Javna tribuna: Bi potovali in služili denar na poti?
Po eni strani se definitivno strinjam, saj imamo kot mladi na razpolago svobodo, čas, voljo, mobilnost in energijo. Je pa res, da ni malo družin, ki potuje po svetu z otroki in to zelo uspešno!
Naj omenim, da križarjenja niso moje področje. Moramo razlikovati med jahtami in križarkami. Zato lahko govorim samo preko osebne izkušnje s delom na jahti.
Za potovanje v več različnih držav je potrebno imeti zavarovanje za tujino in je potrebno navesti vse države, kamor bomo potovali in se o načrtu potovanja posvetovati z agenti na zavarovalnici. Tudi omeniti ali se bomo udeleževali adrenalinskih športov – recimo wakeboardanja, potapljanja, ipd…
Živjo 😉
Menim, da ni čisto vsak rojen za delo v tujini in potovanja. Ampak če v sebi začutimo neko neizpodbitno strast do potovanj in drugačnih kultur, si moramo dati priložnost in to izkustiti. Predvsem se mi potovanja zdijo skoraj nujno za določene poklice. Npr. veliko predavam študentom in dijakom turizma in gostinstva, da bi se morali vsaj enkrat odpraviti na potovanje, ker šele ko si enkrat gost lahko občutiš kakšen način strežbe, dela ti je všeč in tako lahko izboljšaš svoje delo.
Ko enkrat začutimo, se odpravimo in ko bomo izkusili bomo vedeli, ali je to za nas ali pa ni. Ampak vsaj vedeli bomo, kar pa je bistvo življenja, izkustvo.
Ja domotožje pri meni nastopi vsakih nekaj tednov, ampak to je čisto običajno med življenjem v tujini in se tudi navadiš hitreje preklopit na pozitivo 😉
Ljudje na glas sanjarimo o potovanju na Novo Zelandijo ali o poletu z balonom, nato pa denar vendarle porabimo za kaj bolj pametnega, kot na primer za nakup novih zaves. 🙂
Kaj misliš, v čem se Slovenci razlikujemo od drugih narodov, ko razmišljamo o potovanjih? Kaj pa ko govorimo o delu?
NZ Working holiday viza je samo za mlajše od 30 let. Ali ste vsa vaša plačana dela (ne Workaway in podobne) opravljali kot študentka ali kot odrasla redno ali izredno zaposlena? V teh dveh primerih se zakonodaja v večini držav precej razlikuje – za neštudenta je vaš način življenja oz. dela pretežno težko mogoč.
Hvala za odgovore. Glede tega drugega vprašanja me je zanimalo, kaj konkretno ste delali na Zanzibarju, v Nepalu, na Tajskem, da ste zaslužili denar za tečaje, retreat in samo potovanje in bivanje.
Hvala in lp.[/quote]
Monica Belluci,
Če greva nazaj k drugem vprašanju. Mogoče nisem pojasnila, da je del mojega življenja v tujini – delo, del so samo potovanja. Tako sem recimo denar zaslužila v Ameriki, Novi Zelandiji ali yachtingu in se nato podala “zgolj” na potovanje na Zanzibar, Nepal ipd., kamor pa sem šla z namenom, da se udeležim tečaja, delavnice in zato za delo nisem imela časa. Verjamem namreč v to, da več kot znamo več veljamo in zaradi vseh teh znanj lahko kasneje boljše delovno mesto. Sem pa na Zanzibar šla preko World Unite agencije, ki ima veliko prostovoljnih programov po celem svetu.
Res je. Recimo V Kanadi za enako vizo lahko zaprosijo mladi do 35 leta. Večinoma so vsi moji nasveti za delo v tujini za mlade od 18-35 let, ker je lažje dobiti vizo in dovoljenje za delo.
Pozdravljeni!
Hvala za vaše izhodišče.
Zdravstveno zavarovanje v tujini CORIS AS je vsekakor smiselno skleniti že takrat, ko načrtujemo odhod v tujino, vsekakor pa najkasneje do časa odhoda. Če se na zavarovanje spomnimo šele v zadnjem trenutku, je najboljša možnost spletna sklenitev, če v tujino potujemo večkrat letno, pa se skrbem lahko izognemo s sklenitvijo letnega individualnega ali družinskega zavarovanja. Zavarovanje krije stroške nujnih zdravstvenih storitev v primeru bolezni ali nezgode, nujne prevoze (tudi v domovino) in zdravila. Velja v vseh državah sveta. Do kamorkoli pridete, tam boste zavarovani.
