jajca
Jajca na hladnem zdržijo kar precej časa, zato ne pretiravaj z njimi.
Jaz bi ponudila mehko kuhano jajce za zajtrk, pa kakšno daj v solato za kosilo.
Kak drugi dan pa naredi frtajo – se pravi tri ali 4 jajca fino stepi in notri naribaj ( na grobem ribežnu ) bučko in sir. Spečeš kot omleto ali pa zmešaš kot šmoren. Čaraš lahko z poečeno papriko, čebulo in gor ubiješ jajce…………ma toliko se z jajc da narediti.
Glede peciva je pa najlažje jogurtovo pecivo, ki je zdaj v času breskev pogosto na naši mizi.
KOKOSOVO TORTO
hitro, porabiš 5 jajc, pa še dobro!
RABIŠ:
5 beljakov
1 jogurtov lonček sladkorja(jaz dam raje malo manj)
150 g kokosove moke
200 g jedilne čokolade
1 žlica vode
5 rumenjakov
0,25 l sladke smetane
Beljake stepemo, med postopnim dodajanjem sladkorja, v trd sneg. Na rahlo vmešamo kokosovo moko, maso poravnamo v tortni model ter spečemo v 20 minutah v naprej na 180 stopinj segreti pečici.
Med tem stopimo nad soparo ali v mikrovalovki čokolado z dodano žlico vode, vmešamo rumenjake ter ohlajeni dodamo še v trdo stepeno smetano.
S tem prelijemo ohlajeno testo ter ga damo s tortnim modelom vred v zamrzovalnik.
Pred serviranjem previdno odstranimo obroč tortnega modela ter odtajamo torto pri sobni temperaturi.
Še nasvet.
Speci rulado – prej kot v pol ure imaš vse gotovo, dobro, pa še veliko jajc se porabi.
RULADA
5 jajc
5 velikih žlic sladkorja
5 velikih žlic moke
1/2 pecilnega praška
sladka voda
poljubna marmelada
kristalni sladkor
Jajca in sladkor penasto stepamo vsaj 5 minut. Dodamo moko in pecilni prašek ter rahlo premešamo s kuhalnico. Maso vlijemo na pomaščen in pomokan pekač (ali obložen s peki papirjem). Pečemo približno 10 minut na 200 stopinjah. Še vroč biskvit ločimo od pekača/papirja, ga navlažimo s sladko vodo, premažemo z domačo marmelado in trdno zvijemo. Zavijemo v vlažen prtič in pustimo, da se ohladi. Hladno rulado rahlo poškropimo s sladko vodo in jo povaljamo v kristalnem sladkorju.
Jaz je ne navlažim in poškropim s sladko vodo,niti ne povaljam v sladkorju, pa nam je vseeno odlična.
Forum je zaprt za komentiranje.