Najdi forum

Splash Forum Arhiv Knjižni molji in pravopis Janko Kersnik – izgovorjava priimka

Janko Kersnik – izgovorjava priimka

Prosim če mi poveste, kako se izgovarja Kersnik – KErsnik ali KersnIk? Meni se zdi lepše KErsnik, vendar slišim vse mogoče variante, zato me zanima, kako je prav.

Na svetu si, da gledaš sonce, na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da si sam sonce in da s sveta odganjaš-sence. (T. Pavček)

V mislim imam seveda pisatelja Janka Kersnika!:)

Na svetu si, da gledaš sonce, na svetu si, da greš za soncem. Na svetu si, da si sam sonce in da s sveta odganjaš-sence. (T. Pavček)

Žal v SP ravno pri tej besedi ni označen naglas, piše samo, da je to slovenski pisatelj. Še en minus za SP.

Namig: na Družinski medicini odgovarja na vprašanja Janko Kersnik!

Naglas je na zadnjem zlogu: Kersník.

Spet prehitro oddala. Hotela sem dopisati še to, da se zaradi tega pravilno izgovarja Kersníkova, ne Kêrsnikova ulica.

Ja res je tako in v Pravopisu je označen naglas – sem preverila!

V mojem ni označeno – imam “šesto, ponovno pregledano izdajo”.

Filip – čudno, jaz imam tudi 6. ponovno pregledano izd. pa je označen naglas na i.

Ajs

Pravzaprav je tako – ko sem danes ponovno odprl pravopis na tistem mestu in vzel lupo, sem videl, da je naglas res označen – Kersník. Očitno sem se preveč zanašal na svoje oči, ki bodo rabile očala z malo večjo dioptrijo, ne samo minimalno, kakršne imam sedaj.

Opravičujem se za nepotrebno zmedo, saj bi bil lahko pravilen odgovor podal že takoj.

Zanimivo, jaz se pišem Kersnik, pa cela moja družina izgovarja priimek s poudarkom na E-ju.

Mislim, da se priimek izgovarja tako, kot zahteva posamezna oseba.

New Report

Close