Ob sklenitvi zavarovanja je smiselno razmisliti tudi o višini zavarovalne vsote, saj vas lahko po naših podatkih diareja ali prebavne težave v Egiptu stanejo 707 evrov, v ZDA pa kar 43.000 evrov.
V primeru, da stroške zdravstvene pomoči poravnate sami, ob povratku v domovino uveljavljate povračilo stroškov. Zahtevek dostavite ali pošljite na naslov Assistance CORIS d.o.o. in predložite zdravniško spričevalo, ki upravičuje nujnost zdravljenja, originalne račune za zdravstvene storitve, bolnišnično zdravljenje, zdravila izdana na zdravniški recept, kopijo zavarovalne police, številko vašega osebnega računa in naziv banke.
Potovanje ni nujno drago, vseeno pa je pred odhodom potrebno poskrbeti, da potovanje v trenutku ne postane predrago.
Kako ti prihraniš za potovanje?
Vedno s ponosom povem, da sem Slovenka! Za Slovenijo ne ve veliko ljudi in še vedno mislijo, da smo del Rusije, oz Češkoslovaške;)))) nekateri nas povezujejo z Nemčijo, drugi z Blakanom ali vzhodno Evropo. Potem jim lepo razložim, da smo sicer majhni a izredno bogati na področju kulturnih in naravnih danosti. Da smo zelo gostoljubni in smo najbolj dobrodelni, ko gre pri pomoči sočloveku.
Veliko popotnikov Slovencev po svetu nisem srečala, sem pa veliko z njimi delala v tujini. Kot delavci smo Slovenci izredno marljivi, precizni, desciplinirani in smo lahko ponosni na svoje delovne vrednote, ki pa v naši lastni državi na žalost niso cenjene! Ko gre človek malo ven dejansko vidi koliko je sposoben – vsaj po mojih izkušnjah. Se mi pa zdi, da se ravno zaradi situacije PREMALO cenimo in preveč živimo v nekem krču in strahu. Je treba kar v akcijo in s ponosom pokazat svoje znanje in izkušnje 😉
Maja,
zakaj bi vsak od nas moral vsaj enkrat na samostojno potovanje?
Maja,
kaj je tisto, kar so te potovanja po svetu najbolj naučila? Kako si se naučila potovati sama, predvidevam namreč, da je potrebno veliko znanja in tudi dobre organizacije 🙂 Zakaj si se odločila za delo v tujini?
Hvala.
Ni nujno drago, kot si marsikdo predstavlja, je pa seveda potrebno narediti načrt varčevanja. Nekateri varčujejo za avto, nekateri za potovanje, odvisno kakšne so naše prioritete. Potrebno je tudi poznati trike kako rezervirati ugodne letalske vozovnice in prenočišča. Omejiti porabo denarja za tiste stvari, ki jih resnično potrebujemo v življenju. V moje primeru, ko sem bila še študentka je bilo tako: Poleti sem delala 4 mesece 2-3 službe, privarčevala večino denarja, tudi po nekaj ur iskala ugodne letalske lete in rezervirala prenočišča pri domačinih. Poznamo tudi couchsurfing, ko popotniki zastonj prenočijo v deželi v domu lokalca na kavču. Tega se nisem nikoli posluševala vendar je ena od idej. Poznamo tudi menjavo domov, ko se preselimo k nekomu v hišo in nekdo se preseli v našo hišo. Nekateri oddajajo svoje stanovanje zastonj v namen, da popazimo njihovega psa ali mačka. Možnosti je zares ogromno, potrebujemo pa nekaj raziskovalne žilice in časa, da take ponudnike najdemo 😉
Na poti si spoznala ogromno ljudi in z nekaterimi si verjetno spletla pristna prijateljstva. Se strinjaš, da za pravo prijateljstvo ni meja? Fizična razdalja, drugačen jezik in kultura se izgubijo – z ljudmi se povežemo na drugih nivojih.
Kako pa si ohranjala stik z družino in prijatelji? Je tvoja odsotnost vplivala na odnose v Sloveniji?
