Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika jagodna krema – torta

jagodna krema – torta

Otrokom želim speči jagodno torto. Zanima me ali paše k jagodam le navaden ali tudi čokoladen oz. orehov biskvit (npr. od babi; namesto moke da orehe in kekse…)?
Notri bi dala jagodno kremo. ali poznate recept za kakšno, ki ne vsebuje preveč skute (otroci je namreč ne marajo) in želatine?

Hvala za pomoč!

Spečem čisto navaden biskvit iz 5 jajc,15 dag moke, 20 dag sladkorja + pecilni prašek. 3/4 kg jagod zrežem na majhne koščke in posladkam ter dam na cedilo za pol ure. Odcedek razredčim in dodam še nekaj žlic jagodne marmelade ter dobro razmešam, da postane gladek. Za napojitev naj bo caa 3 dl tekočine. S tem napojim prerezan biskvit. Stepem tri sladke smetane, ki jih po okusu sladkam in dodam utrjevalec.
Biskvit namažem s 1/3 smetane, 1/3 jo vmešam v jagode in jih naložim na smetano ter prekrijem s preostankom smetane. Po vrhu jo namažem s čokoladnim prelivom.
Orehi bi verjetno pasali v biskvit, mogoče mandeljni še bolje.
Mi imamo to torto najraje, imam dva pri hiši z rojstnim dnevom pomladi in kadar vprašam katero torto je vedno jagodna.

LP

tole pa je moja varianta

Testo:
6 jajc
6 žlic sladkorja – zmiksaj, da naraste in dodaj
6 žlic moke
1 pecilni
1 vanili
cca pest mletih orehov
Ohlajeno prereži in navlaži z mlekom + vanilijev sladkor

Vanilijeva krema:
2 vaniljeva pudinga skuhaj v
6 dcl mleka + 2 žlici sladkorja
Kuhano prelij v drugo posodo in potresi z dvema žlicama sladkorja, da se ne naredi skorja. Ohlajeno zmiksaj in dodaj 2,5 dcl stepene rastlinske smetane.

Jagodna krema oz kaša:
½ kg jagod (25 dag jih pretlači ali spasiraj z paličnim mešalnikom , dodaj 3 žlice sladkorja, ostale jagode nareži in dodaj spasiranim)
2 žlici limoninga soka

Zlagaš:
testo
jagodna krema
vanilijeva krema
(če imaš več jagod, jih lahko narežeš na obročke in položiš na vanilijevo kremo)
testo
okrasiš lahko z stepeno smetano v katero si dodal malo jagodne kašice, da je barva roza in nekaj celimi jagodami

Jagodno kremo brez skute lahko narediš tudi z jogurtom. Vzameš navadnega ali jagodnega (če imaš sveže jagode lahko daš vsakega pol ali samo navadnega, če pa nimaš jagod, pa si lahko pomagaš le z jagodnim jogurtom). Dodaš stopljneo želatino (preden jo dodaš, ji primešaj nekaj žlic jogurta in premešaj in nato vmešaj v jogurt, nato pa dodaj še stepeno sladko smetano. Lahko pa v jagodni kompot zakuhaš puding (vanilijev ali jagodni) in ohlajenemu primešaš stepeno sladko smetano. Najboljše pa so vsekakor sveže jagode, kako z njimi pa sta ti svetovali že moji predhodnici.

Jaz pa za kremo zmiksam jagode (dovolj zrele in z okusom), posebej stepem smetano z gustinom in proti koncu stepanja smetane dodajam zmiksane jagode. Da se lepše maže naj “krema” nekaj časa stoji v hladilniku.
Sladkam pa z vanili sladkorjem.

Če delaš iz zmrznjenih jagod, jih he treba prej odcediti, ker spustijo preveč vode in potem smetana postane preveč mokra.

Oblate lahko navlažiš tudi z jagodnim sokom oz. s sokom od kompota, če uporabiš konzervirane jagode (tudi te se morajo dobro odteči!).

Ampak mislim, da boš delala kar s svežimi jagodami, ne? :)))) KOmaj čakam, da zrastejo tiste na Jančah !

<http://kate.moj-album.com/>

Hej!

Ker skoraj vedno delam orehov biskvit, je v tem letnem casu vsem vsec
nadev…stepena sladka smetana in malo marinirane sveze jagode.
Nekaj jagod se predelam v nekaksno hitro marmelado, da z njo premazem biskvit ; drugace je vedno marelicna marmelada. V osnovnem receptu je tudi ta varianta. Enako naredim tudi rulado. Okusi se ujemajo:)

Zakaj najraje pecem orehov biskvit? Ker mi ubije okus po jajcih in ga imamo res radi.

Lep pozdrav

Jaz tudi delam vednol orehov biskvit, no včasih vzamem mandlje ali lešnike.
Kremo pa naredim tako, da skuham vanilijev puding, v ohlajenega pa vmešam malo kremaste skute in stepene sladke smetane. Pečen in ohlajen biskvit malo navlažim, namažem s kremo, nanjo dam jagode ali drugo sadje. Torto od zunaj ponavadi premažem kar s stepeno smetano in okrasim.

Lp, Maja

Hvala vsem za predloge. Babi, zanima me /ker nisem ravno prava kuharica), ka pomeni marinirati jagode, kako to narediš?
Zanima me še ali uporabljate rastlinsko smetano in kakšna je razlika?

Pozdrav.

