je bio olje avtomatično tudi nerafinirano?
A jebi ga…temu se reče vrhunska kvaliteta…je tolk občutljivo, da ga iz proizvodnje v Nemčiji pripeljejo s hladilnikom in v trgovini direkt v hladilnik…rok uporabe ima se mi zdi samo okrog 6 tednov…je pa olje kombinacija 7-8 različnih virov nenasičenih maščob…
A jebi ga…temu se reče vrhunska kvaliteta…je tolk občutljivo, da ga iz proizvodnje v Nemčiji pripeljejo s hladilnikom in v trgovini direkt v hladilnik…rok uporabe ima se mi zdi samo okrog 6 tednov…je pa olje kombinacija 7-8 različnih virov nenasičenih maščob…[/quote]
Ne vem, zakaj bi bila mešanica 7-8 virov nenasičenih maščob bolj kvalitetna od vsakega vira posebej (in uravnotežene prehrane). Strokovno utemeljena tvoja trditev ravno ni…
Sama imam zadržke proti takim “mašanicam” – sem bolj pristaš osnovnih živil, ki jih sama sestavim v jedi… In to zato, ker vem, kaj je osnovni razlog, da proizvajalci “mešajo”…. še posebej pa postanem pozorna, če rečejo vrhunska kvaliteta…
Pa še to: omenjaš Nemčijo. Ali misliš, da je olje stisnjeno v Nemčiji in potem prepeljano v Slovenijo samo zaradi porekla boljše kakovosti od tistega, ki ga stisne naš oljar in ga kupiš direkt pri njem (in dolg prevoz niti ni potreben)? Sama sem pristaš slovenskega – naša narava je vseeno še bolj neokrnjena od Nemške in naši pridelovalci manj pretkani. Sicer pa me tudi zanima, koliko od teh 7 ali 8 virov, ki jih omenjaš, dejansko zraste v Nemčiji, ali pa morda kateri na daljnjem vzhodu?
Eno je način pridelave drugo pa način obdelave tako, da bio nikakor ne pomeni, da je tudi nerafinirano. Predvsem pri oljih, kjer gre za velike pridelave je maloverjetno, da ne bodo toplotno obdelana saj tako dobijo veliko večje količine olja. Seveda olje ni enako kvalitetno ampak to velikim proizvajalcem ni prioriteta.
Poleg teh oznak bi bila jaz pozorna na še marsikaj, če iščeš res kvaliteto. Pri oljčnem olju kako se oljke pobirajo, čistijo, kako hitro se obdelajo, kako se obdelao. Potem pa seveda še kje se olje hrani in seveda ali ni redčeno in kakšne rezultate ima to olje. Za začetek:)
Pri ostalih oljih postopkov ne poznam je pa verjetno zelo podobno.
Forum je zaprt za komentiranje.