Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Jabolčni zavitek

Jabolčni zavitek

Prosila bi vas za natančen recept za jabolčni zavitek. Kako izgleda zavitek iz kupljenega listnatega testa?
Hvala za vaše odgovore!

Prijazen pozdrav,
Marjeta.

jst dam za dve pesti moke (navadno dam modro, ki je za vlečeno testo), potem dam en jajček, malo olja, malo soli, malo kisa in pognetem. zalivam z mlačno vodo. Potem to testo ene 10-15 minut gnetem z roko. Ga dam na pomokan krožnik. Na dredini naredim s prstom jamico v katero zlijem malo olja. Kupček testa premažem z oljem in dam v hladilnik za ene pol ure. Potem ga razvlečem na mizi (majhni rjuhi), potresem z jabiolki, sladkorjem, cimetom, včasih tudi skuto, malo maščobe (potrček), ga zrolam skupaj in dam na pekač. pečem ga eno urco.

Jaz pa stvar poenostavim in zmečem zgoraj naštete sestavine v multipraktik, zalivam z mlačno vodo (testo se mora sprijeti v eno kepo, to naj ti bo merilo za trdoto, lahko pa poskusiš tudi s prstom in po potrebi dodaj vodo, vendar pazi, da ne bo premehko). Testo dam v polivinilasto vrečko in pustim vsaj pol ure na sobni temperaturi (še bolje je, da testo počiva čimdlje).
Vmes si pripravim jabolka, drobtine opražim na olju, skuto zmešam z jajcem, sladkorjem in vanilijem (če jo imam, drugače jo izpustim).
Spočito testo razvlečem, posujem z naribanimi jabolki, drobtinami, skuto, sladkorjem in cimetom. Zavijem, dam na pekač (vedno pečem na peki papirju) in premažem z mlekom. Pečem na 180°C cca. 45 minut (POZOR – čas je odvisen od debeline zavitka, pazi, da ga ne presušiš!). Med peko in po končani peki zavitek še dodatno premažem z mlekom (zaradi tega je skorja potem lepo mehka).
Dober tek!

P.S.
Pri kupljenemu testu bi se jaz raje odločila za vlečeno in ne listnato testo, je pa to seveda stvar posameznika.

Jabolčni zavitek iz kupljenega listnatega testa je prav tako dober, ni pa čisto enak tistemu iz vlečenega, tako je to res stvar okusa. Pri nas imajo listnato testo zelo radi, tako jim je ta zavitek bolj všeč, četudi se jaz vedno znova trudim z vlečenim.
Z listnatim je precej lažje. Malo ga razvaljaš, na sredo daš debelejšo kačo naribanih jabolk (+rozin, sladkorja, cimeta, orehov ipd.) in malo zaviješ. V tem primeru je testo bolj okoli, lepo se nalista, v sredini nadev. Podobno je pecivu iz listnatega testa, žepkom z jabolčnim nadevom, ki ga prodajajo v trgovinah. Lahko pa razvaljaš bolj na tanko, namažeš po celem in zaviješ kot pri vlečenem testu, v tem primeru se testo v sredini “stopi”, okoli je manj debelo, vse skupaj pa je bolj podobno tistemu iz vlečenega testa.

Jaz kupujem testo ( tisto na roli- mislim, da je notri 5- 6 plasti)- plast tega testa položim na mokro serveto, premažem z zmesjo -skute in kisle smetane ( za to količino testa porabim eno skuto 500 g, dve mali kisli smetani in sladkam po okusu- nekaj bolj, ker potem jabolka ribam kar sproti in jih ne sladkam- nekaj tega mi sin obvezno stran poje)
in na to naribam jabolka ( za eno plast 2-3),
ter posipam s cimetom.
Zavijem in položim na pekač- katerega premažem z margarino in rahlo posipam z drobtinami ( se potem nič ne prime).
Pečem na 200 stopinj nekej okrog pol urce .. Takole jaz delam in je zavitek zelo okusen- občudujem pa tiste, ki testo same razvlečejo ( meni na žalost ne uspe)…Pa vsaka, katero vprašam, pravi, da ni težko….:-)…..

LP

Jaz sem ga tudi včasoh delala iz kupljenega testa (vlečeno) pa so mi doma rekli, da ta zavitek izgleda približno tako, kot če bi jabolka zavila v tapeto in dala pečt. Ne vem od kod jim to… meni je bil pa všeč.
Arja

Jaz tudi največkrat delam zavitke iz kupljenega testa, ŽITO (oz.Mercator je zame najboljše, ker je najtanjše). Vedno, ko je zavitek že v pekaču (pred pečenjem) testo dobro namažem s kislo ali pa sladko smetano, povrhu pa posujem s kristalnim sladkorjem. Skorjica je zelo dobra. Včasih pa testo naredim sama, in sicer, delam na pamet (od oka): moka, mlačna voda, sol, olje in malo kisa ali limoninega soka (za rahlost). Ko to vse dobro pregnetem dam v polivinilasto vrečko počivat za 30 – 60 minut. Je rahlo, se fino vleče in se ne trga. lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close