Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev IZTEK POGODBE ZA DOL ČAS

IZTEK POGODBE ZA DOL ČAS

Sopštovani,

lepo vas prosim za en nasvet oz za mnenje,..

Situacija je sledeča, od maja sem v staležu, ki ga imam odobrenega do 19.9 po potrebi še dlje, sedaj pa imam sklenjeno del razmerje za dol čas do 18.9, in sem bila dogovorjena z šefom da danes pridem k njemu saj mi je že pred meseci dejal da mi ne bo podaljšal pogodbe, saj sedaj bi mi moral dati za nedoločen čas, in nakar mi danes šef sporoči preko sms-ja da danes nima časa, da nasj pridem v ponedeljek, 21.9 k njemu. Sedaj pa me zanima glede na to da mi danes poteče pogodba in še nimam nobenega dokumenta o nepodaljšanju pogodbe, ali mi lahko izroči te papirje v ponedeljek ali je res kot sem slišala, da mi sedaj avtomatsko mora dati pogodbo za dol čas.

LEPO VAS PROSIM ZA VAŠ ČAS IN ODGOVOR

LP

Po preteku pogodbe nima delodajalec nikakršnih obveznosti do tebe. Ni ti dolžan izročiti nikakršnih paprijev, saj je že iz pg same razvidno, da le ta poteče.

Pg za nedoločen čas bi ti pripadala, če bi po preteku pogodbe normalno opravljala svoje delo naprej (torej prišla v službo in delala), delodajalec pa ti ne bi dal v podpis nove pogodbe za določen čas oz. bi ti dal novo pogodbo za določen čas, ki pa ne bi bila v skladu z ZDR (če bi npr. delala pri sitem delodajalcu isto delo že npr. 3 leta).

Če se ti pogodba izteče in ostaneš doma (na bolniški) pa delodajalec do tebe nima obveznosti. Če te je že prej obvestil (sploh če je bilo obvestilo pisno), da ti ne namerava podaljšati pogodbe, v skladu z ZDR do tebe nima obveznosti.

vse je bilo ustno, oz poveddal mi je da mi ne bo podaljšal, sedaj pa se gre samo zato, ker če jaz ne dobim papirjev na dan ko mi izteče pogodba bi naj dobila za nedoločen čas, kar preberi si malo po netu,.to pa zato, ker piše da če delavec še naprej opravlja svoje delo se mu pogodba avtomatsko spremeni v nedol čas.
samo sedaj me zanima kako je s tem ko sem v staležu
kopiram

Avtomatična sprememba pogodbe za določen čas v pogodbo za nedoločen čas
Pod določenimi pogoji se za delavca, ki je sklenil pogodbo o zaposlitvi (pogodba o zaposlitvi) za določen čas, šteje, da je sklenil pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. pogodba za nedoločen čas seveda delavca postavlja v bistveno ugodnejši položaj kot pogodba za določen čas. Avtomatična pretvorba pogodbe je predvidena v dveh primerih:

1. Kadar delavec ostane na delu tudi po poteku časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi. Mnogi delodajalci tu storijo napako, ker se zanašajo na dejstvo, da je delovno razmerje s potekom časa, za katerega je bila sklenjena pogodba o zaposlitvi, tako ali tako prenehalo, in ne vidijo nobene nevarnosti, če delavec še nekaj dni ali tednov ostane pri njih. V takem primeru ima delavec pravico zahtevati sklenitev oziroma izročitev pogodbe o zaposlitvi za nedoločen čas.

Razmišljam laično: če bi bilo tako,kot navajaš ti,da bi se pogodba avtomatično podaljšala ,če si v bolniški,potem bi vsi,ki imajo pogodbo za določen čas šli zadnji teden na bolniško in tako avtomatsko dobili pogodbo za nedoločen čas…a ni to mal čudno?

ne, saj ni tako kot ti pišeš, gre se zato ker mi danes ni utegnil dati nobenih papirjev in del, knjižice, to bom pa dobila komaj v pon, ampak meni je pogodba danes potekla, torej bi jaz PO ZAKONU MOGLA DOBIT DANES papirje,.. in baje nekaj nevem točno kaj podpisat, ne pa v pon, zato se gre,…

preberi kaj sem zgoraj kopirala iz ene strani, gre se zamo zato, da je danes kao zamudil zakonsko da bi da papirje, kolk pač znam jaz razložit

Papirje ti lahko pošlje po pošti in ni nujno da že isti dan.

Mislim da ti mora delodajalec delovno knjižico vrniti v nekaj dneh po prenehanju dela. Drugega mu ni treba storiti, saj si imela delovno razmerje za določen čas.