Marinirane so verjetno mišljene potresene s sladkorjem.

Rastlinsko smetano sem uporabila samo enkrat, pa nam je bila bljak. Poleg tega, če pomislim na način pridobivanja, je zame v rangu margarine, sicer nima holesterola in je bolj obstojna od živalske.

LP

Hej!

Jagode malo narezem, pokapljam z limoninim sokom in dodam sladkor. malo pustim stati. Sokec, ki se nabere, lahko polijes po biskvitu. Dobro je tudi malce cesa alkoholnega, ce ni za otroke.

Smetano uporabljam vedno ta pravo od lj. mlekarn. Stepena je zelo kompaktna in obstojna. Biskvit pa mora biti dobro ohlajen, preden namazes.

Ta biskvit je vedno najprej namazan z marmelado ( tanka plast). Potem das gor lahko bodisi kremo ali smetano, ali oboje. Dobro je, da namazana in z jagodami oblozena odlezi na hladnem kaksni dve uri, da se lepo vpije:)

Se nekaj: Jagode se tudi dobro ujemajo s cokoladno kremo. Vnuk rad namaka jagode v stopljeno cokolado:)

Majuska, namesto orehova bi bilo bolje, da bi napisali ” biskvit iz oresckov”:)
Tudi sama dam kdaj mandeljne ali lesnike. Je pa razlika: z lesniki je nekoliko bolj suha in rabi malo socnejsi namaz.

Lep pozdrav

Ker sama nima izkušenj s peko “na veliko” me zanima, če mi lahko katera pomaga, kako velika torta bi bila dovolj velika za kakšnih 100 ljudi? Seveda jagodna, taka z biskvitno podlago in nadevana z jagodami in nato nanje krema iz smetane. Kakšni namigi okoličinah bi bili kar pravi….;) Hvala za vsako pomoč!

Hej, Val!

Si tista Val, ki je kuhala brezmesni golaz, ki je bil tako dober, da niso verjeli, da v njem ni mesa? :))))

Ce rabis torto za 100 ljudi, je verjetno spet kaksna zurka z izkupickom za zivalce!

Kolicine?! Kar trd oreh! Ce racunam, da dobim iz mojih kolicin recimo 10 do 15 rezin, bi bila to osnova za izracun.
Jaz bi se stvari lotila takole:

V pravokotnem pekacu bi spekla vec biskitov in jih potem sestavila; saj se s sadjem in smetano vse pokrije, da zgleda kot ena velika torta. Potem bi kolicine recepta za 1 torto pomnozila. Odlocis se za en recept in bo slo.
Na tej strani jih je kar nekaj. Enako za smetano in jagode.
Ali malo povprasas v kaksni prijazni slascicarni in ti bodo prav gotovo pomagali, kar se kolicin tice.

Ce bos se kaj rabila, ti bomo skupaj pomagale:) Lep pozdrav Babi

Ja, Babi, prava sem. 😉 Ampak ti pa si tudi zapomniš za vsakogar tukaj vse… 😉 Pa je od takrat že skorajda dve leti… Tudi to veliko pomeni.

Torte sicer ne potrebujem za tak lep namen, ampak zato, da bi razveselila prijatelja, ki praznuje 30 let in to skupaj s še tremi podobnimi, tako, da bo zabava res velika.

Torte pa ne morem prinesti samo njemu, ne?;)

Ja, sem poskušala s tem, da bi sestavine pomnožila, ampak se ustavi pri biskvitu, ker si ne upam kar tako, “na oko” skupaj zmetati sestavin, pa potem v pekač… A bo šlo? Pred biskviti imam zaradi večnih težav moje mame z njimi kar velik rešpekt…

Hej, Val!

Seveda si zapomnim; vsaka od vas ima neko posebnost:) Tebe povezijem z golazem in zivalcami!

Ker je vmes vikend, se bodo dekleta – mojstrice za torte – oglasila v ponedeljek, bos videla.

Definitivno bi naredila 5 ali 6 pravokotnih biskvitnih podlag, dovolj visokih, da bi jih prerezala na pol. Tako dobis 10 ali 12 ploskev. Delala bi postopoma, vedno eno torto. In materiala si nabavis pac pomnozeno.

Recimo: 7 jajck x 5 ali 6. Nimas kaj faliti.

Ti si bos izbrala en recept. Lahko je navaden, lahko orehov ( vse je napisano na tej strani pod posti o tortah).

Biskvit ni nobena “strahota”:) Le jajcka in rumenjake moras res dobro stepati , potem moka, na koncu res trd sneg.

Smetano za nadev moras racunati 1/4 l za eno torto. Lahko naredis tudi
cokoladno kremo. Jagode pa …bos videla sproti.

Sicer ne vem, mogoce si imela ze v nacrtu, v kaksnem modelu bos pekla, kako velikem. lahko bi bil model tudi okrogel in naredis vecnastropno torto.
Zdi se mi tezja varianta; bala bi se, da se ne bi udrlo in sesulo:)

Ves cas razmisljam o knjigi pisateljice Alliende : Kot voda za vroco cokolado.

Groza: Nosece dekle je mesalo za torto kaksnih 80 jajck, pocasi in postopoma ( po starem druzinskem receptu) za porocno torto. Koncalo se je s slabostjo in bruhanjem:(( Opis je tako nazoren, da je bilo se meni slabo ob branju.

Nauk? Vsak biskvit posebej:))) Lep pozdrav Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close