Izvirna dela za mladino in otroke
Naneslo je, da sem sklenila malo spustiti možgane na pašo in pobrskati med deli za mladino in otroke. Ta oddelek je v lokalni knjižnici res tako bogato založen, da kar sapo jemlje. Ampak po nekaj urah brkljanja sem ugotovila, da je zelo veliko povprečnih, a tudi podpovprečnih knjig, ki otrokom zagotovo ne krepijo čuta za lepo in presenetljivo. Poneumljanje sto na uro, bi rekla v svoji standardni sitnarski maniri. Mogoče pa pričakujem preveč in sem premalo realistična, če sem mislila, da bodo v knjižnici sami biseri, ob katerih mi bo zastajal dih. Skratka, sklenila sem prositi za namige tu, na Moljih.
Vnaprej hvala za namige, katere knjige za otroke in mladino so tako vznemirljive in izjemne, da bom v knjigarni lahko blaženo zapravila denar zanje.
Odvisno je, kaj si že brala. Vse od Astrid Lindgren in Ericha Kastnerja je klasika. Potem Harry Potter, itak. Meni so bile všeč tudi knjige naše avtorice Nejke Omahen in jih štejem kar med presežke. Zelo priporočam tudi zbirko Zaporedje nesrečnih prigod (Lemony Snicket). Nekoliko bolj instant, a vsaj meni ne zanič so dela Jacqueline Wilson.
Vse od Slavka Pregla, Svetlane Makarovič (še posebej naj izpostavim Teto Magdo), tudi Ingolič (npr. Potopljena galeja, Mladost na stopnicah). Kar se tiče pravljic, so dobre razne antologije, recimo Indijanske pravljice in bajke pa Slovenske ljudske pravljice in pripovedke; tega je še ogromno.
Nekaj mnenj (vendar predvsem o slikanicah) najdeš tudi tu: http://med.over.net/forum5/read.php?33,6551918
Izvrstni manj znani mladinski romani (dovolj lahkotni, a ne trivialni) so (sicer ne ravno novi):
Klevis: Srečanje z Mihaelo
Franzen: Agaton Sax in afera Sladka repa
Tafel: Počitnice s Sherlockom Holmsom
Zelo pozitivno je vrednotena tudi Tove Jansson (njena knjiga Nevidni otrok in druge zgodbe je dobila zlato hruško).
Toliko “na prvo žogo” …
Lp,
Kerstin
Da še jaz dodam nekaj naslovov:
– Funke: Srce iz črnila … (trilogija) in druge knjige (denimo Zmajev jezdec)
– Ende: Momo, Neskončna zgodba
– Pullman: trilogija Zlati kompas oziroma Njegova temna tvar
– Žiga X. Gombač: Polnočna zajeda in še dve nadaljevanji
– McCall Smith: Krofovska veriga, Gusarji pokovke, Špagetna zmešnjava (so sicer za bolj začetne bralce, ampak po mojem so štorije res simpatično zasnovane)
– Tolkien: Gospodar prstanov, Hobit, druge (meni sice rni tako zelo všeč, je pa za nekatere kulten)
Od starejših se pa spomnim, da so mi bile v mladosti všeč:
– Pearce: Zaklad pri samotni roži
– Bahdaj: Pozor! Črna marela
– Gradišnik: Moj prijatelj Dane
– Pregl: Juha cviluha (za bolj male, a res smešna), Geniji v kratkih hlačah, Odprava zelenega zmaja in druge
– Gripe: Hrošč leti v somraku
– Linde: Beli kamen
Moram pa reči, da ne vem, če so vse navedene kvalitetne, saj se mi je z najljubšo knjigo Bobri (Jalen) zgodilo, da sem jo brala v srednji šoli in sem bila čisto iz sebe, kako grozno poenostavljen slog je, knjiga se mi je zazdela precej bedna, če smem napisati direktno.
Sicer pa tudi jaz priporočam Harryja Potterja, dela Astrid Lindgren (meni je denimo najbolj všeč Ronja, razbojniška hči), Ericha Kaestnerja (čeprav mi je pričakovano Dvojčici najbolj všeč) in Zaporedje nesrečnih prihod, ki pa je žal prevedeno le do petih trinajstin, če se prav spominjam (če pa bereš v angleščini, sploh ni problem).
Lp
od v duši še vedno mlade bralke Titije
Najboljše informacije o dobrih knjigah za otroke in mladino pa dobiš na: http://www.mklj.si/index.php/digitalna-knjiznica/priporocilni-seznami/120-pregledni-in-priporocilni-seznami-za-mlade.
Priporočilni seznami Pionirske so zakon!
Svojim nečakom sem prejšnji mesec podarila knjigo Čarobne dogodivščine Tare in govorečega muca in eno popoldne smo jo prebrali skupaj. Po dolgem času je bilo zanimivo videti, kako so za vsoje vzeli tudi sporočilo knjige, ki jih uči strpnosti in kako pomagati ljudem v stiski. Upam, da bi bilo takšnih knjig več, saj se zdi, da še vedno prevladujejo slike, ki prevladujejo nad vsebino.
Knjiga torej za ljudi, ki nekaj dajo tudi na vsebino!
Ja, to se tudi meni zdi, da je otroška literatura še posebej podvržena vplivu vizualnega. Če nima 3/4 vpijočih ilustracij, se sploh ne smatra kot vredna omembe. Glavna funkcija knjige je ravno vzpodbujanje domišljije, to pa se najlažje naredi tako, da si otroci (in tudi drugi bralci) za prebrano naredijo lastno predstavo, neodvisno od slik. Če je tale Tara takšna, jo definitivno podpiram:)
LP