Jagodna torta
Saj najbrž ste že pisale kaj o tortah :)))))) ampak vseeno upam na pomoč…
Moje dete ima jutri roj. dan …. 6 let in si je punca zaželela jagodno torto :)) Pa saj to ne bo problem, kupim oblate in jih obrežem v obliki jagode… Kaj pa potem?
Kako oblikovati zgornji oblat, a kupim rdečo želatino?…. kako narediti tiste – tako značilne – jagodne pikice? Kaj pa naj z listki in dolgim pecljem? Sem razmišljala, da bi šla kar na vrt po nekaj tapravih jagodnih listov (če ni že vse pomrznilo :)….
Enkrat sem brala tako krasne nasvete tukaj o otroških tortah in upam, da imate tudi zame kaj priročnega :))))))
:))) Hvala
Hej!
Lahko bi smetani dodala rdeče barvilo ali pa tudi da bi naredila peliv po vrhu iz želatine, ki si jo razpustila v jagodnem soku (npr od kompota) ali pa na tem jagodnem soku skuhaš preliv za torte (majhna vrečka, dr.oetker se mi zdi), ki ga lahko kupiš brezbarvnega ali pa že rdeče obarvanega in mu s sokom le povečaš intenzivnost.
tiste značilne jagodne pikice pa bi jaz naredila s stopljeno čokolado, tako da bo jo z najtanjšim nastavkom brizgalne vrečke enostavno nabrizgala po vrhnji plasti.
Za liste in pecelj bi lahko uporabila marcipan – jaz sem ga že delala, po receptu od Babi, vzame ti 15 min da ga nrediš in je ful okusen, zame boljši kot kupljeni – le da bi mu dodala par kaplic zelenega barvila – meta, ki jih kupiš v tistih majhnih stekleničkah. Res ti priporoam da poskusiš ta marcipan, ga ne boš hotela več zamnjati za drugega 😉
Za polnilo torte pa lahko daš smetano in razno sadje, obvezno seveda jagode 🙂 lahko dodaš tudi kakšne borovnice, maline robide, v poštev verjetno pridejo tudi kakšni jadodni pudingi itd itd…..
Zame bi bil okus božanski, če bi nadev pripravila kot mešanico skute, ki jo prej dobro pretalčiš, in stepene smetane in malo sladkaš…..njam!
Uspešno peko in vse najboljše tvoji malčici
LP Zala
Hvala :))
Pekla ne bom, ker imam pečico, ki je starejša kot jaz in mi na eni strani zažge, na drugi je pa srovo :((((
Jagode so po 1500sit, tiste iz kompota izgledajo pa grdo….. bodo pa definitivno prišle v poštev med oblate :)) Všeč mi je ideja o stopljeni čokoladi po vrhu….
Zdaj grem pa iskat tisti marcipan (jaz ga sicer ne maram, bodo pa otroci bolj veseli :))
Da bo smetana imela bolj okus po jagodah (in ker ne misliš uporabljati svežih jagod), jo lahko obarvaš z jagodno esenco. Da lepo roza do rdečo barvo in okus po jagodah (no tak, kot bi bil npr. v jogurtih – bolj umeten okus, ampak ni sile). Kupiš jo v vsaki boljše založeni trgovini (vseh velikih centrih), je pa v taki majhni steklenički (od Etola).
Glede črnih pikic jaz ne bi veliko komplicirala – za to lahko uporabiš čokoladne mrvice ali pa kar tiste male čokoladne bombone (riževe ali rozine – kar bo boljše oz. manjše).
List? Ne boš verjela, ampak trtni list se bo lepo obnesel (ne vem pa, če so še kje zeleni). Drugače pa pripraviš sladkorno maso: veliko sladkorja v prahu zmešaš z malo beljaka, da dobiš tako trdo maso, ki jo oblikuješ v list. Masi pri mešanju dodaš še malo zelene barve (Schwartau – v tubah). Najbolje pa je, da list pripraviš že kak dan prej, da se dobro posuši.
Lp, mishika
marcipan od Babi:
potrebuješ
125g oluplenih mandljev
125g sladkorja v prahu
pol beljaka
Jaz sem mandlje olupila, jih malce osušila in zmlelav multipraktiku. K temu dodaš mlet sladkor in še malo melješ, nato dodaš pol beljakain melješ še nekaj časa, recimo pol minute, in imaš marcipan.
Lahko dodaš tudi barve in razne esence, bendar bi to bilo bolje storiti pred dodatkom beljaka, ker potem dobiš kepo marcipana in se vse skupaj po moijem težko enakomerno porazdeli.
Jaz sem dodala aromo vanilije in masla, bilo je…..ahhhh…!!! 🙂
LP Zala
Malo sem pozna… to ste že vse dopoldan obdelale…
Kaj pa zmrznjene jagode? Tiste, ki grejo med oblate, lahko narežeš (napol zmrznjene) na manjše koščke, tiste za dekoracijo pa samo na pol, ali pa pustiš cele. Potreseš s sladkorjem v prahu in pustiš odmrznit. Niso tako lepe kot sveže, so pa še vedno boljše kot kompot.
Pa jagodne marmelade se dobijo dobre… In lahko oblat tanko namažeš z marmelado, potem s stepeno smetano, potreseš z jagodnimi koščki, pa spet oblat gor… Na vrh pa marmelada, plast jagodnih polovic in rdeč preliv za torte, kot je že bilo rečeno. Pa čokoladne pike, in potem vse skupaj za par ur v hladilnik…
Veselo praznovanje!
Forum je zaprt za komentiranje.