izvržba pri sp
Moja mama si je pred kratkim odprla podjetje – sp. Na sedanji plači ima izvržbo, saj je nekaj dolžna in lepo odplačuje. Ker je želela še hitreje poplačati dolgove, si je uredila precej posla in sama odprla sp. Sedaj pa je žalostno ugotovila, da vse kar bo zaslužila, bodo pobrali iz poslovnega računa. Vsak cent, še vsaj 1 leto. Tega si ne more privoščiti. Zanima me, če je res, da lahko poberejo popolnoma vse, kar zaslužiš na poslovni račun? Ali ve kdo? Prosim pomoč. Še zaposliti ne more nikogar. Sedaj se dogovarjava, da bo firma na mene ali brata, če ne bo šlo drugače, to pa bo zaprla. Ali pa bo enostavno vse skupaj pustila in šla na socialno, pa delala nekaj malega na črno – tako bi očitno bolje skozi prišla.
Hvala za nasvete.
Izvršbo oz. dolg je treba plačat in seveda obstaja minimum, ampak ta minimum je za vse prilive, torej če je npr. na 5-ih računih priliv, se po izvršbi določi primarni račun na katerega se stekajo odtegljaji, na tem pa se pusti minimum. Jah sej bo pa prej odplačala, sej zato pa bo dodatno delala. Razumem situacije so različne, ampak prej se nihče ne sekira, ko je pa izvršba pa jok in stok. Ja res je, jaz gledam s strani upnika.
Točno tako, itak bo to vodila prek pretokov z gospodinjstvom 🙂
In upoštevaj, bo pač toliko prej imela poravnano izvržbo, saj ker bodo potegnili iz tega računa, ne bojo iz njenega osebnega.
Dolgove je pač treba vrniti.
Pa še za tolažbo – ker bo šlo hitreje, bodo obresti nižje (zdaj spet lahko presežejo znesek glavnice!).
Pa si predstavljate to situacijo: nekdo odpre s.p., na plači dosedaj pa ima izvršbe (zanemarimo to, da si je pač enkrat nabral dolgove), ki jih tude redno plačuje. Zdaj na s.p. pa lahko spet zaide v resne likvidnostne težave, ker mu bodo izvršbe “pobrale” skoraj vse prilive. Kdo bo pa zdaj plačeval redne dobavitelje?
Pa mi samo povejte, ali se mu splača delat? Bolje, da ostane na minimalcu, saj mu toliko mora tako ali tako ostati. Ali pa še bolje, da gre na socialno. Ali niso že govorili o osebnem bankrotu?
Ne zagovarjam zadolževanja, niti pod razno. Samo iz praktičnega vidika me zanima, kje najti motivacijo, da taka oseba splava na zeleno vejo.
Forum je zaprt za komentiranje.