z odprtimi očmi (How to hypnotize yourself with your eyes open).  Opisano je tudi kako se na glas bere tekst in to inducira hipnotični trans, itd.

(uporabljam isti nick zaradi sledljivosti v temi)

Čebela_adela To ni res … je pa res, da je številka lahko pravilna, če jo izvaja nekdo, ki ne zna. 

To je pa pogojni refleks. Lahko ga narediš na praktično karkoli … od predvajanja glasbe pa do izreka določene besede.

Hipnoza je v resnici starodavna tehnika nevrolingvisticnega programiranja zavesti, ki je pač novodobno zapakirana v razne medicinske in čarovniške teorije, ki se pogosto pretvarjajo, da so nove in da odkrivajo novo poglavje v znanosti o človeški zavesti.

Hipnoza je novodobni fenomen, ki deluje tako, kot deluje meditiranje  v jogi. Z ‘pravilnim’ dihanjem v ustreznem položaju  (kot pri jogi so kolki in ramena poravnani, dlani praviloma na kolenih) dosežemo hipnoticno stanje bolj ali manj intenzivnega notranjega ravnovesja (‘transa’), ki se stopnjuje do želenega občutka peresne lahkosti telesa, ki ‘lebdi’ nad površino, kot se to občuti pogosto. V ezoteriki bi temu rekli sposobnost astralnega dviga. Takrat smo dovzetni za nove programe, nič prej. Če poglobimo to sprostitev pa smo še bolj dovzetni. Bistvo hipnoze je, da nekako pridemo v to stanje, sami ali z vodstvom, odvisno od prilike. Ampak pri vsaki hipnozi gre za globino notranjega ravnovesja in popolne sprostitve, odsotnost vseh strahov in toplino ter po možnosti tudi svetlobo p v in okoli nas. To pa je tudi bistvo vsake meditacije, vsaj v končni fazi  – dosega stanja, ko smo najbolj ‘čuječni’ oziroma dovzetni za neurolinguistic programming. 

Ko sem moral v bolnico, katere me je na smrt strah, (ne operacije) mi je Vodeb Roman zelo pomagal s hipnozo. Brez tega me v bolnici ne bi videli.

Na sebi sem velikokrat uporabljal tehniko samoprepričevanja. Samega sebe sem prepričeval v nekaj kar ni res in to potem postane resnica. To je tako kot pravijo, da stokrat ponovljena laž postane resnica.

Hipnoza je res starodavni fenomen, o tem ni dvoma, saj gre za naravno stanje, ki ga lahko doseže praktično vsakdo. Poznali so ga že npr. Sumerci in ga s pridom izkoriščali. Tukaj pa govorimo o medicinski hipnozi, ki pa ni enako kot hipnoza, ampak gre za psihoterapijo v hipnotičnem stanju. Psihoterapijo pa uporabljamo v hipnotičnem stanju zaradi tega, ker so sugestije, ki jih prejme bolnik v hipnotičnem stanju zanj od 15-20x močnejše, ko pa če bi jih prejel v navadnem budnem stanju. To je glavni namen hipnoze in v tem se bistveno razlikuje od joge in NLP itd. Pa tudi vedno uporabljamo standardni protokol vpeljave v hipnotično stanje, tako da povečamo verjetnost, da bo pacient lahko dosegel trans (oz dosegel čim globlji trans).

Z jogo ali pa z NLP-jem in podobnimi zadevami se ne da pozdraviti nekaterih dermatoloških bolezni, ki jih zdravimo z medicinsko hipnozo. Najboljše rezultate recimo dosegamo s HPV bradavicami pa z luskavico. Prav tako je nemogoče z NLP-jem ali pa jogo pripraviti pacienta na možgansko operacijo v budnem stanju ali pa doseči zadostno hipnoanalgezijo za uspešnost kirurškega posega. Ali pa še en zanimiv primer iz plastične kirurgije: olajšanje telesne fiksacije pri vezanih režnjih, za katere je potrebna bizarna telesna fiksacija – to lahko dosežemo le z medicinsko hipnozo, če pri pacientu izzovemo stanje hipnotične katalepsije.

Jaz sem se rodila pod medicinsko hipnozo pred 50 leti v porodnišnici v Kranju, izvajal jo je dr. Pajntar.

