Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika jabolčna pita

jabolčna pita

Imam kar nekaj receptov za jabolčno pito, vendar se mi pri vseh
testo kar zdrobi-ko ga delam, in potem ko je pečeno.
ALi katera ve zakaj, in kakšen nov recept prosim!

Moje izkušnje:
če delaš iz krhkega testa, je le tega OBVEZNO pustiti vsaj 1 uro na hladnem. Ko ga vzameš iz hladilnika, moraš pred “obdelvo” pustiti , da se segreje na sobno temperaturo.
Preverjeno.
lp

Ne me vprašat kako… amapk naš ata naredi definitivno najboljšo pito, kar sem jih kdaj poskusila. rugače kuha ne, peče tudi ne, samo pito. In ko ga gledaš, kako jo dela si misliš: o moj bog, saj s tega ne bo nič ratalo… pa še kako rata! Če po istem receptu dela mama, pita ni enaka (čeprav je ona daleč najboljša kuharica v družini) – pojma nimam zakaj, kako… Mu moram enkrat pod prste gledat ;). Je pa res, da testo dela na roko (mama ga pripravi v multipraktiku) – če ga da hladit, ne bi mogla reči (po moje ne, je priprava te pite zelo hitra)… Ampak take pite… ne, res je še nisem nikjer jedla. Hehe, in če ga ljudje ne vidijo pri pripravi in potem pite ne poskusijo, enostavno ne morejo verjet :)).

Če velja, ti jutri napišem recept za dve varianti jabolčne pite. Ena je z krhkim testom, ena pa z “skoraj” biskvitnim. Ta varianta je super dobra.
Lep pozdrav,

Glej dol nekje moj post jabolcni kolac z marcipanom. Je tudi skoraj pita, pa iz listnatega testa, da se ni treba prevec ukvarjat s krhkim.

Prilagam ti recept za jabolčno pito I:
1/2 kg moke + pecilni p.
1 margarina
250 gr sladkorja
4 rumenjaki
3 dcl mleka
Sladkor, margarino in rumenjake zmiksaš in dodaš moko s pecilnim in mleko.
Ko je masa lepo homogena,je odvzameš 1/3 (bom napisala zakaj)
Testo lepo razporediš po velikem pekaču (naj bo velik in malo globlji) in poliješ z nadevom: naribana jabolka, sladkor, cimet in sneg beljakov.
1/3 testa, ki si ga odvzela, napolni v brizgalko, ali pa sama naredi škrnicelj
in po testu naredi mrežo.
Ta pita je zelo sočna. Včasih namesto jabolk dam tudi skuto ali pa drugo sadje.

Jabolčna pita II:
50-60 dkg moke + pecilni pr.
200 gr. masti
1 rumenjak
2 pesti sladkorja + vanili sl.
malo mleka

Zamesiš testo (ne miksati) in ga razpoloviš. Eno polovico razvaljaš na večji pekač, posuješ z naribanimi jabolki, malo drobtin, cimet, sladkor.
Nadev prekriješ z drugo plastjo testa, premažeš z stepenim beljakom, enakomerno prebodeš testo z vilicami in posuješ z grobim sladkorjem.

Lep pozdrav,

Najboljši recept za jabolčno pito sem našla v kuharski knjigi od Ivačiča.
Po njegovem receptu jo delam že vrsto let.
Lp, oli

Hej,Oli

Njegove kuharice nimam;nam lahko poves recept,da bom primerjala s svojim? Hvala in pozdravcek Babi

:))))))))) Točno po tem receptu naš ata dela (ne vem pa, kako natančno se ga drži)…

Jabolčna pita

600 g moke
400 g maščobe (maslo ali margarina)
200 g sladkorja
1 rumenjak
1/2 dL vina
limonina lupina ali vanilijev sladkor
slaba polovica pecilnega praška
dober kg jabolk
sladkor za sladkanje
2 žlici marmelade

Moko, pomešano s pecilnim praškom, presejemo na desko. Na sredini naredimo vdolbinico, vanjo položimo sladkor in ga polijemo z vinom, dodamo rumenjak, pregnetemo maščobo in limonino lupino ali vanilin. Vse skupaj zmešamo, nato pa zamesimo gladko testo. Mesimo le toliko, da se živila med sabo spojijo. Paziti moramo tudi na to, da so živila – posebno v poletnih mesecih – hladna. Jabolka tanko olupimo, zrežemo na lističe in jih s sladkorjem in nekaj limoninega soka (če niso sama dovolj kisla) v večji kozici na hitro podušimo. mešamo le toliko, da se ne sprimejo. Vlaga mora izhlapeti, koščki pa naj ostanejo čimbolj celi. Ko so jabolka dušena, jih ohladimo. Testo razdelimo na polovico, razvaljamo na debelino svinčnika in ga na pekaču na pol spečemo. Na pol pečeno testo namažemo marmelado, obložimo z dušenimi jabolki, povrh zgladimo, potresemo lahko še nekaj rozinin pokrijemo z ravno tako razvaljano drugo polovico testa. povrh namaženo s stepenim jajcem in z vilicami začrtamo poljuben ornament. Pito nato do kraja spečemo in pri tem pazimo, da je zgornja vročina močnejša od spodnje. Ko se pečena pita nekoliko ohladi, jo narežemo na koščke.

