Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika JANEŽ IN CANISTRELLI

JANEŽ IN CANISTRELLI

Hej, Zala!

Seveda ti bom prinesla semena in ne bo tezko vzgojiti ga. Potem se bo kar sam naprej. Zdi se mi pa cudno, da ga tvoja bica nima.Mogoce pa raste kje skrit:)) ?
Moja nona ga je vedno imela, da nam je umirjala trebuscke.
V juzni Italiji nikoli ne kuhajo fizola brez teh vejic. V Istri raste pa povsod ze kot divji, ker semena prenasajo ptice.
Zel nabiramo celo poletje,cvetove tudi, plodove pa jeseni; mesnati spodnji del pa aprila( potem nekako olesenijo).
Lahko das tudi tiste vejice. Mogoce bo okus malo manj izrazit. Lp Babi

Maruša, včeraj smo prišli v LJ precej pozno (21.30) in te nisem več klicala. Upam da se bova kdaj lahko čimprej dobili.

Majuška in ostale pekarice,
malo prej sem vzela sveže pečene canistrelle iz pečice in so zelooooo dobri 🙂 Majuška, delala sem jih po tistem receptu kot ti, tistem ta prvem v angleščini. Upoštevala sem tvoje izkušnje in pazila pri tekočini da ni testo prišlo premokro. Delala sem jih iz polovičnih količin in jih je prišlo za en čisto poln velik pekač od pečice:

300 g moke
180 g sladkorja
1 večja žlička pecilnega praška
1 jajce
4 žlice olivnega olja
3-5 žlic belega vina (odvisno od vlažnosti moke)
1 kopasta žlica janeževih semen
2 žlici sesekljanega zelenja oziroma vejic sladkega janeža

Vse skupaj sem zmešala z mikserjem, najprej nastane masa nekako drobtinasta. Najprej sem v maso dodala 3 žlice belega vina, ker pa je bila masa preveč drobljiva, sem naknadno dodala še 2 žlici. Potem sem dobila žlico in testo še enkrat dobro premešala in vse drobtinice so se sprijele skupaj v kepo.
Na malo pomokani površini sem testo razvaljala in s koleščkom, ki ima narezljane robove, narezala enako široke črte, potem pa še z več poševnimi rezi narezala tako, da sem dobila piškote v obliki kare. dala sem na peki papir in za dobrih 15 minut v pečico pri 180 stopinj.
Povem vam, odlični so. Danes sem količine razpolovila, ker nisem bila sigurna kako bojo uspeli…naslednjič lahko delam že iz dvojene mase :))

Originalni recept v angleščini je pa tukaj, najdete ga na tem naslovu:

Here is the recipe for the Corsican cookies. There are several recipes for Canistrelli too. Some are with eggs, some without, some are with aniseed, some aren’t, some are with white wine (traditional). Mines are with aniseed and eggs, because it’s like that I love eating it(the recipe is from my mother).

Canistrelli:
-2 1/2 cup flour
-2 tsp baking powder
-1 1/2 brown sugar
-2 eggs
-1 cup vegetable oil
-3 tsp aniseed
-water (if needed)

In a bowl, mix flour, sugar, baking powder, aniseed. Then add oil and eggs, mix well (but don’t knead!) and add some water if needed. It’s ok if the mixture is a little damp. The pastry does look like a little crumbled.
Divide it into 4 pieces and with the palm of your hands flatten each piece into a disk (about 1 inch in the thickness)
Cut pieces of pastry to form the canistrelli. It can be round or rectangular, as it please you (just don’t make it too big)
Then put it in a warm oven (about 350 F = 180 degrees Celcius)(I hope I am right with the conversion!) and let bake during 30 mn-40 mn, until the cookies get a golden color, not darker than light brown.
Let the canistrelli cool down before eating it!
You can keep it good more than a week in a tin.
Here is a link which will lead you to a Corsican recipe (in French) with a picture of Canistrelli.

Pa dober tek!
LP, zala

aja, olja lahko daste več in bodo piškoti bolj krhki in še okusnejši – naj vas ne zavede, da se da norti olivno olje, tako se pečejo tradicionalni canistrelli in so res najboljši…jaz sem olja dala pač malo manj iz dietnih razlogov 🙂 Lahko bi pa rekli, da so to piškoti, ki so praktično brez holesterola, če bi odstranili rumenjak in dali namesto tega eno žlico olivnega olja več ali pa dva beljaka.
LP

Zala eno vprašanje – si dala belo ali polnozrnato moko? Misliš da bi bili brez vejic janeža tudi ok? Ga namreč tudi pri nas na vrtu nimamo ;-(.

LP

Ola !

Zala, hvala. Naslednjič jih spečem po tvojem receptu.

Damjana, dobri so tudi brez svežega janeža. Jaz sem jih naredila samo s suhim janežem in so zelo dobri.

Lp, Maja

Pa si dala belo moko? Sprašujem zato, ker je na slikici ki jo je “pripopala” Zala videti kot da bi bila polnozrnata – lahko da je samo videz takšen – slike so pač varljive.