Jasnika, verjemi mi, da je natančno tako, kot sem ti napisala (še enkrat si dobro preberi, KAJ sem napisala). Žal imam prav. Če mi ne verjameš, pa si lepo preberi celoten ZDR.

Po zakonu (ZDRju, če smo natančni) delodajalec nima do tebe nikakršnih obveznosti, ko se pg izteče. Papirje (delovnio knjižico, potrdilo o odjavi iz obveznega zavarovanja itd..) ti lahko izroči naknadno. Tvoja pg se spremeni v pg za nedoločen čas le v primeru, ko bi še naprej DELALA in ti delodajalec tega ne bi preprečil. Z njegove strani ni potrebno nikakršno obveščanje.

Veliko sreče.

Točno tako je kot so napisali predhodniki. Ko pogodba poteče , poteče, ne glede ali si v staležu ali ne. Če bi bila pa ti v službi , pa velja kar si napisala zgoraj.

Pozdravljeni

Zaposljen sem v SV in se mi pogodba za določen čas 5 let izteče v mesecu oktobru.2009.
Od delodajalca nisem 60 dni pred iztekom pogodbe bil obveščen o podaljšanju ali prekinitvi, tudi na zdravniški pregled in ostale formalnost sem opravil v mesecu septembru.

Zanima me ali mi delodajalec, ki se ni držal pogodbe oz. pogodbenih rokov, v podpis ponudi novo pogodbo za določen čas 5 let ali sem upravičen do pogodbe za nedoločen čas?

Še enkrat si preberi zgornje odgovore. Delodajalec te ni dolžan obvestiti o preteku pogodbe, prav tako nima do tebe nobenih obveznosti po preteku pogode. Izjema je le, če bi po preteku pogodbe prišel na delovno mestoin še naprej nemoteno delal – v tem primeru se šteje, kot da si zaposlen za nedoločen čas.

Vse zgoraj naposano sem podrobno prebral, vendar v moji pogodbi oz. zakonu v Slovenski vojski piše:
62. člen
(podaljšanje pogodbe o zaposlitvi)

(1) Vojaški osebi se pisno ponudi podaljšanje pogodbe o zaposlitvi najpozneje 60 dn
pred iztekom s pogodbo o zaposlitvi določenega roka. Na enak način in v enakem
roku je obveščena tudi vojaška oseba, ki se ji pogodba o zaposlitvi ne bo podaljšala.

(2) Če poteče pogodbeno dogovorjeni rok, pa pogodba o zaposlitvi ni podaljšana nit
ni bila vojaška oseba obveščena v roku iz prejšnjega odstavka, da ji pogodba o
zaposlitvi ne bo podaljšana in vojaška oseba ostane na delu, se šteje, da je vojaška
oseba sklenila pogodbo o zaposlitvi za enako časovno obdobje kot prvotno pogodbo,
pri čemer pa za vojaka velja starostna omejitev, določena z Zakonom o obrambi.
Pogodba o zaposlitvi za vojaka preneha veljati po zakonu samem z dnem, ko vojak
doseže starost, po kateri ne more več delati na formacijski dolžnosti vojaka.

(3) Določba tega člena se uporablja tudi za civilno osebo, ki je sklenila pogodbo o
zaposlitvi za delo v vojski za določen čas.
————————————————————————————————————————————-
Koliko je delodajalec zavezan vsem pogodbenim rokom in ali lahko v primeru poteka pogodbenega roka v podpis ponudi pogodbo za podaljšanje enega meseca oz. leta, da zaradi svoje napake uredi vse ustrezne formalnost?

Če sam dobro razumem prvo točko, me mora delodajalec, ki me ni obvestil pred 60 dnevi zaposliti z novo pogodbo, se pa sprašijem ali je pravno podprta druga točka ali je to zgolj posebnost ministrstva za obrambo?
Kajti po napisanem v drugi točki, se delodajalec ni dolžan držati prve točke oz. jo izključuje!

Hvala za vse vaše koristne odgovore.

Zanimivo. Ta člen lahko berem na dva načina:

a) če te ne obvestijo 60 dni pred iztekom IN ostaneš na delu (poudarek je na besedi IN), se ti pogodba avtomatično podaljša za 5 let (in ne za nedoločen čas, kot določa ZDR) – oz. dokler ne dopolniš zgornje starostne meje za vojaka (BTW – kolikšna je ?). -> Vojska se tako zavaruje, da ti v primeru proceduralne napake pripada pogodba za določen čas in ne za nedoločen čas (sicer je to vprašljivo, ker taka pogodba potem ni v skladu z ZDR).

b) če te ne obvestijo 60 dni pred iztekom pg, te morajo zaposliti za dodatnih 5 let. (torej si na boljšem, kot če bi upoštevali le ZDR).

