Jabolka, jabolka, jabolka…
Kupili smo dve gajbi ful dobrih jabolk. Dve gajbi zato, ker smo jih dobili v akciji in so res najboljša jabolka v mojem življenju.
Zdaj sem se zasekirala, da bodo prej zgnila ali se posušila, kot pa jih bomo uspeli pojesti. Koliko časa pravzaprav zdržijo jabolka? Hranimo jih v špajzi, ker nimamo kleti.
Jemo na veliko: že za zajtrk jabolka (jabolko na dan odžene dohtarje stran (sploh, če jih zadaneš : ), pa za malico jabolka, otrokoma celo popoldne režem rezine jabolk, kuham kompot, pečem štrudelj (nam že pri ušesih ven gleda), po kosilu je spet jabolko (da si spucamo zobe, kadar nismo doma), pa obrok sadje… spet jabolko. Večerja pa… hruška…? – hecam se, jabolko seveda! Sanjam že jabolka.
Mimogrede, pozna kdo kak fajn recept (preprosto zadevico) za kakšno sladico z jabolki (pit in zavitkov smo se, kot že rečeno, naveličali)?
En lep jabolčni pozdrav in jabolčno hvala!
Lahko jih olupiš, izdolbeš in v vdolbino daš poljubne oreške (lešnike, mandlje, orehe, zdrobljene, mlete ali kakorkoli ti paše) in spečeš sve skupaj v pečici, lahko na koncu dodaš na vse ko se shladi še sladoled ali malo smetane
Za zajtrk lahko ješ ribana jabolka s cimetom in ovsenimi kosmiči
Lahko jih za malco postrežeš z rezinami (bolj sladkega okusa) sira, kot je emental, ilertaler, gavda,
Tako jaz jem jabolka
Sicer pa midve s hčerko tudi včasih kupiva gajbo ali dve jabolk, in jih hitro pojeva, ni panike, drži jih na tleh, pa če vidiš da začnejo gnilit jih hitro prestavi in odstrani vse ki so bile v stiku z gnilo. Načeloma naj bi v špajzi trajal dva, tri mesece.
Se mi zdi, da sem že enkrat pisala tu gor, no, pa še enkrat, ker je res simpl:
zmešaš po 1 skodelico moke, pšeničnega zdroba in sladkorja. Pol te zmesi potreseš po namaščenem pekaču, čez naribaš jabolka (lahko še kaj dodaš, npr. rozine, narezane orehe…) in po vrhu potreseš preostanek zmesi. Razžvrkljaš 3 jajca in sladko smetano, poliješ čez in daš v pekač. Ne spraševat na kolk stopinj in za kolk časa, ker jaz to tko po občutku …
Malo bolj mastno, ampak zelo dobro…
Narediš bolj gosto maso za palačinke. Jabolka narežeš na rezine-kolobarje, pomočiš v to zmes in daš pečt v segreto olje. Vmes obrneš, da se zapeče na obeh straneh. Ko pobereš iz ponve, povaljaš v kuhinjske brisačke, da popivna malo olja. Serviraš s sladkorjem in cimetom. Njamsi.
Evo, še danes spet spečem.
Jaz sem strašanjski jabolkojed, tako da bi 2 gajbi sama v parih tednih pojedla. ne propadejo tako hitro, tudi v špajzi ne, zato ne pretiravaj, da se komu ne uprejo. Lahko pa, če imaš prostor, kako vrečo jabolk daš v hladilnik (predali za sadje in zelenjavo ali pa kar tako) in tam bodo pa sploh počakali. Vsakih nekaj dni jih malo preglej, če je kakšen nagnit ali plesniv in ga hitro izloči, da ne “zakuži” še sosednjega.
Sicer pa, moji daleč najljubši sorti jabolk sta zlati delišes in jonagold. Potem dolgo nič drugega.
Glede na opis bi lahko bila Jonagold http://www.theallorganicfarm.com.au/shop/images/jonagold.jpg
Drugače so pa za moj okus najboljša jabolka Elstar http://www.sadjarstvo.com/Elstar.php
Izdolbeš jabolka, zmešaš skuto, malo kisle smetane, rozine, ki jih prej namočiš v rum, sladkor. S tem napolniš jabolka, v pekač naliješ za en prst vode, zložiš not jabolka in spečeš.
Lahko pa jih napolniš z medom in dodaš še različne zdrobljene oreščke in zraven ponudiš vanilijev sladoled.
Jabolka naribaš in prepražiš na malo masla in ponudiš s smetano in sladoledom . . . mmmmmm . . .grem takoj nardit tiste prve s skuto;)
Drugače so pa za moj okus najboljša jabolka Elstar http://www.sadjarstvo.com/Elstar.php%5B/quote%5D
elstar so ZAKON!!!!
Forum je zaprt za komentiranje.