Dala sem belo moko. Na sliki so verjetno rjavi zato, ker pride v testo rjavi sladkor.

lp, Maja

Sonce, tudi jaz sem dala v testo navadno mehko belo moko. Bi še pa rekla to, da raje ne bi dajala v testo rjavega sladkorja……ne vem, no, saj bi lahko, ampak tisti ki sem jih jedla jaz, so imeli noter navaden beli sladkor in en odstopam od njih, ker so bili tako dobri…..vsebovali so še pastis oziroma janeževo žganje, če ga slučajno kdo ima doma, naj ga v te piškote da, ker zelo poudari okus. Ja, in tudi tiel v bruslju so bili v obliki kare in ne okrogli, kot je na sliki, tako da jih tudi jaz režem v obliki kar.
Malo prej sem spekla še 2 polna in še pol pekača teh keksov in smo lahko še tople jedli h čaju…..Mmmmm, je pasalo :))

LP, zala

Zala,
vidim, da si čisto noter padla. Konec septembra se odpravljam na Korziko, in včeraj zvečer sem začela brat Lonely Planet o Korziki. V poglavlju o hrani omenja tudi Canistrelle :)) in sicer z limono, medom in janežem. Sicer pa itak pravi, da so najboljši souvenirji iz Korizike razne dobrote (salame, marmelade, siri, itd).
Kar sem hotla povedat je, da bom pogledala za janeževo žganje, sigirno ga morajo imet.

Ja, ja, sigurno ga morajo imet…..saj sem ga videla že več kje, tudi v bruslju, sam ga vseeno nisem kupila.
Želim ti en leeeeep dopust na Korziki, in ne pozabi uživat ob canistrellih 😉
LP, zala

Zala naj ti sam povem, da sem naredila tele tvoje piškotke z veliko imprvovizacije – pol bele pol polnozrnate moke, nič vina, ga ni bilo doma (rdeče pa tudi nisem upala dati), sem dala kar par žlic vode. Pa veeeeliko janeža. Če odmislim dejstvo, da so piškoti bolj trdi kot ne, je pa okus suuuuper. Kakšni morajo biti šele originalni. Bom jih tudi naredila. Je tako lepo dišalo po kuhinji. Tudi za olivno olje niti pod razno ne moreš ugotoviti da je notri. Presenetljivo.

Damjana, jaz sem namesto vina (ga tudi ni bilo doma) dala sok ene male limone pomešan z malo vodo.
Da pa piškoti ostanejo kolikor toliko mehki, jih še malo tople daj v škatlo in tesno zapri.

Zala, jaz sem jih ponovno pekla po tvojem receptu in so super. Tisti, ki sem jih pekla po originalnem receptu so malo mastni, saj vsebujejo več olja.
Dala sem pa pol rjavega in po belega sladkorja, s tem, da sem rjavega zmlela.

lp, Maja

Vidiš, tole z limono je tud ideja, ampak bom šla vseeno drugič kar po vinčka ;-)). Ja, olja sem jaz dala tudi samo tri žlice, pa samo rjav cuker – nič mlet. Misliš da bi bilo boljše da bi ga zmlela?
V škatlo sem pa dala še tople, ampak zapreti sem jo pa pozabila ;-)). Sem se nekaj časa ubadala z mislijo da bi dala notri košček jabolka (tako kot za medenjake), pa sem potem pogruntala, da bo boljše če so malo bolj trdi – tako pojem tri, če bi bili pa mehki bi jih pa deset ;-)).

Čisto vseeno je, ali daš mlet sladkor ali ne . Jaz ga prvič nisem mlela. Je pa res, da obstajata dva en bolj grobi in drugi bolj fin. Jaz imam doma tistega ta grobega.
Ja glede na to, da sem že kar zdaj pojedla dva Canistrella, pa ure še niti deset ni, jih bom tudi jaz drugič pustila odprte :)).

lp, Maja

Pozdrav obema,
jaz sladkorja nisem mlela in pride vseeno fino. Olja sem jaz res dala kar precej manj in so verjetno zato malo bolj trdi (dobra kavica, caj ali kakav popravijo to napako :)) Seveda pa lahko daste vec olja in bodo mehkejsi…..Majuska, a so bili tvoji canistrelli bolj mehki, ko si jih delala prvic po receptu, ali pa so bili le bolj mastni in vseeno trdi, ali kako?
Hehe, saj jaz tudi nisem imela belega vina doma, in sem si ga sla “sposodit” k bici in dediju 😉 Defnitivno vama svetujem, da pri naslednji peki canistrellov uporabita belo vino, ker da neko cisto posebno aromo.
Lahko pa bi se tile keksi pekli tudi v stilu krhkega testa, ampk potem bi morali uporabit maslo…..no ja, ali pac vec olivnega olja. V vsaem primeru je okus super!

Se opravicujem, ampak mi racunalnik nekaj zafrkava in sploh ne morem pisat crk s stresicami….buuh!

LP, zala

Zala, moji prvi canistrelli so bili/so bolj krhki, niso pa bolj mehki, samo se fejst drobijo.

lp, Maja

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close