Svetujem ti, da povprašaš na sindikatu (če si član) oz. na Inšpektoratu za delo. Na tvojem mestu bi šla po preteku pogobe na delovno mesto… Izgubiti nimaš kaj…

Zadnja razlaga je napačna. Dolžni so te obvestiti o tem, da ti ne bodo podaljšali pogodbe. S tem ko te niso so kršili pogodbo in jih za to lahko tožiš (odškodnina), nikakor pa ta čle ne pomeni avtomatske zaposlitve naprej. Iz določenega v nedoločen čas lahko pogodba preide samo in le, če ti še naprej delaš na delovnem mestu, torej realno pričakuješ da je potreba po tvojem delu še naprej. Drugače ti delodajalec ni dolžan ničesar izročati na zadnji dan dela. Tudi če ti prideš na silo v službo s tem ne moreš izsiliti pogodbe za nedoločen čas.

sem delo v podjetju 2 leta,2meseca in 15 dni.4 pogodbe za dolocen cas.Ostao mi je dopust 26dni ne izrabljen in 130 ur nadura.Kaksne su moje pravice glede na to in otpremninu.15 augusta mi je potekla pogodba o zaposlitvi koju nisem prihvatijo da podaljsam.znasa 444,69EUR.Sem delo izpod minimalne place koja znasa 572,27EUR.NETO.za leto 2011. LEP POZDRAV.

Pozdravljeni!
Na enem od prejšnjih odgovorov berem, da ti mora delodajalec, glede na to da sem zaposlen za določen čas, obvestiti 60 dni pred prenehanjem delovnega razmerja. Zato nekako ne razumem, ker vem, da imam odpovedni rok, oz. me morajo v firmi obvestiti, da se mi prekine delovno razmerje…., ampak kako me naj obvestijo, ker pa mi pogoedbo že 4 leta in pol podaljšujejo po 1 mesec, 2, meseca, 3 mesece, največ 6 mesecev, sedaj pa so mi spet za 3 mesece. To traja že malo predolgo, nikoli ne vem, ko se izteka za koliko časa mi bodo spet podaljšali, ali pa me postavili na cesto. Prosim vas, da mi ogovorite, ali ne obstoja noben zakon po kolikšnem času me morajo za stalno zaposliti oz. odsloviti.
hvala za odgovor.
lp
Deyv

Pozdravljeni,
glede na napovedane spremembe normativov v izobraževalnih ustanovah, zanimam me ali lahko ravnatelj učiteljem (zaposlenim za določen čas) spremeni pogodbe v nedoločen čas in jih s tem reši izgube službe. Ali mu je potrebno soglasje MŠŠ, kot zatrjuje naša ravnateljica?
LP
Anonimni delavec

Pozdravljeni!

Prosim za pomoc glede resevanja svoje zadeve.
Sem tujka,zaposlena pri istem delodajalcu z pogodbami za dolocen cas katere smo podaljsevali neprekinjeno kakor je zakonski doloceno.ZadnJo pogodbo smo podaljsali na podlagi mojega osebnega delavnega dovoljenja in preneha veljati z 2.01.2014
Skupaj delam ze 6-o leto pri istem delodajalcu na pogodbi za DOLOČEN cas.

Problem nastaja kadaj sem ugotovila da sem alergicna na psenicno moko,a delo je usko vezano z uporabo tiste sastavine,ter mi je dermatolog u izvidu napisl da glede na preobcutljivost na pš.moko delo v pekarni za bolnico ni primereno!!! Sem saznanila delodajalca z situacijo in da zaradi tega nebom podaljsala pogodbe.
Delodajalec želi potem zaposliti drugega delavca in pravi da bi bilo najboljse ce bi jaz dala otpoved,ker pri tem un nima problema s tisto zaposlitvijo.Zdaj se pa jez sprasujem,ali jednostavno ni mogoce da me un enostavno odjavi s prenehanjem pogodbe za dolocen cas ili ker sem jaz ze tul casa pri njem to ni mogoce.POTREBUJEM NASVET!
Nevem kako naj ravnam.Nezelim izgubiti pravice do zavoda,ker sem zaradi dugoletnem ispostavljanju moke postala na njo alergicna i zaradi zdravlja nepodaljsam pogodbe.
PROSIM ZA SVAKI NASVET

ali me je delodajalec dolzan obvestiti, ali mi bo podaljsal ali ne? in ce je koliko casa pred iztekom le te je v to primoran in kaksne so sankcine ce tega ne stori.

lep pozdrav

g

ne, te ni dolžan obvestiti.

lp.
b

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close