Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev JAVNA DELA – vprašanje za svetovalko

JAVNA DELA – vprašanje za svetovalko

Pozdravljeni.

Sem prijavljena na ZRSZZ. Prijavila sem se junija 2011. Septembra 2011 sem začela z volonterskim pripravništvom na osnovni šoli. Vmes sem bila seveda še vedno prijavljena na zavodu in dobivala socialno. Sredi aprila sem se odjavila z zavoda, saj so me na isti šoli zaposlili za 4.5 meseca. Torej sem bila do takrat 11 mesecev na zavodu. Konec avgusta sem ponovno ostala brez službe. Takoj sem se spet prijavila na zavod, svetovalec je omenil, naj si malo pogledam njihove programe in se odločim kako in kaj. Predvsem je omenjal usposabljanje in prvi izziv, vem pa, da gre preko teh dveh programov za dela, ki niso v okviru mojih kompetenc in mi nikakor ne morejo pomagati pri uresničevanju mojih zaposlitvenih želja – delo v šolstvu, z otroki ali na področju kulture, saj sem učiteljica. Potem sem ugotovila, da bo kmalu razpis za javna dela in da je to edini program, ki bi mi prinesel veliko bogatih izkušenj in novih poznanstev. In potem se tu zakomplicira, saj je ciljnih skupin več, jaz pa trenutno ne ustrezam nobeni, saj se đteje, da sem na zavodu šele od septembra. Sedaj pa mene zanima, ali obstaja možnost, da se me vseeno uvrsti v program, glede na to, da sem že prej bila na zavodu dolgo, če ne štejemo prekinitve, in glede na to, da sodim v poklic, ki e na mojem področju najtežje zaposljiv, saj a zavodu visi list, kjer je za vsako stopnjo napisano, katerih poklicev je največ prezposelnih in moj poklic je med njimi. Ali torej res ni nobene variante, da se me v program vključi že sedaj???

Kot drugo pa: če že moram čakati na to, da bom vsaj 6 mesecev prijavljena, kakšne možnosti sploh imam, da se me uvrsti v program in da dejansko dobim kakšna povabila, saj vsi vemo, da je kandidatov ogromno. Ali sploh kaj šteje dejstvo, da me to veseli, da imam diplomo in bi od tega dela mogoče lahko imela kaj več kot pa kdo, ki je dalj časa na borzi, pa ga to ne zanima??? Oz. ni njegovo področje?? Če mi zavod ponuja pomoč se mi zdi smiselno, da se me uvrsti v program, ki lahko največ pripomore k večjim zaposlitvenim možnostim zame. Bolj smiselno že kot pa nek program, preko katerega sploh ne morem delati nič podobnega. Ko bom izčrpala vse možnosti, ki jih zavod nudi za moje področje, pa še vedno ne bom dobila službe, šele takrat bom iskala delo tudi preko drugih programov, tako se mi zdi vsaj edino smiselno. Me pa skrbi, da je v praksi ravno obratno.

Pa da ne bo pomote, delo privoščim vsem, le nekako se naj to uredi, da se vsakega pošlje nekam v skladu z njegovimi željami.

S SPOŠTOVANJEM

M.

Pozdravljeni,

razumem Vašo zgodbo in se strinjam z Vašim razlogovanjem. Žal gre tu za spoštovanje pravil, s katerimi naj bi dosegli, da imajo vsi vsaj približno enake možnosti. Obe veva, kako je s tem v praksi….
Ne verjamem, da je kaj drugega mogoče.

Ne obupujte in pogumne naprej. Morda bi tudi Vi začeli razmišljati o samozaposlitvi o povezovanju ipd.

Daša Modic Gorjup

Prvi izziv odpade, saj si že bila zaposlena.

Nič se ti ne šteje obdobje na Zavodu od prej, temveč zgolj od septembra dalje.

Za javna dela so pravila vedno jasno določena. Poglej, ali izpolnjuješ vse pogoje. Javna dela so navadno namenjena osebam, ki so dlje časa na Zavodu, lahko je minimum npr. eno leto na Zavodu(pogoji, ciljne skupine so vedno znova določeni). Za zdaj ti bolj slabo kaže glede vključevanja v programe. Ne naslanjaj se na Zavod in si sama išči zaposlitev – seveda tudi izven tvojih želja. Danes je bitka za delovno mesto, zato ne sanjaj preveč. Si pa vsaj že bila zaposlena, za kar si lahko hvaležna – nekateri namreč še niso imeli te sreče.

P.S. prvič slišim za besedo “razlogovanje”, ki jo je sicer zapisala moderatorka.

Hvala.

V prvi izziv se po mojih informacijah lahko vključimo mlajši od 30 let, ki smo vsaj tri mesece na zavodu. Sem pa dobila informacijo, da se šole na ta razpis ne morejo prijaviti, škoda.

Pri javnih delih pa vem, da imajo prednost tisti,ki so dalj časa na zavodu, čeprav zadostuje za pogoje že 6 mesecev. Imam pa vsaj en plus in ta je, da je smiselnost o moji vključitvi, ko ta čas preteče, vsekakor nedvomno smiselna, vsaj za dela v šolstvu. Mogoče mi pa uspe, javna dela so le enkrat ali dvakrat se mi zdi na leto, če mi sedaj ne uspe, ne mislim spet čakati 6 mesecev na to.

Sanjati ni greh;)) Globoko sem hvaležna za 4.5 mesecev službe, je veliko ljudi, ki delajo volontersko, tako kot sem jaz,pa potem ne dobijo niti meseca priložnosti. Vsak, ki je to dal skozi, ve, kako je to in mislim, da vsi malo sanjamo, da mogoče pa kdaj bo služba. Do tačas pa bom pač počela vse drugo, kot v času študija. Tako pač je za tiste, ki nimamo vez. Stanje v šolstvu je res slabo, vendar službe še vedno so, samo težko je do njih priti.

Enkrat bo, vem, da bo. Če sem preživela mamino smrt, ostala sama z bratom, vmes delala od jutra do mraka za 0 evrov, oba brez službe, denarja niti za pogreb … potem bom preživela vse:)))

LP

Pa kaj je s to slovenijo ,radi bi delali čeprav za manj denaraja-pa ništa .Spomladi bo bolje-upamo.

Spomladi ne bo nič boljše – od kje vam to? Vi se kar tolažite. Kadra v šolstvu pa je tako ali tako preveč.

Do sedaj me je optimizem še vedno dlje pripeljal kot pesmizem. Upanje umre zadnje, pri tem pa sem vseeno realna, pripravljena na vse. Enkrat bo že. Ja, kadra je preveč, pa še kar vpisujejo. Mi smo se vpisali leta 2004, sedaj je leto 2012 pa še vedno ne delamo. Zakaj še vedno omogočajo toliko vpisnih mest, vedo le oni. V upanju na boljše čase …

LP

tisti enkrat bo zate že prepozno, realna pa tudi nisi.

Hvala za podporo. To človek v težkih časih res potrebuje.

Z lepimi pozdravi

M.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close