Samo še kot opombo. Ata jabolka samo nariba in jih nič ne duši, kolikor vem. Doda pa menda malo cimeta in klinčkov. Tudi (mislim da) ne zapeče najprej spodnje polovice, ampak da na surovo spodnjo polovico plast jabolk, ki jo potem “prekrije” s trakovi iz testa (tak cik-cak oz. neke vrste mreža nastane – jabolka se vidijo in niso čisto pokrita). če se ne motim, tudi testa ne premaže z marmelado… Skratka – zadevo malce (racionalno) prilagodi.

Lp, mishika

Babi, recept napišem jutri, ker ga imam doma.
lp, oli

Mishika, sedaj sem prebrala še tvoj post. Točno po tem receptu delam jaz jabolčno pito. To je najboljša pita, kar sem jih kdaj jedla.
Ker si recept že ti napisala, ga meni ne bo treba .. ha ha ha ….

Jaz jabolka narežem na manjše krhlje – ne na lističe in tudi naribati jih ni najboljše. Dušene stresem na prej delno pečeno in z marmelado namazano testo in končam kot si napisala. Ko jabolka dušim, dodam malo vina – okus je božanski.
Pozdravček, oli

Hehe, brez zamere… Sem “slučajno” imela knjigo pri roki :)). Je pa res, da ta pita definitivno najboljša kar sem jih kdaj jedla (no, taka, kot jo naš ata speče) – po moje je “finta” v testu, ki je izredno okusno in ravno prav krhko: nadev je potem samo še pika na i.

Lp, mishika

Hej,Mishika! Sem ze prebrala in tako delam tudi jaz,ceprav imam slabo vest zaradi masla(vcasih naj bo).Razmerje masla in moke me je zanimalo.Tudi jaz vedno poudarim,da je treba vse mrzlo in na hitro,potem je krhko. Jaz sicer naredim testo zvecer in pustim do jutra,potem sem sigurna v uspeh. Ociju pa moj poklon in naj se mami ne sekira,ce njemu bolje uspe. Lep pozdrav Babi

Hehe, saj se mama ne sekira :))). Bolj vedno vse babnce pri hiši njega sekiramo, naj nam pito speče – no ponavadi časa za to ni, ker ga tako drugače polno zaposlimo :)). Samo ko začne mama jabolka lupit, takrat smo pa vsi naenkrat v kuhinji, ker vemo, kaj bo iz tega nastalo :)))). Mljask! :)))

Lp, mishika

Ojla! Tako dobre jabolčne pite pa še ne! Testo sem naredila po receptu za jabolčno pito I od Alene. Nadaljevala pa sem po recepturi od ata od Mishike; jabolka na hitro dušila s cimetom, klinčki, ingverjem, vinom (Babi), spodnjo polovico testa na pol zapekla, namazala z marmelado, dodala nadev in prekrila z zgornjo plastjo, pekla še 20 min. Testo ni bilo tako drobljivo-krhko, kot ponavadi in ni bilo tako suho. Tako, od vsake nekaj.

Ful sem bila pohvaljena. In zdaj ste pohvaljene tudi ve. Hvala vam! LP Daša

Dasa,pa se moja pohvala prav zate. Pozdrav s soncne obale Babi

Dobro, jaz bom pa naredila nadev po tvojem, samo me zanima, ali ni testo padlo na kup, ker si ga samo malo pekla, vzela iz pečice in nadevala. To mislim zaradi pecilnega praška, ki ga dodam. Napiši, kako je izgledalo.

Ni padlo na kup. Pa veš zakaj? :)) Ker ga v bistvu nisem samo na pol spekla, ampak kar skoraj do konca. Takole: 1.plast sem pekla 15min, namazala in pokrila z 2.plastjo, pa potem pekla še 20min (vse na 180 stopinj). Ostalo je lepo spodobno visoko. Sem se bala, da bo spodnja plast preveč zapečena, pa ni bila; mogoče zato, ker sem pekla čisto spodaj? LP Daša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close