Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Izvršba in prodaja hiše kljub v celoti plačanemu dolgu

Izvršba in prodaja hiše kljub v celoti plačanemu dolgu

Pozdravljeni.

En teden pred izvršbo sem v celoti poravnal dolg do banke. Po mailu sem jih naslednji dan obvestil, da je bilo vse poravnano in prosil za potrditev, ter preklic izvršbe.

Po telefonu mi je pravnica potrdila, da je vse poravnano in da bo izvršba preklicana. Dogovorila sva se, da mi pošlje preklic na mail. Preklic je poslala en teden po izvršbi.

Od sodišča sem prejel pismo, da je bila hiša prodana na dražbi.

Imam položnice z datumi, da je bilo vse en teden prej poravnano.

Kaj storit, kako preklicat sklep?

Prosim za pomoč in nasvet.

Spoštovani!

Pravnega sredstva, ki bi razveljavilo prodajo nepremičnine, kolikor je ta bila pravilno izvedena žal ni. Prodaja nepremičnine se opravi po pravnomočnosti sklepa o izvršbi in po pravnomočnosti sklepa o ugotovitvi vrednosti nepremičnine. Odredbo o prodaji razglasi sodišče na sodni deski in na svoji spletni strani, lahko pa tudi na drug krajevno običajen način. Od razglasitve odredbe o prodaji na sodni deski do dneva prodaje mora preteči najmanj trideset dni. Odredbo o prodaji vroči sodišče strankam, zastavnim upnikom, drugim udeležencem postopka, osebam, ki imajo vknjiženo predkupno oziroma odkupno pravico, in pristojnemu upravnemu organu.
Ustavno sodišče se je v svoji odločitvi namreč izreklo, da je pričakovalna pravica kupca, ki jo pridobi s sklepom o domiku nepremičnine, močnejša od že obstoječe lastninske pravice dolžnika. Po mnenju sodišča je v takih primerih je potrebno pravočasno reagirati že tekom postopka. Dolžniku je na voljo tako npr. ugovor na sklep o izvršbi kot predlog naj sodišče dovoli izvršbo na druga sredstva ali druge nepremičnine, prav tako bi se lahko z upnikom dogovorili za odlog izvršbe (iz vašega vprašanja ni točno razvidno, če ste se).

Predlagamo, da se o odkupu nepremičnine poskusite pogovoriti s kupcem. Glede vračila že plačanega dolga pa se poskusite dogovoriti na banki. V primeru, da plačilo kupnine v izvršilnem postopku in vaše plačilo dolga presega znesek, ki ga dejansko dolgujete, lahko z nasprotno izvršbo zahtevate vračilo (pazite na roke po ZIZ).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close