Jaz in Simon Gregorčič
a veste, da obstaja aplikacija, ki ti najde, kje je kdo pokopan?
Le pojdi, boš imela kaj videti. Posočje je zame najlepši kotiček na svetu. Na Vrsnem imaš njegovo rojstno hišo (vnaprej se najavi za obisk, ker od novembra do spomladi odpirajo samo po dogovoru), nekaj km nižje, ob cerkvici sv. Lovrenca (s krasnim pogledom na Sočo), pa je pokopan. Lahko greš na izlet v planine, ki jih tako opeva v svojih pesmih, v Kobaridu pa je njegov kip. Tudi osnovna šola v Kobaridu se imenuje po njem.
Naslednji tematski izlet pa lahko nadaljuješ na Vipavsko in Goriško, kjer je preživel kar nekaj časa. Tudi tam imaš veliko videti.
Ah, kaj pa če bi vas dr. Kmecl peljal na njegov grob in bi dejansko videli, da ni pokopan na Vrsnem. No, to je mišljeno bolj v hecu 🙂 Glej, če Kmecl misli, da je primerneje zapisano, da počiva na Vrsnem, pa naj. Boš pa iz prve roke lahko videla, da na Vrsnem ni niti cerkve niti pokopališča. Ena vas nižje, Libušnje, ima cerkev (nekdaj je bila župnija) in v tej cerkvi je imel Gregorčič novo mašo. Še malo nižje, iz vasi Smast, pa se pride do cerkvice (bolj kapele) sv. Lovrenca, kjer je tudi pokopališče.
Pridi in se sama prepričaj, meni pa lahko verjameš, saj sem bila na njegovem grobu že ničkolikokrat 🙂
Forum je zaprt za komentiranje.