Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Jabolčni kompot

Jabolčni kompot

Kako kuhate kompot iz jabolk? Kako dolgo se kuha in kaj vse se da zraven? (npr. koliko sladkorja na liter vode, še kakšne začimbe?). In kakšna jabolka so najboljša za kompot?
Hvala in lep pozdrav!

Maja

Maja
Sladkor dodaj po okusu, zraven daj se cimet in vanilin sladkor, se boljsi bo z dodatkom suhih sliv ali kutine.

.. pa cimet in klincke. sladkorja jaz ponavadi ne dodam, razen malo vanili, sicer je to stvar okusa. kuham pa samo kratek cas, da so koscki jabolk se cvrsti.

lp, s

Jaz jabolčni kompot kuham 20 minut. Na liter vode dam dve veliki žlici sladkorja. Sicer pa je sladkor po okusu. Kupijo pa se začimbe za kompot, so pakirane v takih vrečkicah kot je čaj. Jaz vedno dodam eno teh vrečkic in kompot je odličen. Zelo rada pa kuham kompot iz mešanega sadja, da niso samo jabolka.

Klinčki in cimet v skorji so obvezni. Dodatno lahko še janež, lupina limone (jaz pravzaprav kar narežem celo limono na rezine, če nimam limone, je lahko pomaranča), vanilijev sladkor, navadni sladkor (čimmanj).
Če so samo jabolka, jih mora biti več; drugače res zelo pašejo suhe slive. Kutina v času, ko se dobi.
Pri nas nihče noče kuhanih jabolk, zato jih ne silim več. Kompot kuham samo za pijačo za spremembo namesto kupljenih Frucov ipd. Jabolka sproti mečem v mlačno-toplo vodo, medtem kot se voda segreva. Ko zavre, izklopim. Pustim čez noč, da se prepoji (ali nekaj ur, da se dodobra ohladi), potem precedim v litrske steklenice, jabolka vržem proč.
Glede na to, da jabolka vržem proč, uporabim bolj drobna, slaba, zgubana, mogoče kje malo nagnita jabolka katere koli vrste.
Tak kompot se kasneje lahko sladka tudi z malinovcem ali doda malo cedevite. Moja prababica je kuhala skrivnostno dober kompot, vendar nazadnje sem odkrila, da v vreli kompot dodaja domače aromatično vino…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close