izsleditev telefonske številke
Spoštovani,
sumim, da me nadleguje oz. me je nadlegovalo fantovo sedanje dekle. Začelo se je decembra 2012 s sms-i. V enem dnevu mi je poslala nekaj sms-ov z neprimerno vsebino, od takrat ni bilo nobenega sms- a več.Ker je telefonsko številko zamenjala, ne morem dokazati, da je res ona. Od januarja do marca je poslala nekaj (4) e-mailov na moje delovno mesto, kjer se pritožuje nad mojim delom; me blati. Te maile je poslala iz različnih računov, seveda pod različnimi imeni, nato je račune izbrisala. Tudi tukaj ne morem zagotovo dokazati, da je res ona. Prav tako je ustavarila profil na strani za zmenke, kjer navaja moje osebne podatke. Tudi ta profil je po treh dneh izbrisala. Podatki, ki jih je navedla o meni, niso žaljivi, vendar so mi pisali fantje, saj je bil v profilu naveden moj e-mail naslov. Podatke o meni bi res lahko dobila na internetu, saj so javno vidni. Vse maile in sms sporočila sem shranila in jih odnesla na policijo. Tam so urgirali glede zlorabe osebnih podatkov; našli so ip naslov računalnika. Od prijave sta minila že dva meseca. Policisti so me obvestili, da so storilko izsledili. To pa je tudi vse. Kaj lahko pričakujem? Kolikšna je možnost, da storilko res obtožijo?
Sama ne vem, čemu je vse to počela. Sprašujem se tudi, ali je smiselno iti v zasebno tožbo. Ne vem, kako bi lahko dokazala, da za sms-i in e-maili stoji ona. Policija mi na tej točki noče več pomagati.
Sprašujem Vas,kako naj pridobim te podatke in ali naj grem v zasebno tožbo. Oseba je z nadlegovanjem prenehala, vsekakor pa si želim, da bi bila kaznovana. Nimam pa interesa izgubljati denarja in let na sodišču, da bo na koncu storilka oproščena.
Prosim, svetujte.
Hvala za odgovore.
Lep pozdrav,
U.
Spoštovani!
Kdor brez podlage v zakonu ali v osebni privolitvi posameznika, na katerega se osebni podatki nanašajo, osebne podatke, ki se obdelujejo na podlagi zakona ali osebne privolitve posameznika, posreduje v javno objavo ali jih javno objavi, se kaznuje z denarno kaznijo ali zaporom do enega leta.
Na podlagi vaše ovadbe, (morebitnih) usmeritev državnega tožilca in v policijski preiskavi zbranih obvestil policija sestavi poročilo v dopolnitev vaše ovadbe, v katerem navede dokaze, za katere so policisti zvedeli pri njihovem zbiranju. Poročilu v dopolnitev vaše ovadbe policija priloži tudi morebitne predmete, skice, fotografije, priskrbljena poročila, zapise o tem, kaj je ukrenila in storila, uradne zaznamke, izjave in drugo gradivo, ki utegne biti koristno za uspešno izvedbo kazenskega postopka. Če policisti po vložitvi poročila državnemu tožilcu v dopolnitev vaše ovadbe izvedo za nova dejstva, dokaze ali sledi kaznivega dejanja, morajo zbrati potrebna obvestila in tudi o tem poslati poročilo državnemu tožilcu. Policija pošlje poročilo državnemu tožilcu tudi, če na podlagi vaše ovadbe in v policijski preiskavi zbranih obvestil ne odkrije ali ugotovi dovolj verjetnega razloga za sum, da je bilo kaznivo dejanje storjeno oziroma da ga je storila določena oseba.
Če je bilo ovadeno dejanje storjeno na vašo škodo, vas bo policija o poteku in ugotovitvah policijske preiskave obvestila ustno ali pisno, kakor boste želeli oziroma zahtevali pri vložitvi ovadbe ali ob prvem razgovoru s policistom, če boste ovadbo vložili pisno.
Premoženjskopravni zahtevek, ki je nastal zaradi kaznivega dejanja, se na predlog upravičencev obravnava v kazenskem postopku, če se s tem ne bi preveč zavlekel ta postopek. Predlog za uveljavitev premoženjskopravnega zahtevka v kazenskem postopku se poda pri organu, pri katerem se vloži kazenska ovadba, ali pri sodišču, pred katerim teče postopek. Predlog se lahko poda najdalj do konca glavne obravnave pred sodiščem prve stopnje. Tako vam ne bo potrebno vlagati zasebne tožbe.
Kolikor obstajajo dokazi, da je storilka zagrešila očitano ji kaznivo dejanje, bo za to dejanje tudi obsojena.
Predlagamo, da ponovno odidete na policijo, kjer naj vam pojasnijo kako daleč je postopek, da boste lahko uveljavljali svoje pravice.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.