Ni nujno drago, kot si marsikdo predstavlja, je pa seveda potrebno narediti načrt varčevanja. Nekateri varčujejo za avto, nekateri za potovanje, odvisno kakšne so naše prioritete. Potrebno je tudi poznati trike kako rezervirati ugodne letalske vozovnice in prenočišča. Omejiti porabo denarja za tiste stvari, ki jih resnično potrebujemo v življenju. V moje primeru, ko sem bila še študentka je bilo tako: Poleti sem delala 4 mesece 2-3 službe, privarčevala večino denarja, tudi po nekaj ur iskala ugodne letalske lete in rezervirala prenočišča pri domačinih. Poznamo tudi couchsurfing, ko popotniki zastonj prenočijo v deželi v domu lokalca na kavču. Tega se nisem nikoli posluševala vendar je ena od idej. Poznamo tudi menjavo domov, ko se preselimo k nekomu v hišo in nekdo se preseli v našo hišo. Nekateri oddajajo svoje stanovanje zastonj v namen, da popazimo njihovega psa ali mačka. Možnosti je zares ogromno, potrebujemo pa nekaj raziskovalne žilice in časa, da take ponudnike najdemo ;)[/quote]
Ali svetuješ, da popotniki pred vsakim potovanjem poskrbijo tudi za zavarovanje? Se strinjaš, da z zdravstvenim zavarovanjem za tujino lahko prihraniš kar nekaj stroškov za zdravstveno oskrbo? Nekaterim se zdi, da za potovanje po Evropi zadostuje evropska zdravstvena kartica, ki jo brezplačno pridobimo na domačem zavodu za zdravstveno zavarovanje, vendar je potrebno poznati njene omejitve.
Ne ni meja. To sem najbolje opisala v tem blog postu: http://www.mayita.si/prijateljstva-med-popotniki/
“Včasih niso potrebna leta prijateljstev, včasih šteje globina in kako na široko znaš odpreti srce za nekoga, da ga spustiš blizu. Kako ranljiv znas biti pred njim. . Šteje to, da te nekdo sprejme točno takšnega kot si, brez predsodkov. In te ne poskuša spreminjati ampak te raje spodbuja, da postaneš boljša in močnejša oseba. Prijatelj je nekdo, ki ima pogum, da ti pove kar mu leži na srcu, pa četudi ni nič lepega. Ki te objame tudi takrat, ko je sam šibak. Ki prepozna tvoj “jezik ljubezni” in za trenutek pozabi na svojega. Tisti, ki tvoje srce nenehno osrečuje, a ga kdaj pa kdaj tudi nehote rani s svojo iskrenostjo. Prijatelji.”
Stike največkrat obdržimo preko Whatsapp-a in Skypa. Veliko pišem na Blog in svojo FB stran Mayita Potuje in tako vedo kaj počnem. Večino prijateljstev se je še okrepilo, peščica pa jih je na žalost zaradi daljine razpadla…
Ni nujno drago, kot si marsikdo predstavlja, je pa seveda potrebno narediti načrt varčevanja. Nekateri varčujejo za avto, nekateri za potovanje, odvisno kakšne so naše prioritete. Potrebno je tudi poznati trike kako rezervirati ugodne letalske vozovnice in prenočišča. Omejiti porabo denarja za tiste stvari, ki jih resnično potrebujemo v življenju. V moje primeru, ko sem bila še študentka je bilo tako: Poleti sem delala 4 mesece 2-3 službe, privarčevala večino denarja, tudi po nekaj ur iskala ugodne letalske lete in rezervirala prenočišča pri domačinih. Poznamo tudi couchsurfing, ko popotniki zastonj prenočijo v deželi v domu lokalca na kavču. Tega se nisem nikoli posluševala vendar je ena od idej. Poznamo tudi menjavo domov, ko se preselimo k nekomu v hišo in nekdo se preseli v našo hišo. Nekateri oddajajo svoje stanovanje zastonj v namen, da popazimo njihovega psa ali mačka. Možnosti je zares ogromno, potrebujemo pa nekaj raziskovalne žilice in časa, da take ponudnike najdemo ;)[/quote]
Ali svetuješ, da popotniki pred vsakim potovanjem poskrbijo tudi za zavarovanje? Se strinjaš, da z zdravstvenim zavarovanjem za tujino lahko prihraniš kar nekaj stroškov za zdravstveno oskrbo? Nekaterim se zdi, da za potovanje po Evropi zadostuje evropska zdravstvena kartica, ki jo brezplačno pridobimo na domačem zavodu za zdravstveno zavarovanje, vendar je potrebno poznati njene omejitve.[/quote]
Pozdravljeni,
Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije stroške nujne zdravstvene oskrbe v zelo omejenem obsegu, predvsem pa zgolj v javnih zdravstvenih ustanovah, ki niso povsod tako razširjene kot v Sloveniji, in do zneska, ki ga v tisti državi krije obvezno zdravstveno zavarovanje. V turističnih središčih so pogosto na voljo le zasebne zdravstvene organizacije, marsikje je kakovostna zdravstvena oskrba omejena na zasebne zdravstvene ustanove, v katerih morate stroške poravnati sami oziroma so kriti v okviru zdravstvenega zavarovanja za tujino. Poleg tega evropska kartica ne krije stroškov prevoza v domovino, ne ponuja vam asistence in pomoči pri organizaciji zdravljenja.
