Najdi forum

jagode

Danes bom vlagala – kompot za ozimnico jagode.
Ali ima katera preizkušen recept.

LP

Hej!

1 kg jagod
0,25 kg sladkorja
1/4 l vode

Nikoli se nisem vlagala jagod. V knjigi imam ta recept. V uvodu je ogromno napisanega o splosnih navodilih za vlaganje in pasterizacijo. Prepisem samo recept in navodila za pripravo.

Ne prezrele, se trde jagode polozimo v reseto( ce so se od zemlje) in jih na hitro operemo . Ker so jagode zdaj bolj ali manj ciste, je dovolj, da jih malo oplaknemo v vodi, ki smo ji dodali nekaj limoninega soka. Jagod ne puscamo v vodi, ker kot goba srkajo tekocino.
Nato izvijemo peclje( ne cupamo, da ne ranimo mesa).
Preden jih nalozimo v kozarce, jih segrevamo v sladkorni raztopini pocasi do 80 stopinj Celzija. Za to opravilo uporabljamo ognjevarno posodo.

Posodo preko noci pustimo na hladnem mestu. Naslednji dan napolnemo kozarce z jagodami in zalijemo z isto tekocino, v kateri so se segrevale.
Se bolje je, da to tekocino prekuhamo za 5 minut in ohladimo.

Ce jagod ne segravamo pred polnjenjem v kozarce,padejo pri pasterizaciji na dno kozarca in ta ostane napol prazen.

Tabela za pasteriziranje:

75 stopinj C 1 l kozarec 20 minut

Verjetno bos dobila kaj bolj preprostega, sicer pa starim receptom in navodilom za uspesno delo verjamem.

No, pa se en recept:

1kg jagod, 20 do 25 dag sladkorja

Predpriprava kot zgoraj.

Jagode zlagamo v kozarce v plasteh s sladkorjem- izmenjaje.
Pustimo nekaj ur ali cez noc na hladnem. Ker sadje nekoliko upade, dolozimo se nekaj plodov.
Kozarce zapremo in pasteriziramo 20 minut pri 75 stopinjah.

Veselo na delo in obilo uspeha Babi

HY TEJA -vložene jagode , BABI oprosti negaciji , na tvoj recept , ker
pri nam je bolj preprosto : očiščene in oprane jagode , vdeni v kozarec ,
dva prsta , do vrha , naslednje je odvisno od količine napoljenih kozarcev.
Lahko narediš probo – preizkus , koliko tekočine,gre v omenjeno , poln kozarec . Tako ugotoviš količino potrebne zalivke , prekuhane vode s sladkorjem (po želji – priporočam pa 3 velike žlice ne 1 liter vode ) ,
odvisno je tudi od zrelosti jagod . Namesto sladkorja pa lahko uporabiš
MED ……. VPRAŠAJ L. P . O G I

Hej,Ogi!

Povedala sem, da nisem se nikoli vlagala jagod.Imam raje drugo sadje za vlaganje. Recept sem prepisala. Ker se pri ostalem sadju vedno ravnam po tej knjigi, verjamem tudi tema dvema receptoma, kar se tekocine tice. Ocitno imajo jagode same toliko soka, da ni treba dodajati prekuhane vode kot pri ostalem sadju.Primer 2. recepta.
Pri prvem receptu bo tudi za kg jagod 1/4 l vode dovolj, ker bodo pri segrevanju in stanju cez noc jagode spustile nekaj lastnega soka.

Jaz razmisljam tako.Nisem pa cisto prepericana, ce sem razumela tvojo negacijo pravilno. Vcasih si zelo telegrafski. Lp Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close