In kdo to zares uporablja? To so samo neki eksperimenti, vsake toliko en, pa piše se o tem, a kdo je to sploh doživel?

Ne razumem vprašanja? A kdo uporablja medicinsko hipnozo? Pri nas zelo veliko terapevtov, izobraženih pri Društvu za medicinsko hipnozo Slovenije. Pri nas je bilo izvedeno 600 porodov pod medicinsko hipnozo v porodnišnici v Kranju. Pri nas v UKCLJ pa že cca 200 možganskih operacij v budnem stanju pod medicinsko hipnozo pod vodstvom dr. Markovič Božičeve. Sam se ukvarjam z zdravljenjem dermatoloških bolezni z medicinsko hipnozo, predvsem bradavic, psihosomatskih bolezni in bolečine, predvsem glavobolov. Če pogledate v medicinsko bazo MEDLINE boste našli na tisoče raziskav o medicinski hipnozi z raznih področij medicine, ki dokazujejo učinkovitost na – najpomembneje – raziskavah s kontrolami. Že za samo zdravljenje dermatoloških bolezni jih imamo več kot 100.

In če je vse tako dostopno in učinkovito- zakaj se ne oglašuje medicinske hipnoze za prenehanje kajenja in uzivanja alkohola in drog???

Tole me zanima, standardni protokol vpeljave v hipnotično stanje. Obstajajo takoimenovne hipnotične skripte. Tudi na internetu se jih da dobiti. Večinoma so v angleščini. Pri nas je verjetno to tudi kje opisano. Kakšen je ta standardni protokol, ki naj bi bil najbolj zanesljiv.

Hipnotične skripte, ki si jih lahko ogledate preko googla. https://www.google.com/search?q=hypnotic+scripts++pdf&sca_esv=599517327&rlz=1C1AVNG_enSI685SI685&ei=umipZZ72JImsi-gPmoGC-AM&udm=&ved=0ahUKEwieu6XSw-eDAxUJ1gIHHZqAAD8Q4dUDCBA&uact=5&oq=hypnotic+scripts++pdf&gs_lp=Egxnd3Mtd2l6LXNlcnAiFWh5cG5vdGljIHNjcmlwdHMgIHBkZjIGEAAYBxgeSJgVUPoKWPoKcAF4AZABAJgBdaABdaoBAzAuMbgBA8gBAPgBAcICChAAGEcY1gQYsAPiAwQYACBBiAYBkAYI&sclient=gws-wiz-serp

Ker mora oglas nekdo plačati? Medicinska metoda je znanstvena (medicinska metoda) tako kot je to isto npr. artroskopija kolena (poseg na kolenu) ali pa gastroskopija (ki omogoča vpogled v lumen želodca in zdravljenje notranje želodčne stene). Ali ste kje videli, da bi oglaševali gastroskopijo?

Standardni protokol vpeljave se vedno začne z indukcijo, sledi ji poglabljanje hipnotičnega stanja. Nato se izvede psihoterapija v hipnotičnem stanju, potem zbujanje iz hipnotičnega stanja (in na koncu sledi pogovor). To se pa lahko izvede na mnogo načinov. Vsak terapevt jih uporablja ponavadi le nekaj, saj jih je res veliko. Indukcija je lahko recimo progresivna mišična relaksacija ali pa  npr. kakšna hitra fiksacijska tehnika (teh je mnogo, te prakticirajo oderski hipnotizerji, ker so najbolj zanimive in pritegnejo občinstvo). Hitra fiksacijska tehnika, ki jo jaz uporabljam je npr. gledanje konice svinčnika. Poglabljanje se izvede npr. s štetjem od 1-5 ali pa da pacienta odpeljemo na lep in varen kraj. Pacienta po terapiji zbudimo spet s štetjem ali pa s preprostimi sugestijami za zbujanje.

Včasih so za poglabljanje delali beliko hand levitation tehniko, ki je bila alfa in omega poglabljanja, to se zdaj redkokdaj dela, ampak je kljub temu še vedno učinkovita.

Sam največkrat indukcijo izvedem kar s preprostimi sugestijami za sproščanje telesa (ali pa s progresivno mišično relaksacijo) poglobim s štetjem, po terapiji pa zbudim tudi s štetjem.

(Ime sem spremenil v MT, ki ga bom uporabljal naprej) sem pa isti že od začetka odprtja te teme.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close