Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Jaz in Simon Gregorčič

Jaz in Simon Gregorčič

Simon je zame naš največji pesnik. Rada bi sla v njegove kraje, proti Kobaridu. Pozna kdo te kraje in pozna kdo obelezja, ki so njemu v spomin. Pa Vrsno pri Kobaridu, kjer počiva.

Milena

Simon ne počiva v Vrsnem!
Loti se googla!

Klikni v google:

– Ivan Sivec Biseri bolečine
– Ivan Sivec Planinska roža

Pisatelj Sivec je obiskal vse kraje, da je opisal življenje Goriškega slavčka, verjetno (če hodiš v knjižnico) pa obstajajo še kakšne knjige.

Tu počiva.
Slika je melo slabše, ker sem jo slikal “iz roke” in zelo zumirano.

a veste, da obstaja aplikacija, ki ti najde, kje je kdo pokopan?

http://www.najdigrob.si/slovenski-grobovi/7/simon-gregorcic

Le pojdi, boš imela kaj videti. Posočje je zame najlepši kotiček na svetu. Na Vrsnem imaš njegovo rojstno hišo (vnaprej se najavi za obisk, ker od novembra do spomladi odpirajo samo po dogovoru), nekaj km nižje, ob cerkvici sv. Lovrenca (s krasnim pogledom na Sočo), pa je pokopan. Lahko greš na izlet v planine, ki jih tako opeva v svojih pesmih, v Kobaridu pa je njegov kip. Tudi osnovna šola v Kobaridu se imenuje po njem.

Naslednji tematski izlet pa lahko nadaljuješ na Vipavsko in Goriško, kjer je preživel kar nekaj časa. Tudi tam imaš veliko videti.

Torej je pokopan v Vrsnem pri Kobaridu?

Milena

aplikacija slovenski grobovi pravi tako….

Aplikacija nima pojma! Gregorčič je pokopan pri sv. Lovrencu (tja se pride iz vasi Smast).

. Na filozofski fakulteti nas je dr. Kmecl poducil, da pociva v Vrsnem. Verjetno je tam cerkev sv. Lovrenca? Hvala za predloge…. Delamzapiske, pol pa na pot- v te prelepe kraje….

Milena

. Hvala za sliko!!!! Si slikal na Vrsnem?

Milena

Ah, kaj pa če bi vas dr. Kmecl peljal na njegov grob in bi dejansko videli, da ni pokopan na Vrsnem. No, to je mišljeno bolj v hecu 🙂 Glej, če Kmecl misli, da je primerneje zapisano, da počiva na Vrsnem, pa naj. Boš pa iz prve roke lahko videla, da na Vrsnem ni niti cerkve niti pokopališča. Ena vas nižje, Libušnje, ima cerkev (nekdaj je bila župnija) in v tej cerkvi je imel Gregorčič novo mašo. Še malo nižje, iz vasi Smast, pa se pride do cerkvice (bolj kapele) sv. Lovrenca, kjer je tudi pokopališče.

Pridi in se sama prepričaj, meni pa lahko verjameš, saj sem bila na njegovem grobu že ničkolikokrat 🙂

.Blagor tebi. Pridem kmalu in porocam…

Milena

Uživaj in čakam na tvoje poročilo 🙂

Spotoma pa obišči še prelepo vasico Gradišče nad Prvačino kjer je Gregorčič živel kar nekaj let in so mu v spomin naredili lepo sprehajalno pot. Z Gradišča imaš tudi lep razgled po Vipavski dolini.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close