Zdravstveno zavarovanje v tujini CORIS AS ima lastno mrežo pogodbenih zdravnikov, zagotavlja vam 24-urno asistenco v slovenskem jeziku vse dni v letu in pokrije dejansko nastale stroške, ki nastanejo kot posledica bolezni ali nezgode. Na primer, če potujete sami, vas zavarovanje za do 30 dni potovanja z zavarovalno vsoto do 25.000 evrov stane malce manj kot 30 evrov, vnetje slepiča, ki vas doleti v Grčiji, pa vas po naših podatkih lahko stane več kot 13.000 evrov.
Ali svetuješ, da popotniki pred vsakim potovanjem poskrbijo tudi za zavarovanje? Se strinjaš, da z zdravstvenim zavarovanjem za tujino lahko prihraniš kar nekaj stroškov za zdravstveno oskrbo? Nekaterim se zdi, da za potovanje po Evropi zadostuje evropska zdravstvena kartica, ki jo brezplačno pridobimo na domačem zavodu za zdravstveno zavarovanje, vendar je potrebno poznati njene omejitve.[/quote]
Sama sem pred vsakim potovanjem poskrbela tudi za zavarovanje, na poti se mi je večkrat pripetilo, da sem potrebovala pregled krvi ali pregled zdravnika, ko sem zbolela za virozo ali potovalno slabostjo – v tistem trenutku ne veš kaj ti je in takojšen pregled pri zdravniku je nujen. Ena od mojih prijateljic je ravno sredi potovanja dobila bolečine v zobu, ki pa niso hec. Z zdravstvenim zavarovanjem za tujino smo si tako prihranila kar nekaj stroškov za zdravstveno oskrbo. Glede evropske kartice pa tako, res je potrebno dobro poznati njene omejitve glede na naš načrt potovanja in aktivnosti.
Lana, trenutno sem zaposlena z delom v Sloveniji in večjega potovanja trenutno še ni na vidiku, vsako poletje pa se odpravim na delo v jahtno industrijo, ki je po eni strani veliko potovanje, največkrat po Mediteranu ali Karibih 😉
“Čez dvajset let boš bolj razočaran zaradi stvari stvari, ki jih nisi naredil, kot zaradi tistih, ki si jih,” se začne znan citat Marka Twaina. “Zato dvigni sidro, odpluj iz varnega pristana, naj tvoja jadra napnejo tuji vetrovi. Raziskuj. Sanjaj. Odkrivaj,” nadaljuje Twain.
Maja, hvala za tvoje izčrpne odgovore. Na tem mestu naj zapišem, da je tvoja knjiga S trebuhom za kruhom pravi priročnik za delo v tujini. Zelo navdihujoča knjiga.
V svobodi se je potrebno dobesedno uriti, saj z ozko domačo ogrado zapustimo tudi stabilne ograje, ki smo se jih lahko doslej oprijemali.
Zahvaljujem se Adriatic Slovenici, ki je podprla tako zanimiv pogovor. Potovanja so vedno zanimiva tematika. Previdnost pa ni nikoli odveč. Bodimo korak pred nesrečo, ki nikoli ne počiva, zato z ustreznim zavarovanjem poskrbimo, da nam bo na potovanju res lepo.
Mayita in ekipa, hvala za ta zanimiv pogovor, ki ga delite z nami. Tudi sama bi si želela potovati pa vendar ne najdem poguma:) Izkušnje in informacije so me spodbudile k temu, da bom začela z načrtovanjem svoje prihodnosti. Glede na to, da še nimam izkušenj pa me zanima katero destinacijo bi mi priporočali kot začetnici?
Forum je zaprt za komentiranje.