Jaz tudi mnenje
Mi smo tudi laiki, kar se digitalne fotografije tiče.
Imamo možnost kupiti Sonyev Cyber-shot P72. 3,2 Mpixlov. Optični zoom/Smart zoom =3x/do 9,6. Možno je posneti tudi kratki MPEG filmček. Združljiv z dodatnimi lečami…
A kdo pozna? Cena cca. 75 tisoč. Pri nas!
Lepo prosim za mnenje. Nujno še danes!
Sony dela dobre kamere, tako tudi tale ni slaba. Ima vse, kar rabi ne preveč zahteven povprečni uporabnik. Cena za to kvaliteto je prava, model kamere je tudi relativno novega datuma (spomlad 2003).
Tukaj je ne bi hvalil naprej, ker to počne že Sony v svojih reklamah, bi navedel samo tiste zadeve, ki bi morda koga lahko motile…
– V primeru sončnega vremena, ko si ne moreš pomagati z LCD ekranom na hrbtu aparata, ampak gledaš skozi kukalo na aparatu, moraš pri tem modelu paziti na objekte, ki so blizu aparatu. Kukalo je namreč samo optično, kar pomeni da zaradi paralakse bližnjih posnetkov ne zapiše točno v takih dimenzijah, kot to vidiš v kukalu. Dražji aparati imajo elektronsko kukalo, ki kažejo natančno to, kar bo potem na sliki.
– Aparat shranjuje slike samo v kompresiranem JPEG formatu. Večina aparatov pa nudi tudi nekompresiran format, ki ga uporabimo, kadar želimo posneti sliko res velike ostrine, ki jo bomo pozneje povečevali. Za normalne posnetke pa je JPEG tudi OK.
– Aparat nudi samodejne programe za snemanje, ne pa prioritetnih. Kar spet pomeni, da dela normalne slike dobre, zatakne pa se pri malo bolj kreativnem fotografiranju. Če recimo želiš posneti nek portret, ozadje za njim pa je obupno grdo, si pri prioritetnih aparatih nastaviš zaslonko na najnižjo vrednost, kar ti zamegli ozadje, ki tako ne moti več, obenem pa izpostavi obraz portretiranca. Nato pustiš aparatu, da iz vnaprej definirane zaslonke izračune optimalen čas. Druga skrajnost je športna fotografija, kjer nastaviš zelo kratek čas in pustiš aparatu, da računa zaslonko. No, pri tvojem Sonyju to ni možno. Je pa res, da večina ljudi teh opcij nikoli ne izkorišča 🙂
Če si “normalen” uporabnik, brez posebnih fotografskih znanj, je predlagani aparat pravi izbor zate. Če pa se hočeš iti kreativnost, poglej še za čem drugim….
Roman, ne bi se strinjal s trditvijo, da je opticno iskalo slabost. Imam namrec slabe izkusnje z LCD iskalom (zakasnitev, vecja poraba energije…). Da se ne bi ponavljal, glej, kaj sem napisal tu:
S problemom paralakse so se tako ali tako srecali vsi amaterji, ki so pred pojavom digitalcev fotografirali s kompaktnimi (trotlzihr) aparati. Glavno je, da ugotovis, za koliko in kam moras premakniti aparat pri fotografiranju, da bo fotka pravilno kadrirana. Pri digitalcu je to se lazje, saj ni treba cakati, da bodo fotke razvite.
Ce malo pobrskas, bos ugotovil, da imajo praktivcno vsi drazji kompakti opticno in ne elektronsko iskalo: Canon G5, Canon S50, Sony V1, Coolpix 5400, Olympus C5050Z, Olympus C-50Z,… ce nastejem samo najpopularnejse.
LP
Rado
Glej Rado, celo življenje sem slikal s zrcalnorefleksnimi kamerami, zato nisem nikoli imel problemov s paralaxo, so jih pa imeli vsi “amaterji” z “idiotkamerami”, ker je preprosto ni nihče upošteval. Sicer, saj je logično.. če bi upoštevali vse te stvari, potem ne bi bili več amaterji :))))
Kot je bilo iz izvirnega posta razvidno, bi šlo tukaj za amatersko uporabo, zato sem avtomatsko predvideval, da ne bodo korigirali paralakse, se pravi, da bi jim bolj ustrezal aparat z elektronskim iskalom. Tako iskalo je tudi bolj vidno od optičnega v slabih svetlobnih razmerah. Zato imajo “amaterske” kamere pogosto elektronsko iskalo, profesionalnejše pa zgolj optično, saj podrazumevajo večjo angažiranost snemalca.
Se pa popolnoma strinjam s tabo, da požre več baterije. Vsaka komotnost nekaj stane 🙂