Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Jabolčni kompot

Jabolčni kompot

Kako skuhate dober jabolčni kompot?
Hvala za pomoč!

marjeta

Olupim in na krhlje narežem jabolka, dodam sladkor, limonino lupinico in zadnje čase velikokrat še nekaj suhih marelic, zalijem z vrelo vodo, še malo pokuham in pustim v pokriti posodi, da se ohladi.
Dodatni okus kompotu da še cimetova skorjica in nageljnova žbica, a jih jaz ne uporabljam več, ker se mi zdi kompot bolj izrazitega okusa po jabolkih, če je brez teh dodatnih začimb.

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Hej!

Redkokdaj kuham samo kompot iz jabolk. Vedno dodam se kaksno visnjo, cesnjo, kutino…( iz zamrzovalnika), ali kaj suhega sadja ( slive, fige, marelice,jabolcni krhlji…). predpriprava kot je opisala Vladka.

Vodo z malo sladkorja, limonino lupinico, klincki, kardamomom najprej zavrem in dodam pripravljeno sadje. Pazim, da sadje, ki rabi kuhanje dlje casa, dam najprej, potem po vrsti ostalo.

Sadja ne razkuham. S penovko ga poberem in dam v stekleno posodo, vodo se malo povrem in polijem cez sadje.Potem vse ohladim.

Visnje, cesnje dajo zelo lepo barvo in tudi okusneje je.
Najraje kuham brez sladkorja; ce dodam eno suho figo, je dovolj sladko, vsaj zame. Za otroke pa malo posladkam.

V ohlajen kompot kapnem tudi nekaj limoninega soka. K breskvam prija malo belega suhega vina. Lp

Jabolčni kompot pogosto kuham, saj imamo dosti jabolk in vsi ga imamo radi. V vodo dam narezane krhlje jabolk, suhe slive (sama posušila), sveže zamrznjene slive, klinčke, malo cimeta in limonino lupino. Počakam da zavre in takoj ugasnem. Sladkorja ne dodam, saj dajo suhe slive sladek okus. Potrebno pa je počakati nekaj časa, da se okusi prepojijo (če ga poskusiš takoj, je “prazen”).

Za spremembo dodajte kompotu lovorov list.
Lovor naredi prijeten okus.
Probajte in poročajte.

Ja hvala, tisto s suho figo bom preizkusila in z lovorjevim listom tudi. Sem pa brala v “CAYCEJEVI ČRNI KNJIGI”, da moramo sadje kuhati neolupljeno.
To zdaj vedno delam.
LP E.

Hej! Seveda bi bilo najbolje kuhati neolupljena jabolka in tudi pecke zraven, toda nekatere to moti, ker se olupek rad odlusci. Olupim samo jabolka; breskev, kutin, marelic…nikoli.

Nam so sicer najbolj vsec v vinu ( zlica ali dve) dusena neolupljena cela jabolka s pesciscem vred. Dodam zacimbe in na koncu malo meda. To je res njami. Potem jaz pojem tudi pescisce.Nekje sem napisala bolj natancno.
Sicer je zelo enostavno. Na neprevroci plosci dusim pokrito v majhni posodi. Lp

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close