Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Jajca……kaj naj z njimi

Jajca……kaj naj z njimi

Pozdravljene!
Spet sem od tašče dobila celo goro domačih jajc. Ker pa nismo kakšni strašni jajcojedci, sem si zamislila, da jih vsaj večino porabim v obliki raznih peciv, kolačev (katere bom po potrebi tudi zamrznila) in podobno.
Trenutno se razen klasičnega biskvita ne spomnim nič, kjer bi lahko porabila kar nekaj jajc.
Zato vas vabim drage moje, da pridete z recepti na plan.
Že v naprej hvala!
Špela

Za marmorni kolač gre 6 jajc. Za linške kekse žal ne najdem recepta, ki sem ga obljubila že xtrm. Palačinke napeci in zamrzni, v mikrovalovki se lepo odtajajo. Za krofe obstaja recept z 10 rumenjaki (jih lahko tudi zamrzneš, odtajani so kot sveži), iz beljakov pa narediš sladek sneg in ga uporabiš za šamrole. Lahko narediš rezance, široke, ozke… za celo zimo, iz domačih jajc so tako lepo rumeni. Ali pa ribano kašo, če imate radi.

Lahko pa jajca tudi zamrzneš. Ločiti moraš rumenjake od beljakov, rumenjake pa potem prepikaš z vilicami in rahlo premešaš (ne stepaš!). Obvezno si pa na posodice napiši, koliko rumenjakov oz. beljakov vsebujejo.

Je že bilo govora o tem na forumu. Malo poišči z iskalnikom.

Sicer gre pa 10 jajc na kg moke za rezance. Lahko narediš tudi ribano kašo, mlince (tu je veliko manj jajc),…

LP, Ela S

Zanimivo – zanimivo glede zamrzovanja jajc *rumenjake-beljake*. In kaj se zgodi ko se odmrznejo ? Ali jih lahko uporabiš za biskvite za palačinke itd. Če imate izkušnje mi prosim še kaj napišiti.

Pozdrav Jana dr

Ja, pa v ješprenjčkov narastek gre tudi 5 jajc – ga lahko narediš za večerjo.

Lahko pa jajčka spihaš in jih pobarvaš na varianto mimi bučk – oranžno zeleno rumena kombinacija in jih obesiš na eno bolj veliko vejo brez listov, daš v vazo, narediš še kakšnega netopirčka iz papirja in imaš strašno dekoracijo za “halloween” , he he. Ideja ni moja, je iz ameriškega časopisa, seveda ;-)).

Sonce, ideja je super, še posebej, ker je na našem koncu (Goriška) zelo težko dobit bučo – pravijo, da je bila letina bolj slaba.

Za šato (šoto ali šodo) se porabi veliko jajc. Lahko se naredi vinskega za odrasle ali brezalkoholnega za otroke. Za hladnejše večere je prijetna poživitev.

Kaj pa rezanci široki in za juho, testenine za lazanjo.

živi in pusti živeti

Sonce rumeno, kako pa narediš ješprenjčkov narastek? Zadnje čase mi tako ješprenj paše.

Hej, Sonce!

Imenitna ideja! Bom prosila svaka, da jih nekaj spiha. To je opravilo, ki ga verjetno ne bi zmogla za ceno lastne glave:( Pobarvala jih bom sama, netopirja bom pa tudi znala izrezati:))

Pa posij nam malo na obalo! Babi

Joj Babi res,tole pihanje jajčk je mukotrpno.Sama še nisem našla način kako bi to najlažje izvedla.Jaz imam premalo “sape”,mož pa prevelike in premočne “šape”,tako da je rezultat spihanih jajc bolj tako tako.Kakšni dve (ko rabi starejši sin za v šolo) še uspemo…

LP,Hali ************************** http://hali.moj-album.com/

Joj, mene strese ob misli, da se notri skriva surovo jajce 🙁 grrr!
Tega ne prenesem. Zato vedno kuham kremo na pari. Sladice ( tiramisu) s kremo iz surovih jajc pri meni odpadejo. Lp

se nekaj idej je v postu kaj s kuhanimi jajci- 19.4.04. mogoce ti bo kaj prislo prav. lp petra

Evo link na recept:

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Babi v reviji je tudi narisano kako se spihavajo jajca – je narejena kar precej velika luknjica – kakšne 3 mm premera gotovo, pa neko pihalo je razven – podobno balončku, spominja na tisto zadevo ki jo imajo mamice za noske čisto malih dojenčkov, samo da je princip obrnjen, tam vlečeš ven, tukaj pa pihaš ven ;-)).

Netopirja boš gotovo znala narisat, lahko pa pogledam če je notri kakšen “mušter” – tam so izrazani iz črnega papirja.

Jaz tudi v življenju še nisem izpihala nobenega jajca ;-))

Pri nas je danes sonček sramežljivo posijal za nekaj uric. Tudi več kot prijetn otoplo je bilo ;-))

----------------------------------------------- http://sonce-rumeno.moj-album.com/

Hej! Netopirjevih modelckov imam kar nekaj; ne bo problema. Svoj cas je vnuk zbiral samo slike in modele grozljivih zivalic; med drugim tudi pajke.
Marsikaj je zivega prinesel mamici z vrta na mizo h krozniku. Ona se pa vsega takega boji:))) Lp

Hej, Spela!
Jaz ti predlagam, da naredis Elino kokosovo torto, mislim da se porabi vsega skupaj 8 jajc, se boljse pa je ce jo naredis iz vec ker pride visja. ali pa jo naredis po Stasinem receptu , ki je res bpzanski….jaz bi se na tvojem mestuodlocila za tole Stasino varianto – NE MORES ZGRESIT!
Kar koli bos naredila, porocaj 🙂
LP, zala

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close